Boldognak lenni - párkapcsolatban vagy egyedül

Laskai Nelli házassági tanácsadó, párkapcsolati-, életöröm tréner megoldásai

Azért léptem félre, mert szeretem a feleségem!

Sok esetben valóban akkor fordulnak hozzám az ügyfeleim, amikor már felemészti őket a problémájuk, már olyan szintű az eltávolodás közöttük, hogy utolsó kapaszkodóként felkeresnek egy házassági tanácsadót, aki segít nekik. Általában ebben a szakaszban jóformán már az első beszélgetésünktől azt várják, hogy itt, hármasban kikiáltunk egy „hibást” és egy „áldozatot”. Azt várják, hogy a beszélgetés során dőljön valaki felé az igazság mérlege.

pexels-photo-175689.jpeg

Viszont a beszélgetések során nem ez történik. Megnézzük az ok-okozati összefüggéseket, feltárjuk, hogy kinek mi az a program a fejében, amitől azt teszi, tette, amit. Mit gondolnak a párkapcsolatról, egymásról, önmagukról. Ettől érdekessé tud válni a folyamat. Új megoldások kerülnek elő, lehetőségek, új nézőpontok segítik a párt a továbbjutásban.

Végre nem hibáztatás van, hanem érdeklődés, figyelem, és a nyomozati fázisból egy építkező, érdeklődő kommunikáció veszi kezdetét.

Endre és Olga esete is tartogatott fontos felismeréseket. A házasságban hűtlenség történt, Endre a házasságán kívül keresett megoldást a problémájára. Amikor arról beszéltek, hogy mire volt szüksége, amit a viszonyban megtalált, akkor a férfi azt mondta, hogy egy dolog hiányzott neki otthon, az pedig az elismerés.

Felidéztettem velük az elmúlt időszakot, hogy ki, mi miatt volt büszke a társára. Nem nagyon találtak alkalmat, amikor is elismerték volna egymás érdemeit. Endrének a dicsérő szavak és a testi érintés a szeretetnyelve, így érthető, hogy az utóbbi időben nem érezte szeretve magát. Ennek ellenére nem kell azt gondolni, hogy Olga egy rideg nőszemély lenne. Számára a közös minőségi időtöltés az, ami megmutatja, hogy szeretve és elismerve van. Endre pedig egészen más módon fejezte ki a szeretetét, ami sajnos nem ért célba. Így kölcsönösen nem töltötték egymás szeretettankját. A lélek szomjazni kezdett, és kereste, hol talál vízforrást magának.

Amikor eljövünk otthonról, akkor hozunk magunkkal egy szerszámosládát, amelyben benne vannak a tanult megoldásaink. Amit a szüleinktől láttunk, amit a barátainktól, számunkra fontos személyektől láttunk, hogy ők miként oldják meg a konfliktusaikat, nehézségeiket. Hogyan élnek kapcsolatban, mi fontos számukra, mit várnak el a társuktól, és ők maguk mennyire felelősségvállalóak.

Azután kikerülünk a nagybetűs életbe, és önálló lábra állunk. Megismerkedünk valakivel, akivel kapcsolatot alakítunk ki. Viszont a két fél feladataira nem biztos, hogy elég lesz, vagy illeszkedni fog hozzá az a tudástár, amit az addigi napig összehoztunk magunknak. Éppen ezért a felmerülő nehézségekért sokszor a társunkat hibáztatjuk, pedig jól működtetett kapcsolatunk lenne, ha túl tudnánk lépni a személyeskedésen, és meg tudnánk határozni kellő ön-, és társismerettel, hogy mit miért teszünk, és tudatosan átformálnánk azt arra a folyamatra, amit meg szeretnénk élni.

 Visszatérve a címadó magyarázathoz, Endre azt mondta, hogy azért nem vált el, mert szereti a feleségét. A kérdés már csak az, hogy kinek mi fér bele a “szeretlek” szó mögé. A hűtlenség elmondása szerint egy szelepet nyitott, és már nem haragudott a feleségére, hanem elnézővé vált vele szemben. Sőt, egy idő után kompenzálni kezdett.  Nem akarta szétverni a házasságát, nem akart szakítani, csak egy dolgot akart, hogy valaki elismerje, várja, értékelje őt. És egyszer csak felfigyelt a kedves munkatársnőre, akivel eleinte csak közös kávézások voltak a céges büfében, majd szándékosan keresték egymás társaságát. Viszony lett belőle, mert Endre jól érezte magát, végre pezsgett újra az élete. Nem a szeretőjének személye volt a viszony értéke, hanem az, amit mellette érzett.

Nyilván, minden hűtlenség fájdalmat okoz, bizalmatlanságot hoz, és a titkolózás árulásra utal. Ám, ha a pár elköteleződése erős, és egymással akarják a kapcsolatukat helyrehozni, és hisznek abban, hogy számukra előnyössé tudják még formázni, akkor mindaz, ami a hűtlenség kapcsán felismerést adott, amivel többek lettek, megismerték magukat, és a társukat igazán, előny lehet a továbbiakban.

Mi kell hozzá?  Elköteleződés, szeretet, kárpótlás, megbocsátás, tiszta kommunikáció, helyes konfliktuskezelés, közös célok, feltöltődés, személyes életút megtalálása, és megélése – egymás mellett. Békében.

 További párkapcsolat-javító, önbizalom-növelő írások a BLOGON--->

Laskai Nelli
házassági tanácsadó, életöröm tréner
a Boldognak Lenni párkapcsolat-javító, önbizalom-erősítő könyvek szerzője

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr1213474275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csatlakozz hozzánk!

Ne maradj boldogtalan! Megéri változtatni!

Azonnal bevethető, párkapcsolat és önbizalom-növelő gyakorlatokat találsz a Boldognak Lenni könyvekben. Minden könyvben segítséget találsz ahhoz, hogy megtanuld helyesen kommunikálni a vágyaidat, megértsd a társad viselkedését, megtaláld az életcélod, és haladj előre a megrekedésből. 

Minden könyvünk e-book verzióban is elérhető. Kedvezőbb áron, és gyorsan elérheted az információt, amire szükséged van. 

Nézz szét, olvass bele, és változtasd meg a körülményeidet!

banner.jpg

Legjobb párkapcsolati blog 2017 (Első Találkozás Magazin)

parkapcsolatiblog-boldognaklenni.png

Címkék

21 napos életöröm program (3) álláskeresés (2) békés elválás (2) beszélgetés a házasságban (2) boldognaklennikönyv (5) boldognaklenni gyakorlati kezikonyv (2) boldognak lenni (66) boldognak lenni könyv (109) boldogság (44) boldogság könyv (90) boldogság recept (3) boldogság titka (2) boldogtalan gyermekkor (2) boldog anyaság (3) boldog élet (52) boldog élet tippek (2) boldog gyerek (2) boldog házasság (82) boldog házasság titka (4) boldog nő (6) boldog párkapcsolat (125) boldog párkapcsolat titka (2) célkitűzés (35) elengedés (3) életkedv (2) életkedv visszanyerése (103) életminőség-javító könyv ajándékba (3) életmódváltás (6) életöröm (6) életöröm könyvek (3) életöröm tréning (114) életvezetés (2) életvezetési tanácsok (6) élj a mának (2) félelem ellen (4) félelem leküzdése (5) féltékenység (5) gyász (3) gyász feldolgozása (2) gyermek-szülő kapcsolat (3) gyűlölködés (2) hatékony konfliktuskezelés (6) házasság (25) házassági tanácsadó (174) házassági válság (5) házasságtörés (2) hosszú kapcsolat titka (2) hűtlenség (2) kapcsolat szerelem nélkül (3) karácsony (10) kimondott szó (2) kommunikáció (2) kommunikációs tréning (3) könyvbemutató (2) laskai nelli (33) mediátor (7) megbocsátás (5) megbocsátás technika (5) megcsalás (76) megcsalás elkerülése (2) megcsalás elviselése (3) megcsalás kezelése (2) mindfulness (2) módszer (4) motiváció (83) motivációs szöveg (2) motivációs tréner (2) motiváló könyv (2) önbizalom (119) önbizalom erősítés (3) önismeret (47) önismereti tanfolyam nőknek (2) önmegvalósítás (2) önsegítő könyvek (2) optimizmus (2) összhangban lenni könyv (116) párkapcsolat (4) párkapcsolati könyv (2) párkapcsolati mediátor (2) párkapcsolat javítása (168) pozitív gondolkodás (4) romantikus regény rendelés (2) skype tanácsadás (3) szerelem (5) szerelmi csalódás (2) szerelmi háromszög (2) szexjavító tippek (3) szex a házasságban (2) szex gyerekek után (2) szomorúság ellen (2) szülő gyerek jó viszony (2) tanácsok (5) tippek (5) újrakezdés (2) válás előtt (3) válás jelei (2) Címkefelhő