A hűtlenség oka, és útmutató a megbocsátáshoz
2017. december 18. írta: Lane

A hűtlenség oka, és útmutató a megbocsátáshoz

A hűtlenség sok kapcsolatban rámutat a problémákra. Mert bár fájdalmat okoz, de mégsem ez az oka, hogy megromlik egy kapcsolat, hanem ez a rosszul működtetett párkapcsolat okozata. Hogy miért?

pexels-photo-132589.jpg

Nézzük meg nagy vonalakban a tartós kapcsolat útját! Az állomások nem teljesek, és nem nagyon részletesek, de az irányt jól mutatják:

  • Megszületik a vágy, hogy párkapcsolatban éljek
  • Vonzalom alakul ki köztem és a leendő partnerem között
  • Elköteleződünk egymás iránt
  • Keressük egymás társaságát, kíváncsiak vagyunk egymás véleményére, fontos tényező a partnerem az életemben
  • Ösztönösen úgy cselekszem, hogy azzal ne bántsam, hanem kimutassam felé a szeretetemet
  • Jóformán csak a MI létezik, a közös időtöltésért félreteszem az addig saját szórakozásom céljából tett cselekvéseimet
  • Egyre több oldalát ismerem meg a társamnak, egyre több élethelyzetben látom a partnerem számomra elfogadható vagy megítélt megoldásait
  • Egyre élesebben látom meg a különbözőségeinket, és óvatosan beszivárognak a helyzetek, amikor nem tudok a társam megnyilvánulásával, döntésével, gondolkodásmódjával azonosulni, emiatt konfliktusok keletkeznek
  • Egyre többet eszembe jut, hogy mással biztosan könnyebb lenne
  • Sokszor nem érzem szeretve, elismerve magam
  • A partneremet nem csodálom már, látom esendőségét, hibáit, mulasztásait
  • Másban felfigyelek mindarra, ami a házasságomból hiányzik
  • Tetszik, amilyennek magamat megélem mások társaságában (ha a partnerem nincs velem)
  • A hiányérzetem betöltését remélve, meghozom a döntést és megcsalom a társam.
  • Nem építjük a kapcsolatunkat, a család összetartását már csak egy szükséges kötelességnek érzem – hiányzik belőle az alkotás, a működtetés öröme, a bele vetett hit
  • Ha közel kerülünk egymáshoz, hogy beszélgethetnénk, csak a sérelmeink beszélnek belőlünk. Nem építjük a kapcsolatunkat, hanem csak rombolunk. Egymást, önmagunkat, a környezetünket.
  • Kiderül a megcsalás. Döntés előtt állunk, hogy együtt vagy külön tovább.
  • Együtt maradunk, de most már még több sérelmeink vannak, mint eddig voltak. Megszűnt a bizalom, a hit, a remény.
  • Magányosan élünk a párkapcsolatunkban.

 

A te kapcsolatod hol tart?

A hűtlenség után mindkét félnek dolgoznia kell önmagán, időt kell fordítania arra, hogy még jobban megismerje saját működését, félelmét, vágyait, a társát, használják a sérelemoldó kárpótlást, az elköteleződést mutató szeretetnyelveket, megtanuljanak helyesen kommunikálni vádaskodás, magyarázkodás helyett, megismerjék, hogyan fejezhetik ki célravezetően az igényeiket, hogyan kell értő figyelemmel jelen lenni a kapcsolatban, kitűzzék az egyéni és a közös céljaikat, és tegyenek is érte.

A megbocsátás mindig értünk történik, és nem jelenti azt, hogy egyetértünk a másik tettével, csak azt jelenti, hogy azért engedjük el a fájdalmat, hogy újra szabadok lehessünk. Hogy mi alkothassuk a kapcsolatban megélt tapasztalatainkat. Áldozatból megteremtővé válva.

Hogyan bocsássunk meg?

Ez egy módszer a sok közül.

1, döntsük el, hogy meg akarunk bocsátani, és a társunkkal akarunk a továbbiakban boldogan élni. De komolyan. Ha a döntés megvan, a megbocsátás is meglesz. Ez nem jelenti, hogy egyetértünk, vagy engedélyt adunk a történtekre. Nem mentjük fel a társunkat a döntésének következménye alól, de mi kiszállunk a játszmázásból.

2, Nézzük meg, hogy mi vezetett a partnerünk döntéséhez. Vajon mi az ő cipőjében, az ő sérelmeivel, fájdalmával, hiányával és megoldókészletével megtettük volna? Mit tettünk volna?

3, Lássuk meg a mi felelősségünket a történtekben. Ez nehéz lehet, de a felelősségvállalás elkerülhetetlen, és csodákat hoz a párkapcsolatba. Ne okoljuk magunkat, ne akarjunk megfelelni a társunknak azért, hogy többet ne forduljon elő. Csak lássuk meg az ok-okozati folyamatot, és gondolkodjunk olyan új szokásokon, melyek nem ugyanezt az eredményt fogják adni.

4, Írjuk le, hogy mi a fájdalmunk, milyennek érezzük magunkat a történtek tükrében, majd írjuk egy másik lapra, hogy milyennek akarjuk érezni, látni magunkat, és milyen nagyszerű dolgokat szeretnénk megélni a kapcsolatunkban.

5, Vegyünk mély levegőt, fújjuk ki, tudatosítsuk magunkban, hogy kifújáskor elengedjük mindazt a fájdalmat, amit az első lapra írtunk, a levegő beszívásakor pedig azok az élmények érkeznek meg, amelyeket a 2. lapra írtunk.

6, Mondjuk ki hangosan: elengedem a fájdalmam. Nincs szükségem, hogy áldozatszerepben tartson tovább. Az életem irányítója vagyok, a fájdalom, a csalódottság csak átmenti érzés. Helyére tud jönni a szeretet, az öröm és a bizalom. A fókuszt én irányítom.

7, Érezzük a szabadság és a szeretet energiáját. Lássuk magunk előtt a társunk arcát abból a pillanatból, amikor nagyon szerettük őt, amikor felnéztünk rá, amikor nagyon boldogok voltunk vele. Nézzünk a szemébe és mondjuk ki, megbocsátom azt, amit tettél. A fájdalom, amit okoztál, tanít engem.

Amikor a későbbiekben néha ránk tör mégis majd a harag, a neheztelés, a kétség, akkor gondoljunk arra, hogy mindaz a múltban történt, és már nem a jelenük. A jövőnket viszont a jelenünk fogja meghatározni, ezért érdemes olyan technikákat alkalmazni, melyek a jelenben tartanak bennünket, és amely gondolatok által építhetjük a jövőnket. Önmagunkért bocsátottunk meg. Mi a szeretet szűrőjén keresztül akarunk élni.

Rajtunk múlik.

 

 

 

Laskai Nelli
házassági tanácsadó, életöröm tréner
a Boldognak Lenni párkapcsolat-javító könyvek szerzője

 

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr813508797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása