5 terület, ami problémát okozhat a párkapcsolatban
2017. március 29. írta: Lane

5 terület, ami problémát okozhat a párkapcsolatban

Nincs tuti recept, amely minden házasságban megteremti a kiegyensúlyozottságot, mert minden ember más, minden élethelyzet más, amit figyelembe kellene venni hozzá. Hacsak a szeretetet nem vehetjük receptnek. Mert bármi is a kérdés, a szeretet a válasz rá, amit megoldásra törekvéssel megfűszerezünk. Szóval, mégis csak van valami, amit alapul vehetünk egy jó kapcsolat működtetéséhez.

Gondoljunk csak bele, hogy milyen belső nyugalmat tudunk elérni, ha szeretettel fordulunk az események, az emberek felé. Például, ha a társunk elfelejt hozni a boltból egy számunkra fontos tételt, akkor eldönthetjük, hogy összeveszünk vele ezért (bíráljuk és kritizáljuk őt), vagy a megoldást keressük a hiány pótlására. Mivel mindenképpen az lesz a történet vége, hogy valahogyan megoldást kell találni, így érdemes lesz a szeretetteljes reakciót választani a lelki békénk érdekében.

woman-1979272_960_720.jpg

Vannak alapvető elvek, területek a párkapcsolatban, ahol az egyetértés jó alapként szolgál.  Ilyen a gyermeknevelés. Mit engedjünk a gyereknek? Mennyit tévézzen? Mennyit legyen a nagyszülőknél? Mit ehet, mit nem? Milyen módszerrel tanuljon? Mi legyen a nevelésében a prioritás? Hogyan lehet elérni, hogy ne legyen a szülők között jó zsaru-rossz zsaru leosztás?

A másik ilyen terület a pénzügy. Mire költsön a pár, mire ne. Mi szerepel a közös célokban, vágyakban, mi az, ami az egyén célja, és azt hogyan lehet megvalósítani? Közös kassza, vagy külön számla legyen a háztartásban?

A társas kapcsolatok, kikapcsolódás kérdése is olyan, amely egyetértést kíván. Családi, baráti rendezvények, szórakozás, kirándulások, utazások…

A politikai-, vallási nézet is sok nézeteltérés forrása lehet. Ilyenkor jól jön a kölcsönös megértés, illetve, hogy ne akarja valaki az igazát mindenáron igazoltatni és elismertetni a másik féllel.

Van egy terület, ami szintén konfliktust idézhet elő, ez pedig a testi érintés, a szexualitás témaköre. Milyen gyakori legyen, kinek mit jelent a minőségi együttlét, mi az, amire igénye van ahhoz, hogy jól érezze magát a bőrében.

Az biztos, hogy nem csak a párkapcsolatokban, de minden emberi kapcsolatban építő hatással bír a szeretetteljes egymás felé fordulás, a különböző élethelyzetből, és személyes fejlődési szakaszból eredő különbségek tolerálása, az igény a felmerülő problémák közös rendezésére.

Érdemes akár évente – évfordulón - felülvizsgálni, és átbeszélni egymás egyéni céljait, a közös vágyakat, és az egyes területekhez való hozzáállást, hiszen mindannyian változunk, így a párkapcsolatunk minősége is változik általunk.

  Laskai Nelli
életöröm tréner, házassági tanácsadó
A Boldognak lenni című gyakorlati életmódkönyv szerzője

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr6312385003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása