Eleged van a társadból? Így változtass!
2015. június 10. írta: Lane

Eleged van a társadból? Így változtass!

boldogtalan_parkapcsolat_1.jpgElőfordul, hogy úgy érzed, a párod megfojt téged már a jelenlétével is? Panaszkodsz amiatt, hogy sosem figyel rád, nem tart téged fontosnak, nem tiszteli a munkádat, az érzéseidet, az álmaidat? Gyakran gondolod, hogy a párod a boldogtalanságod oka?

A párkapcsolat, ha nem tesznek érte a benne élő felek, nem működik. Ez egy olyan „vállalkozás”, amiért folyamatosan tenni kell. Épp úgy, mint egy üzleti vállalkozás esetében. Ha nem hozza a várt profitot, akkor a vállalkozó azon dolgozik, hogy minél jobb technikákkal, módszerekkel elérje a kívánt eredményt.

A kapcsolatunkban is ezt kell tennünk. Ha úgy érezzük, hogy a másik nem úgy cselekszik, ahogyan az nekünk jól esik, akkor tenni kell azért, hogy ez megváltozzon. Mivel a párkapcsolat egy páros dolog, ezért természetesen az a legjobb, ha mindketten, közösen, a közös céljaik és a saját boldogságuk érdekében felelősséget vállalnak a kapcsolatért.

Gyakran hallom a hozzám forduló hölgyektől/uraktól, hogy az elvárásaik beteljesülésére várva belelfáradnak abba, hogy a társuknak mindent el kell magyarázni, hogy sokadik alkalommal sem teszi azt és úgy, ahogy kérik és egy idő után leáll a kommunikáció, majd beindul az eltávolodás folyamata. Az egyik fél megbántva érzi magát és a sérelmét cipelve játszmákba kezd, amiben a másik fél sem marad sértetlenül.

Ez után hamar felmerül a kérdés, hogy együtt vagy külön folytassák-e az útjukat.  Hogyan tud ilyenkor jól dönteni az ember?

Nincs jó vagy rossz döntés. Csak döntés van, és annak következménye. Minden esetben lehetőségünk van dönteni, lehetőségünk van másképp állni a világhoz, a világunkhoz, a párkapcsolatunkhoz, mint addig. Ne a másikon akarj változtatni, mert az ő pozitív hozzáállása nélkül a kapcsolat úgysem fog működni. Egy kapcsolat feljavítása akkor működőképes, ha megvan a társ felé az elköteleződés. Utána a tudatosságé a főszerep. Pontos és nem hibáztató kommunikáció, szeretet, tisztelet, megbocsátás. A múlt felhánytorgatása helyett a jövő építésére, a jelen megélésére koncentrálnak.

Senki nem döntheti el helyetted, hogy neked hol és hogyan jobb. Az biztos, hogy ha önmagaddal problémáid vannak, ha te össze vagy zavarodva és nem találod a helyed a világban, akkor az a kapcsolatodra is rányomja a bélyegét. Ha az ember nem értékeli önmagát, akkor a párját is idegesítő tényezőként fogja látni, hiszen mindabban tükröt tart, ami számára fájó dolog. A hiányosságokra, a gyengeségekre, a fejlesztendő területekre (türelem, önértékelés, önbizalom, határozottság, empátia)

Azt veszed ki a világból, amire fókuszálsz.

Ha a problémákat keresed, azokat fogod meglátni a kapcsolatodban is. Ha arra koncentrálsz, hogy mi minden rossz ebben a kapcsolatban, mi mindenre alkalmatlan a társad, akkor úgy is fogod megélni a mindennapokat. Ha megpróbálsz szeretettel, dicsérve tekinteni a párodra, akkor észre fogod venni a jó tulajdonságait. Meglátod mindazt, amit megtesz érted, a kapcsolatért.

Mielőtt egy párkapcsolatból kiszállsz, érdemes - leginkább a saját megnyugtatásodért – megtenni mindent, ami visszahozhatja az eltűnt érzéseket, a boldog napokat. Ugyanis, ha úgy engedjük el párunk kezét, hogy dacból vagy haragból, a saját igazunkat keresve kirobbanunk a kapcsolatból, akkor abból később mérgező bűntudat lehet. Főleg, ha látjuk, hogy a volt párunk összeomlott, a gyerekek hiányolnak bennünket / vagy keresik az édesapjukat/édesanyjukat.

Mit tegyél, hogy javíts a helyzeten?

Egy megromlott párkapcsolatban mindkét fél szerepet játszik. Vállald a felelősségedet a dologban!

1, Egy kellemes helyen és megfelelő időben beszéld meg a társaddal, hogy mi az, ami boldoggá tenne téged ebben a kapcsolatban (ne vádaskodj, ne hibáztass!).

2, Kérdezd meg tőle, hogy őt mi tenné boldoggá – és lehetőség szerint építsd be a mindennapokba!

3, Legyél kompromisszum kész!

4, Határozzatok meg egy időpontot, amíg mindketten a kapcsolat javítására törekedtek, beszéljétek meg, hogy ki, mit vállal a közös cél elérése érdekében! A határidő elérésekor beszéljetek az érzéseitekről újra!

5, Minden nap "csodáld" a társadat! Biztosan van olyan tulajdonsága, megnyilvánulása, amit kedvelni lehet benne. Add a tudtára!

6, Találd meg az életcélodat! A tevékenységeket, amik boldoggá tesznek.És gyakran legyenek részei az életednek.

+ 1 tipp: Zárj(atok) le minden külső kapcsolatot. A plátóit is. Amit kiviszel a kapcsolatból, az nincs bent és mindaddig nem is lesz, hiába keresed.

Ne a társad legyen, aki kiegészít! Ne azért akarj vele maradni, mert társ nélkül félembernek érzed magad. Ez önző lépés lenne. Azért maradj vele, mert vele akarsz élni! Mert őt szeretnéd társnak az úton. Hogy legyen, akit szeretsz, aki mellett a nehéz feladatok megoldásaival fejlődni tudsz, akit segítesz a fejlődésében.

Hogy érzed? A pároddal akarod leélni a hátralévő napjaidat? Ha igen, akkor dolgozz a boldogságodért...boldogságotokért.

 

További életöröm-növelő, párkapcsolat-javító írásért kattints a blogra!

 Laskai Nelli
házassági tanácsadó, életöröm tréner
a Boldognak lenni (gyakorlati életmódkönyv) és a Két férfi között (naplóregény) szerzője

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr807531486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása