Újrakezdés a megcsalás után
2015. január 14. írta: Lane

Újrakezdés a megcsalás után

megcsalasutan.jpgA párkapcsolat nagyon sérülékeny. Ha beigazolódik a hűtlenség, akkor teljesen új fejezet érkezik el a pár életében. 

Ha kiderül a megcsalás, akkor az egykoron szerelmespárként emlegetett emberekből egy hűtlen és egy megcsalt fél lesz, akiket óriási káosz vesz körül. A káosz rendezéséhez tisztán kell látni néhány dologban:

  •  mindkét fél tehet arról, hogy a kapcsolat nem működött (bár a hűtlenség csak egyikük döntése volt),
  •  mindkét félnek döntést kell hoznia a folytatásról (együtt vagy külön),
  •  mindkét félnek vádaskodás nélkül érdemes együttműködni a kapcsolat újraépítésében vagy lezárásában,
  •  mindkét fél 100 %-ban felel a kapcsolat további működéséért.

Ha úgy dönt a pár, hogy őszintén beszélnek az esetről, és a probléma megoldását tartják szem előtt, akkor egy új fejezet nyílhat számukra, melyben ugyanúgy helyet kap a szeretet, az elfogadás, a bizalom. Nem lesz könnyű és egyszerű, de teljesíthető a feladat, ha vannak közös célok, és tiszta szándék a megújulásra.

A hűtlen fél

A hűtlen félnek választania kell a kapcsolatok között. Tudnia kell, hogy mik azok az otthonról hiányzó dolgok, amiket a külső kapcsolatában keres és megfogalmazni, hogyan tudja a párkapcsolatában életre hívni azt. Bocsánatot kell kérnie társától, és ha az együtt maradás mellett döntenek, minden létezőt meg kell tennie, hogy bebizonyítsa a párkapcsolatuk felé meglévő elköteleződését.

A megcsalt fél

A megcsalt félnek pedig belátónak kell lennie a saját felelősségét illetően, tudni kell megbocsátani társának, és elengedni a sérelmeket. Számolnia kell azzal, hogy az őszinte beszélgetések után nem hánytorgathatja fel partnerének múltbéli téves döntéseit. Ne vádolja sem önmagát, sem mást a történtek miatt! Az eset után nem kell gyökeresen megváltoznia, nem szabad magát a harmadik félhez hasonlítania. Legyen önmaga, de figyeljen jobban a társa igényeire, és fejezze ki konkrétabban, érthetően a saját igényeit. A "visszacsalás" pedig zsákutca.

A továbblépés alapjai

Függetlenül attól, hogy egy ilyen esetben a megcsalt vagy a hűtlen fél szerepe a miénk, a továbblépéshez érdemes feltenni magunknak néhány kérdés:

  • Mi hiányzott a kapcsolatunkból, ami ezt idézte elő?
  • Mit tehettem volna én, hogy elkerüljük ezt?
  • Milyen számomra egy jól működő párkapcsolat?
  • Mit tehetek most, hogy jól működő párkapcsolatba éljek?
  • Mik a céljaim? Mik a közös célunk a párommal?

A kapcsolatot – ha mindkét fél szeretné -  újra lehet építeni. Nem mondom, hogy teljesen olyan lesz, mint a bizalomvesztés előtt, de minden hűtlenség jelez számunkra és ha az áldozat passzív szerepéből sikerül aktív cselekvővé válni, akkor újra kezünkbe vehetjük a sorsunkat, befolyásolhatjuk párkapcsolatunk alakulását.

 

 Laskai Nelli

házassági tanácsadó, motivációs tréner
Boldognak lenni és a Két férfi között című könyvek szerzője

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr597073317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása