A monogámia gúzsba köt vagy biztonságot ad?
2015. január 24. írta: Lane

A monogámia gúzsba köt vagy biztonságot ad?

monogamia.jpgÁltalában a házasság kezdeti időszakában fel sem merül a hűség helyénvalóságának megkérdőjelezése, ám ahogy múlnak a közös évek, évtizedek, akkor felmerül a kérdés, hogy miért kell ragaszkodni annyira a kizárólagossághoz. 

A házasság - a hűség témakörében - szűkre szabott kereteit férfi és nő szájából is hallottam már természetellenesnek, mesterségesen (kereszténység, társadalmi elvárás) kialakítottnak titulálni, bár gyakran csak addig ragaszkodnak ezen megállapításhoz, amíg a másik fél nem keresi a boldogságát házasságon kívül.  Nincs is a kizárólagosság elutasításával semmi gond, ha mindkét fél a beleegyezését adja. Bár felmerül a kérdés, hogy akkor az a kapcsolat milyen alapon neveztetik párkapcsolatnak. Az sokkal inkább lakótársi, baráti viszony. 

Nem ítélkezek senki felett, nem gondolom, hogy aki megcsalta a párját, az eredendően rossz ember. Látom a mögötte meghúzódó igényét. A miértre mindig van a hűtlen fél számára megnyugtató magyarázat. Ám úgy gondolom, hogy a hűség vagy a hűtlenség nem magyarázható semmilyen általunk nem kontrollálható kémiai folyamattal. Mindkettő egy döntés kérdése: megteszem vagy nem teszem. Megszegem a páromnak tett eskümet vagy nem szegem. Ez rajtam múlik, illetve azon, hogy mennyire vagyok őszinte, felelősségvállaló.

Házasság és házasság között is nagy a különbség, mert két ember értékrendjének, elvrendszerének összességén múlik, hogy kinek mi fér bele nyugodt szívvel az életébe, milyen keretek túllépésével sértik meg egymást. Ők döntik el közösen, hogy mi számít hűtlenségnek egy kapcsolatban. Lehet egy házasság nyitott, de azzal nem csak egymásnak hazudnak. Számolni kell a külső felek érzelmeivel is. Ha gyerekek vannak, akkor pedig szem előtt kell tartani, hogy a gyermek utánzással tanul, megoldó mintákat másol le a szüleitől. 

Nem vagyok híve annak, hogy ragaszkodni kell egy nem működő párkapcsolathoz. Egy rossz házasságban nevelkedő gyermeknek semmi előnye nem származik a hazugságokkal, beszólogatásokkal, undorral fűszerezett mindennapokból. Nem igazán jó, ha ilyen érzéseket társít a szeretethez, a párkapcsolathoz, az élethez. Ha gazdasági okokból van együtt a család, az is kezelhető és kialakítható úgy, hogy az együtt élést tiszta viszonyok jellemezzék. Őszinteség, tisztelet és szeretet.

Ha egy kapcsolat nem működik, akkor két dolgot lehet tenni: megjavítani vagy elengedni. Máskülönben hazugságok hada ömlik mindkét fél (és gyermekeik) fejére. Összekuszálódnak a családi szálak, felborulnak az értékrendek és eleinte bármennyire könnyűnek és működőképesnek tűnik is a dolog, előbb-utóbb konfliktushelyzeteket fog teremteni.

 És egy ilyen káoszból az ember sosem kerül ki boldogan, egészségesen, lelki nyugalommal.

 

Laskai Nelli
házassági tanácsadó, motivációs tréner
a Boldognak lenni és a Két férfi között című könyvek szerzője

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr917103575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása