10 lépés, amivel újraépítheted a párkapcsolatodat
2014. december 09. írta: Lane

10 lépés, amivel újraépítheted a párkapcsolatodat

parkapcsolatjavitasa.jpgEgy párkapcsolatot nem kialakítani nehéz, hanem boldogságban, meghitt pillanatokkal fűszerezve fenntartani. A kapcsolat elején minden könnyedén megy: a figyelmesség, a szeretet és a tisztelet kifejezése, a gyakori érintés. Idővel azonban - talán a megszokás, talán a napi rutin bedarálása miatt - ezek a cselekedetek ritkulni kezdenek, ami a kapcsolat megkopásához vezet. 

Házassági tanácsadóként azt látom, hogy a kevésbé gondozott párkapcsolatban előbb vagy utóbb felüti a fejét egy harmadik vagy egy negyedik jó kapcsolat-gátló tényező is. Nem feltétlenül csinos női lábak vagy izmos férfi felsőtest formájában érkezik, lehet az munkaalkoholizmus, vagy épp valamilyen másfajta szenvedélybetegség (alkohol, szerencsejáték, számítógép függőség...).

Viszont, ha valahol mélyen még megbújik az összetartozás vágya a két emberben, akkor van még remény arra, hogy kitartó közös munkával visszajönnek a régi, csillogós napok. Ehhez mindkét félnek rá kell bólintania, hogy olyan dolgokat is megtesznek, amikre régen nem kellett odafigyelni, mert ment minden magától. 

Hogyan építhető újra a párkapcsolat?

Természetesen a legelső az, hogy néhány közös beszélgetés alkalmával feloldják a sérelmeiket. Merjenek őszintén beszélni az érzéseikről és tudjanak bocsánatot kérni, majd megbocsátani egymásnak. 

Ezek után kezdődhet az építkezés. 

10 lépés a kapcsolat újraépítéséhez:

  1. reggelente legyen idő - legalább húsz perc-, amikor közösen, akár egy kávé vagy tea mellett megbeszélik, hogy mi vár rájuk aznap, este pedig érdeklődjenek, hogyan telt a párjuk napja,
  2. ne maradjon el az ölelés és/vagy a puszi, mikor reggelente útnak indulnak,
  3. amikor valami konfliktust kell megbeszélni, akkor én-közlést használjanak,
  4. pozitív kéréssel és ne utalgatásokkal adják a másik tudtára a kívánságukat,
  5. a beszélgetéseik során valóban egymásra figyeljenek, értő figyelemmel,
  6. naponta legalább egy olyan dolgot tegyenek meg a másikért, amit amúgy nem tennének,
  7. beszélgessenek az egyéni és a közös célokról,
  8. osszák meg a gyermekek és a ház körüli munkát,
  9. minél többször ismerjék el egymás érdemeit,
  10. dicsérjék és ne szidják egymás szüleit, családját.

 

Ha a pár ezt konzekvensen tudja tartani, akkor nagyon jó esélyük van arra, hogy felélesszék egymásban a régi tüzet, és hogy elégedetten teljenek a mindennapjaik. 

Amit tilos: egymást vádolni, a múltbéli téves döntéseket felhánytorgatni, áldozatként feltüntetni a közös életért tett erőfeszítéseket, nem fogadni a másik közeledését, törekvéseit.

További párkapcsolat-javító technikát olvashatnak a Boldognak lenni című könyvben.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr276969317
süti beállítások módosítása