7 tipp a konfliktusmentes ünnepi időszakért
2016. december 07. írta: Lane

7 tipp a konfliktusmentes ünnepi időszakért

karacsonykonfliktus.jpgA karácsonyi ünnep megosztja az embereket. Vannak, akik már novemberben feldíszítik a lakást, egyre több karácsonyi zenét hallgatnak, tervezik a karácsonyi menüt, és Csondor Kata dalát állítják csengőhangnak. Ők azok, akik örömmel sétálnak a vásárban, forralt bort vagy teát kortyolgatva, és izgatottan várják, hogy mikor esik le az első hó.

Szentestére kitartóan és örömmel faragják a fát a tartóba, és mesés díszeket aggatnak fel rá. Széles mosollyal várják és üdvözlik a vendégeket, és tiszta szívből, örömmel szolgálják fel a háromfogásos menüt, miközben azt lesik, vajon sikerült-e a vendégek kedvére tenni. Kacajuktól zeng a ház, és legalább tíz karácsonyos DVD sorakozik a téli szünet idejére.

De nem mindenki gondol így a karácsonyra.  A karácsonyt egy kötelező szeretet kifejezésnek élik meg, az ajándékozást pedig kizsákmányolásnak. Az égősor felesleges áramtermelésnek tűnik, és bárhogy igyekeznek, nem sikerül jó hangulatba kerülniük. Fájnak a sérelmeik, a világ igazságtalansága, és nem akarják, nem tudják félre tenni ezt csak azért, mert ünnepel a fél világ.

Persze, mint ahogyan a világ nem fehér és fekete, vannak ettől eltérő hozzáállású emberek is. Viszont az alábbi hét pont mindenkit a konfliktusok elkerüléséhez segíti.

  1. Ne az igazságodat akard igazoltatni a vendégek által. A nézőpontok gyakran különböznek, ezért kár összeveszni.
  2. Ne szorongj azon, hogy lehet, hogy nem fog ízleni a menü, vagy lesz-e mindened, amit a vendégek kívánni fognak. Amit tudsz nekik nyújtani, az pont elég lesz. Nem a tökéletes étel az, ami miatt fontosak vagytok egymás számára, hanem az örömteli élmény, amit együtt megéltek.
  3. Ne az ajándék pénzbeli értékét tartsd szem előtt az ajándékozáskor. Legyen szívből jövő, személyes ajándék. Egy élmény, vagy egy kedves figyelmesség, és az ajándékozott szeretve fogja érezni magát.
  4. Nem muszáj elvárásokat támasztani az összejöveteleket illetően. Sokkal könnyebb örömteli együttlétet teremteni, ha nincsenek elvárásaink, csak a boldog pillanatra törekszünk.
  5. Ne akarj megfelelni az ünnepre készülődéskor a család minden tagjának. Nem szükségszerű, hogy egyedül Te készülj az ünnepekre. Kérj segítséget a takarításhoz, pakoláshoz, bevásárláshoz, ha nem bírsz el vele egyedül.
  6. Ha elragadnak a negatív érzések, maradj tudatosan a jelenben. Végy egy nagy levegőt, fújd ki, és lélegezz egyenletesen. Figyeld meg, hogy mi zajlik benned. Milyen illatot érzel, mit látsz, mit érzékelsz a testedben.  Ez kimozdít a harag állapotából.
  7. Az ünnepre készülődéskor is engedd meg magadnak a saját ritmusodat. Ne érezz semmit kényszernek. Tedd, ami jól esik, és tudj nemet mondani. A szeretettel átitatott megnyilvánulás a legfontosabb ahhoz, hogy konfliktusmentesen éljünk.

 

Párkapcsolat- javító, boldogság- növelő írásokért kattints a blogra.

Köszönöm, hogy velem voltál. Ha úgy érzed, van ismerősöd, akinek hasznos ez a cikk, küldd el neki, vagy oszd meg a közösségi oldalon.
Legyen örömteli napod!

Laskai Nelli

házassági tanácsadó, életöröm tréner
A Boldognak Lenni (párkapcsolat-javító, önbizalom-erősítő) Könyvek szerzője

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr4712030063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása