10 stresszoldó tipp, amivel könnyebbé válik az életed
2015. október 08. írta: Lane

10 stresszoldó tipp, amivel könnyebbé válik az életed

lost_in_thoughts.jpgA mai világban gyakran előfordul, hogy az ember napjában többször mérlegeli a már meghozott döntéseit, vagy elítéli önmagát, másokat a régmúltban történt események/mulasztások miatt. Ha nem a múltban tartózkodik, akkor pedig attól fél, hogy mi fog történni vele, körülötte az elkövetkezendő napokban, hetekben, hónapokban. (Nem mintha bárki is biztos lehetne az előtte álló eseményekben...) Mindezzel a viselkedéssel elzárja magát a jelen csodáinak megélésétől.

Ha boldogtalanok vagyunk, ha nem érezzük komfortosnak az életünket, akkor leginkább önmagunkkal van bajunk. Nem szeretjük magunkat olyannak látni, amilyenek éppen vagyunk. Ezen varázspálcával nem lehet segíteni, de vannak olyan módszerek, technikák, melyekkel fejleszthetjük az önértékelésünket, motiválttá tehetjük magunkat. Ha értékeljük azt, akik vagyunk, ha érdemesnek tartjuk magunkat arra, hogy örömteli életet éljünk, akkor tisztában leszünk azokkal a dolgokkal, amiken képesek vagyunk változtatni, és lesz hitünk abban, hogy képesek is vagyunk változtatni az addigi programjainkon, szokásainkon.

Az ok-okozati „törvények” betartásával pedig elengedhetjük az örök pech-szériát és értelmet adhatunk az életünknek, hogy reggel ne csak azért keljünk fel, mert felkelt a Nap is, hanem azért, mert kaptunk még egy esélyt, hogy örömünket leljük az előttünk álló eseményekben.

Az emberek többsége egyszerre több tevékenységet végez, elvesznek a gondolataikban, sodródnak az élettel, robotpilóta módon végzik a napi rutint és  nem veszik észre az orruk előtt álló dolgokat, melyekért hálásak is lehetnének. Ha látnák. Ha megélnék. Ha éreznék.

A példánk főhőse Magdi, aki kétgyermekes anyuka. Férjével már húsz éve együtt élnek, nincsenek rosszban, de nem sokat beszélgetnek, keveset érintkeznek. Magdinak igénye van a jó szóra, a kedvességre, a szeretetre, az összebújásra. A férje sokat dolgozik, este későn ér haza, ezért Magdi megy el a gyerekekért az iskolába, hazafelé bevásárol, vacsorakészítés közben kikérdezi a leckét a gyerekektől, közben elindít egy mosást is. Magdi egy szuperanyu – mondhatnánk. De Magdi nem boldog, mert miközben ezerfelé figyel, egyre idegesebb, fásultabb, szürkébb, türelmetlenebb. Azt gondolja, hogy ez így nem élet, neki nem egyedül kellene ezekkel a feladatokkal megbirkóznia. Ki törődik vele? – kérdezi. Hol kap ő az áldozatos munkájáért cserébe valamit is? A férje későn jön, addigra ő már elfárad, a gyerekektől beszélgetni sem tudnak, mire Magdi ágyba parancsolja a gyerekeket és összepakolja a lakást, addigra a férje elalszik.  Ő pedig dühöng magában és egyre csalódottabb lesz. A férjében, a világban, önmagában. A csalódásai miatt már nem is vágyakozik, csak csendben szenved.

Mitől lehetne boldogabb, elégedettebb?

Első válasz, ami kapásból szokott jönni: ha a férje észrevenné őt, és segítené a házimunkában, és a gyerekek körüli tennivalókban. Ezért Magdi egyik este beszél vele. Egy pillanat alatt ráönti a férjére az összes sérelmét, majd dühében vádaskodni kezd. Várhatóan a férje támadással reagál vagy a csendbe burkolózik. Magdiban nem hogy csökkenni fog az elégedetlenség érzése, de még rosszabbul fogja érezni magát.

Ha Magdi a tudatos kommunikációt választja, azaz pozitív kérésekkel, előremutató lehetőségekkel és nem utalásokkal, vádaskodással közli igényét, akkor nagyobb eséllyel találnak olyan megoldást, ami mindkét fél számára előnyökkel jár, így motiváltak lesznek a megvalósításban. Magdi nem tud garanciát kapni (maximum csak ígéretet) a férjétől arra, hogy csökkenni fognak azok az időszakok, amikor egyedül kell megoldania a gyermekek gondozását és a házimunkát is. De azt tudja, hogy önmagára mindig számíthat. Ezért a megoldást önmagában kell keresnie, a változást hozó lépést neki kell megtennie.

De addig is, a nehezebb helyzetekben hogyan oldhatja a benne egyre növekvő feszültséget?

Például:

  • elfogadja, hogy a jelen helyzete, a múltbéli döntéseinek a kivetülése és nem azért van, mert ő áldozat,
  • felismeri, hogy a jelen helyzet nem azt mutatja, hogy ő csak így élhet, 
  • megfigyeli önmagát a helyzetben és megkeresi azt a lehetőséget benne, amit a saját fejlődésére fordíthat,
  • a jelenben maradva egyszerre csak egyféle dologgal foglalkozik, így a gondolatai nem fognak a fájdalmas múltban vagy a bizonytalan jövőben kalandozni,
  • értelmet keres annak a tevékenységnek, amit éppen végez, megtalálja az örömét benne,
  • vizualizálja, elképzeli, hogy az adott helyzetnek milyen pozitív végeredményt szeretne, és arra törekszik,
  • minőségi én-időt illeszt minden napjába, hogy feltöltődjön,
  • felismeri és értékeli  mindazt a tudást, képességet, amivel rendelkezik,
  • összeszedi, hogy mi mindenért lehet hálás ebben a pillanatban,
  • a mérgező gondolatait átfordítja pozitív gondolatokra.

A későbbiekben pedig új szokásokat alakíthat ki, lecserélheti a régi, nem működő programokat olyanokra, melyek által könnyebbé válik a napi rutin számára, amik segítik őt abban, hogy olyan családi életet éljen, amilyenre vágyik.

A fenti felsorolásból úgy tűnhet, hogy Magdinak „bele kell törődnie a sorsába”, de nem erről van szó. Vannak dolgok, amiken nem változtathatunk, ezeket el kell tudnunk fogadni, és a lehetőségekhez mérten általa is fejlődni, meríteni, tanulni belőle. Ha mást nem, akkor azt, hogy legközelebb hogyan tudjuk elkerülni ezt a számunkra nem kívánatos helyzetet. 

De sokat tehetünk az elégedett, nyugodt életünkért is. Önmagunk megismerésével, a helyes kommunikációval, a konfliktuskezelő technikák használatával, az életöröm-növelő módszerek gyakorlásával.

További életminőség-javító írásért kattints a blogra!

 Laskai Nelli
házassági tanácsadó, a Kezdj el élni! Életöröm program,
a Boldognak lenni című életmódkönyv és a Két férfi között című naplóregény szerzője

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr757950096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása