Hogyan érjem el, hogy a párom újra beszélgessen velem?
2015. március 05. írta: Lane

Hogyan érjem el, hogy a párom újra beszélgessen velem?

boldogtalan_parkapcsolat.jpgGyakran hallom panaszként, hogy bár mindenhol a párok közötti kommunikáció fontosságára hívják fel a figyelmet, ám az ő férje nem egy beszélgetős ember, sőt, amióta romlott a kapcsolatuk, a gyerekeken és a pénzen kívül semmiről nem beszélnek. Ebben az esetben mit lehet tenni?

Mivel senkire nem erőltethetjük rá, hogy már pedig beszélgessen velünk – főleg, csak mert a szakirodalom ezt javasolja – akkor nekünk kell bizonyos „praktikákat” bevetni, hogy meg tudjuk beszélni a problémáinkat. Fontos tudni, hogy azonnal működő megoldások nincsenek. Félre kell tenni a sértettséget, rá kell hangolódni a helyzetre, megérteni a saját és párunk reakcióit, keresni az alkalmas időpontot és a megfelelő témát, hogy újraéledjen a kommunikáció. Hirtelen bonyolultnak tűnhet, de itt áll néhány tipp, hogy eredményes legyen a kommunikáció megújítása a kapcsolatban:

1, A problémák ráolvasása, a vádaskodás helyett egy számára kedves témával érdemes nyitni. Pl.: hobbija, családja, munkája… A jó hangulat hatékony alapozás. Ha már működni fog a kommunikáció köztetek, azután rá lehet térni mélyebb témákra is. Legyél érdeklődő!

2, A csatatér közepén nehezebben mehet az őszinte és kedves kommunikáció, ezért javasolt egy külső helyszínen közeledni verbálisan egymáshoz. Egy kávé mellett a kávézóban, egy közös ebéd, egy moziból hazafelé tartó séta során hamarabb kialakul egy bizalmasabb beszélgetés a felek között.

3, Ha ritkán beszélgettek, és az sem mindig megy vádaskodások, hibáztatások nélkül, akkor az érzések pályájára akkor érdemes lépni, ha már kialakult egy biztonságos, kedves légkör. Ha már itt tartotok, akkor a saját érzéseidről beszélj! Arról, hogy Te mit érzel, és mit szeretnél. Ne őt okold a boldogtalanságodért, a kialakult helyzetért vállald Te is a felelősséget! Sose felejtsd el csendben végighallgatni őt is, és ne támadj rá, ha olyat hallasz, ami neked fájó. Mint ahogyan Te is láthatod a dolgokat a saját nézőpontod szerint, ugyanez igaz a társadra is! Nem ér megsértődni azon, amit válaszol, inkább ismerd meg minél részletesebben a párod igényét!

4, Mondd el neki, hogy mi mindent szeretsz benne, mi mindenért nézel fel rá, és hogy miért szereted ezt a párkapcsolatot! Mesélj neki a terveidről, és hogy ahhoz hogyan kapcsolódik ő, mit profitáltok belőle: Ti és a házasságotok!

5, Adj időt neki, hogy átgondolja azokat, amit mondtál, felvetettél! Ne sürgesd, ne követelj válaszokat! A lényeg, hogy tudjatok higgadtan beszélgetni egymással.

Amikor valaki változtatási igénnyel fordul társa felé, akkor előfordul, hogy előjönnek a régi sérelmek. Ezt kellő türelemmel, megértéssel és megbocsátással kell kezelni. Ahhoz, hogy egy párkapcsolat javuljon, ahhoz időre, alázatra, tiszteletre, elköteleződésre és szeretetre van szükség.

Nehéz uralkodni magunkon, amikor kritikus megjegyzések záporoznak felénk, de lehet a kritikát pozitív szemüvegen keresztül is nézni, lecsupaszítva arra az igényre, ami általa fut be hozzánk.  A Boldognak lenni című könyvemben gyakorlati példák mutatják meg, hogy melyik kritika mögött, milyen igény húzódik meg. Ennek ismerete nem csak a magánéletben, de az üzleti életben is segítségünkre van. 

 

Több párkapcsolat-javító, önbizalom-erősítő módszert találsz a blogon!

Laskai Nelli
párkapcsolati coach, motivációs tréner
a Boldognak lenni és a Két férfi között című könyvek szerzője

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr27243001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása