A pénz boldoggá tesz? Vagy mégsem? Itt egy jó kis teszt.
2018. január 17. írta: Lane

A pénz boldoggá tesz? Vagy mégsem? Itt egy jó kis teszt.

Sokan mondják, ha Te nem is, de biztosan hallod, hogy valaki azt feltételezi, amennyiben több pénze lenne, akkor minden rendben lenne az életében. Nyilván nem vitathatja el senki azt, hogy mennyiféle előnyhöz, élményhez juthat az ember, ha az elegendőnél több pénzeszköz áll a rendelkezésére, ugyanakkor a „ha gazdag lennék, boldog lennék” összekapcsolás sem helytálló.

A Berkeley Egyetem boldogságot kutató professzorai egy teszt során bevontak egy csoportot egy érdekes kutatásba. A csoport tagjai mind azt mondták, hogy jó a párkapcsolatuk, van munkájuk, egészségesek, egy dolog hiányzik csak, ez pedig a pénz. Ha ebből több lenne, egy meghatározott havi összeg, akkor végre teljesen sínre kerülhetne az életük.

A csoport meglehetősen szerencsésnek tartotta magát, hiszen egy évig kifizették számukra azt a keretet, amit ők meghatároztak, havi bontásban.  Az első hónapban nagyot emelkedett a mért boldogságszint, sokan vásároltak olyan termékeket, melyekre eddig csak vágyakoztak. A következő hónapban is még növekedett a boldogságszintjük, ám egy idő után csökkenni kezdett, és egy ponton stagnált.

money-2696229_960_720.jpg

Kétfajta dologra költötték a pénzt: tárgyakra és élményre. Azok, akik élménybe fektettek (koncert, túrázás, utazás), azok boldogság szintje tartósabban magasabban volt, mint azoké, akik tárgyakat vásároltak.

Viszont egy idő után már ez az előre meghatározott összeg sem volt elég a boldogságszint jelentős emelésére. Átalakult az alap, noha a teszt előtti időkben sokkal kevesebb pénzük volt, mint a teszteléskor, mégsem igazolódott be az, amit a résztvevők előre megjósoltak a saját boldogságszintjükről.

Konklúzióként kijelentették a kutatók, hogy amit magunkról, és a világról gondolunk, az befolyásolja a boldogságunkat. Csak egy pontig van kapcsolódása a pénznek és a boldogságnak. Utána a megjavult külső körülmény lesz az alap, melyen változtatásra vágyunk a boldog pillanatokért.

Talán az a legjobb konstrukció, ha a folyamatos önfejlesztést választva mindennap teszünk azért, hogy olyan körülményeket észlelhessünk magunk körül, amiktől repesni fog a szívünk, és amelyekért minden este hálát adhatunk.

 

 Laskai Nelli
házassági tanácsadó, életöröm tréner,
a Boldognak Lenni párkapcsolat-javító, önbizalom-erősítő könyvek szerzője

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr1913582751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása