5 lépés, hogy kitörj a félelmeid fogságából
2015. augusztus 27. írta: Lane

5 lépés, hogy kitörj a félelmeid fogságából


feltekenyseg.jpgBizonyos élethelyzetek felerősítik a bennünk élő kételyeket, félelmeket. Ha negatív visszajelzést kapunk, ha valami nem a terv szerint sikerül, akkor borúsabbnak látjuk a környezetünket, a helyünket a világban. A negatív gondolatok pedig a természet törvényei szerint negatív következménnyel lesznek jelen az életünkben. Ez annyiból jó hír, hogy a pozitív gondolatokkal fűszerezett napok, jobb kedvet, jobb párkapcsolatot, kevesebb stresszt eredményeznek.

Vannak olyan külső tényezők, amikre nincs hatásunk, amik tőlünk függetlenül történnek, de az igenis rajtunk múlik, hogy a jelenben hogyan éljük meg azokat. A félelmeink tárgya széles skálán mozog: félünk a munkánk elvesztésétől, a politikai helyzet hatásától, attól, hogy elhagy a párunk, vagy, hogy döntéseink miatt negatív visszajelzést kapunk, megharagszanak ránk, megsértődnek miattunk.  Félünk a betegségtől, a haláltól. Ha teret engedünk a leigázó félelmeinknek, akkor nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, elmaradoznak a vágyaink, a terveink, haragszunk a világra, beleértve magunkat is, amiért ilyen helyzetbe kerültünk. Beszűkül a világunk.

Később egy ponton valami eszünkbe juttatja, hogy elfelejtkeztünk önmagunkról, arról, hogy azért élünk, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Elkeseredésünkben másokat okolunk, kézzel-lábbal kalimpálunk hadakozva a világgal, a családtagjainkkal, önmagunkkal. Ideológiát gyártunk, hogy miért van ez így, miért jogos, hogy rosszul érezzük magunkat, majd aztán abba is belefáradunk. Talán meg is betegszünk. A test mindig jelez, nagyon jól van összerakva, mert mindig szól, ha nem a lelkünk szerint élünk.  S akkor, ott lehetőségünk van váltani. Áthelyezni a fókuszt a rosszról a jóra. Nem kívül, nem mástól várva a biztonságot, hanem bent, a fejünkben és a szívünkben változtatunk.

Nincs könnyű helyzetünk, ha évtizedeken át elnyomtuk a belső hangunkat, de sosem késő rendbe tenni magunkat, az életünket. Nincs olyan, hogy túl öreg vagy változtatni, túl megbántott vagy, túl sok a sérelmed, vagy hogy túl szegény vagy boldognak lenni. A boldogság számodra is elérhető.

Hogyan váltsunk a rossz dolgok fókuszálásáról a jóra?

  • Döntsd el, hogy ITT és MOST van a legjobb időpont, hogy másként kezdj el gondolni önmagadra, az életedre!
  • Szeres magad, és másokhoz is szeretettel fordulj! Ha kimerültél, engedd, hogy megpihenj! Ne hibáztasd magad, hanem döntsd el, hogy most pihensz, de hamarosan aktív leszel a saját fejlődésed érdekében.
  • Készíts egy tervet, hogy milyen változtatásokat fogsz tenni a pozitív gondolkodás, a boldogan élhető életmód elérése érdekében. S ha tartod a tervet, jutalmazd magad.
  • Minden este sorold fel azokat a dolgokat, amikért hálás vagy, azokat a jó dolgokat, amiknek részese lehettél. A legapróbbakat is. Azt is, ha a sorban álláskor az eddigi bosszankodás helyett most jót beszélgettél a mögötted állóval.
  • Minden nap tegyél egy kedves gesztust más felé, és egyet önmagad felé is.

 

További motiváló, párkapcsolat-javító írásért kattints a blogra!

 Laskai Nelli
házassági tanácsadó, életöröm tréner
a Boldognak lenni című életmódkönyv és a Két férfi között című naplóregény szerzője

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr167737578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása