Mit tanít az ételallergia? Cikk az előadásról
2016. február 07. írta: Lane

Mit tanít az ételallergia? Cikk az előadásról

Az alábbi írás a Vásárhely24.hu hasábjain jelent meg. Köszönöm, hogy ott lehettem a rendezvényen.

Ételallergiásan is boldogan

Az ételallergiások száma egyre növekszik. A rohanó mindennapokban kevés figyelmet fordítunk arra, hogy minőségi ételt együnk, hogy kerüljük az allergén anyagok bevitelét a szervezetünkbe. Ez nem csak a figyelmetlenség vagy nemtörődöm hozzáállás következménye, hanem az élelmiszerkínálat bőségében is nehéz eligazodni.

Sajnos az ételallergia kellemetlen tünetei korosztálytól és nemtől függetlenül megjelenhetnek, és a fájdalmat, a rosszullétet elkerülő diéta kialakítása és betartása gyakran okoz fejtörést a betegeknek.

Szabó Enikő szervezésének köszönhetően szombat délután összeültek az ételallergia tüneteitől szenvedők a Fekete Sas termében azzal a céllal, hogy megosszák egymással a jól bevált gyakorlatokat, ízletes és változatos ételeket kínáló receptjeiket, és megbeszéljék a mindennapi nehézségeket.


A képen középen a szervező, Szabó Enikő



A rendezvény háziasszonya, Szabó Enikő 15 éves tapasztalattal rendelkezik az ételallergiás betegségek kívánta életmód területén, és ennek köszönhetően ma már könnyen igazodik el a „mentes” élelmiszerek világában. Az összejövetelen nem csak az étkezés sokszínűségét segítő tudását adta át az érdeklődőknek, hanem megosztott olyan praktikus tanácsokat is, melyek nagy segítségre vannak az ételallergiás életmód kialakításában, elfogadásában és a felmerülő nehézségek kezelésében is.

A szombati ülés vendég-előadójának Laskai Nellit kérték fel, hogy életöröm-növelő, önbizalom -erősítő módszereket mutasson be. A délután során kötetlen beszélgetés formájában pozitív megvilágításba került az ételallergiától szenvedő emberek szerepe a világban.

„Nagyon köszönöm, hogy itt lehettem. Amikor Enikő felkért, hogy jöjjek el hozzájuk, és hozzam magammal a támogató gyakorlatokat, a pozitív hozzáállás témáját, akkor még csak sejtettem, hogy sokat fognak nekem tanítani a jelenlévők, és a sejtésem beigazolódott.  - mondta Laskai Nelli életöröm tréner -  A felkérés után beleástam magam a témába, és ráláttam, hogy a lelki nehézségeken kívül, milyen technikai problémákkal kell megküzdeniük az allergiával élő embereknek.  A családban meg kell oldani a betegség kiderüléséig használt ételek cseréjét „mentesekre”, ami még a felnőtteknél is nagy ellenállásba képes ütközni.

Ha gyermek a beteg, akkor kihívás úgy nevelni őt, hogy bár legyen tisztában azzal, hogy mit ehet, mit ihat az egészsége érdekében, mégse féljen, ne érezze magát különcnek, másnak, mint a többi gyerek. Ne élje meg szülinapi zsúrokon, vagy akár iskolában, óvodában a kirekesztés borzasztó érzését.  Ennek érdekében a szülőké a feladat, hogy ne teherként éljék meg a gyermek betegségét, hanem formálják ehhez az életmódhoz a világukat.

A mindennapok logisztikája nehéz pillanatokat ró a családra, és akkor még nem említettük az anyagi terheket. A megpróbáltatásokhoz, a feladatok megnyugtató megoldásához elengedhetetlen a pozitív hozzáállás. Úgy gondolom, csodálatosak azok az emberek, akik az egészségük, a jól-létük érdekében képesek tartani a szigorú diétáikat, hiszen gondoljunk csak bele, hogy egy esztétikai okok miatt beiktatott fogyókúra is micsoda akaraterőt igényel.  Az allergiás emberek tudatos életmódot folytatnak: szigorú szabályok szerint élnek, következetesek, magas fokon ismerik a szervezetük működését, a rosszullétük elkerülése érdekében minőségi táplálékokat fogyasztanak. Viszont mindezzel jó példával járnak elő azok számára, akik kevésbé körültekintően, vagy akár minden tudatosságot mellőzve választják ki, hogy milyen étel kerüljön a tányérjukba.  Ezek a nagyszerű emberek itt a teremben olyan utat mutatnak be a tudatosság terén, mely követése akár részben vagy egészben, de sokunk számára hasznos lenne.”

A rendezvényre Szegedről és Szentesről is ellátogattak, mert az összetartó, egymást támogató és a jó gyakorlatokat bemutató időtöltésre nagy szükség van.

 

forras: vasarhely24.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr918368480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása