Boldognak lenni - párkapcsolatban vagy egyedül

Laskai Nelli házassági tanácsadó, párkapcsolati-, életöröm tréner megoldásai

Hogyan bocsássam meg, hogy megcsalt a párom?

Nem könnyű megemészteni, hogy akit szerettünk, az máshoz ment, hogy jól érezze magát. Nem egyszerű felismerni, hogy ennek a lépésnek mi volt az oka, mi vezetett a kapcsolatban odáig, hogy házon kívül találja meg valaki önmagát, a boldogságát. Ennek ellenére a hűtlenség igen sok (ha nem mindegyik) kapcsolatban jelen van valahogy.

pexels-photo-206512.jpeg

Amikor azzal fordulnak hozzám a párok, hogy hűtlenség történt, és ez szétforgácsolta a kapcsolatukat, akkor jellemzően azért jönnek, hogy adjanak még egy esélyt a közös életüknek, ám igen csekély a hit, hogy ez rendbe is lesz. Keresik a felismeréseket, és gyakran azt is szeretnék, ha kijönne egy elkövető és áldozat leosztás. És mindez valaki más szájából hangozna el. Házassági tanácsadóként nem jelölök meg hibáztatható személyt, és ennek okát a párok is meglátják a beszélgetések során.  Mindketten hibásak azért, hogy a hiányt életék meg a kapcsolatukban. Természetesen a megcsalás döntését csak az egyik fél hozta meg. Annak a következményeit neki kell megélnie.

Vannak, akik maguknak adnak egy esélyt, hogy megláthassák újra a társukban a nagy ő-t, és vannak, akik enyhítést keresnek a fájdalomra, amit a társuk okozott a megcsalással. Valami reménysugarat, kapaszkodót keresnek arra, hogy a ripityára tört bizalom még helyreállítható, és elég erőssé tehető ahhoz, hogy elbírja újra a kapcsolatot.

Sokan felteszik nekem a kérdést, hogy hűtlenség esetén érdemes-e megjavítani egy házasságot. Lehet-e egyáltalán összetákolni, és félre tudják –e tenni a fájdalmat, a sérelmet a felek. Az utóbbira azt kell mondjam, hogy nem lehet. Félre nem tudják tenni, meg nem történtté nem tudják tenni a fájdalmat, a bizalomvesztést. Ugyanakkor kiépíthetnek egy új alapokon álló kapcsolatot. Nyithatnak egy új, egymást jobban megismerő, és a kapcsolat működtetéséért célzottabban dolgozó fejezetet. Ez csak rajtuk múlik. Azon, hogy a két fél elköteleződése, és tenni akarása megmarad-e. Nem kell félredobni a fájdalmat, mert nem is lehet. Ezzel együtt kell létezni a mindennapokban, és mindkét félnek azon dolgozni, hogy olyan gesztusokat, visszajelzéseket adjanak a társuknak, mellyel a gyógyuló folyamat támogatják.

Ilyenkor a megbocsátás elengedhetetlen, ám nem jelenti azt, hogy egyetértünk a társunk tettével. Azt jelenti, hogy nem akarunk a társunk nélkül élni, és készek vagyunk megismerni mindazt, ami nem működött jól a kapcsolatunkban, és hajlandóak vagyunk tenni is érte. Ha elfogadjuk, hogy minden, ami történt, valahogy értünk is történik, és képesek vagyunk új látásmóddal tekinteni a történésekre. A megbocsátás egy folyamat, ami a fejből indul el. Eldöntjük, hogy megbocsátunk, majd odaadjuk a bizalmat a társunknak. Nehéz folyamat, főleg az elején. Elmondhatjuk a társunknak, hogy milyen fájdalmat élünk meg, mik a dilemmáink, mennyire sérülékenyek vagyunk, és tájékoztathatjuk arról, hogy mik azok, amelyeket meg tud tenni azért, hogy a bizalom erősödjön. Keressük meg az előnyöket, amiket a megbocsátás kínál nekünk. Lássuk meg a fejlődési lehetőséget a dologban. Könnyebbé teszi, ha megértjük, hogy miért tette a társunk, amit tett.  Legyünk őszinték magunkhoz, hogy mi mit tettünk volna az ő helyében, és hogy voltunk-e már hasonló szituációban. Mindenki hozhat téves döntést, és mindenkinek jár egy esély, hogy rendbe hozhassa azt. 

Ha egyébként ez egy rendezett kapcsolat, és egy jól működő családi élet, akkor maga a hűtlenség nem kell, hogy kenyértörésre vigye a dolgot.

Hiszen, ha tanult belőle a hűtlen fél (és a megcsalt is),

  • és kész fejleszteni önmagát, hogy jobban megismerje a saját és társa működését,
  • hogy a fontosság, elismertség, és/vagy a szeretet hiányát ne hűtlenséggel kezelje,
  • ha hajlandóak arra, hogy kommunikációs technikákat ismerjenek meg, és használják is azokat a házasságukban, akkor a megcsalás nem fogja semmissé tenni a kapcsolatot, a családot.

    Hiszen minden mást jól tudtak kezelni, csak azt a hiányt nem, ami a hűtlenséghez vezetett. Érdemes nem egy kalap alá venni a teljes kapcsolattal, hanem megvizsgálni azon nem működő területeket, melyek ezt az eredményt hozták a kapcsolatukba.

 

Az Összhangban lenni című könyvemben feladatlapokat találsz önmagatok feltérképezésére és gyakorlatokat a házasság, a párkapcsolat fényesítésére, javítására. Az Építed vagy rombolsz? című könyv abban segít, hogy magabiztos lehess a kapcsolatban, megtanuld felismerni a körülményeket alakító cselekvéseket, gondolatokat, szokásokat és legyen ötleted, hogyan tudsz változtatni rajta. Párkapcsolatban és egyedül. 

Laskai Nelli
házassági tanácsadó, szerző

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr3613681858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csatlakozz hozzánk!

Ne maradj boldogtalan! Megéri változtatni!

Azonnal bevethető, párkapcsolat és önbizalom-növelő gyakorlatokat találsz a Boldognak Lenni könyvekben. Minden könyvben segítséget találsz ahhoz, hogy megtanuld helyesen kommunikálni a vágyaidat, megértsd a társad viselkedését, megtaláld az életcélod, és haladj előre a megrekedésből. 

Minden könyvünk e-book verzióban is elérhető. Kedvezőbb áron, és gyorsan elérheted az információt, amire szükséged van. 

Nézz szét, olvass bele, és változtasd meg a körülményeidet!

banner.jpg

Legjobb párkapcsolati blog 2017 (Első Találkozás Magazin)

parkapcsolatiblog-boldognaklenni.png

Címkék

21 napos életöröm program (3) álláskeresés (2) békés elválás (2) beszélgetés a házasságban (2) boldognaklennikönyv (5) boldognaklenni gyakorlati kezikonyv (2) boldognak lenni (66) boldognak lenni könyv (109) boldogság (44) boldogság könyv (90) boldogság recept (3) boldogság titka (2) boldogtalan gyermekkor (2) boldog anyaság (3) boldog élet (52) boldog élet tippek (2) boldog gyerek (2) boldog házasság (82) boldog házasság titka (4) boldog nő (6) boldog párkapcsolat (125) boldog párkapcsolat titka (2) célkitűzés (35) elengedés (3) életkedv (2) életkedv visszanyerése (103) életminőség-javító könyv ajándékba (3) életmódváltás (6) életöröm (6) életöröm könyvek (3) életöröm tréning (114) életvezetés (2) életvezetési tanácsok (6) élj a mának (2) félelem ellen (4) félelem leküzdése (5) féltékenység (5) gyász (3) gyász feldolgozása (2) gyermek-szülő kapcsolat (3) gyűlölködés (2) hatékony konfliktuskezelés (6) házasság (25) házassági tanácsadó (174) házassági válság (5) házasságtörés (2) hosszú kapcsolat titka (2) hűtlenség (2) kapcsolat szerelem nélkül (3) karácsony (10) kimondott szó (2) kommunikáció (2) kommunikációs tréning (3) könyvbemutató (2) laskai nelli (33) mediátor (7) megbocsátás (5) megbocsátás technika (5) megcsalás (76) megcsalás elkerülése (2) megcsalás elviselése (3) megcsalás kezelése (2) mindfulness (2) módszer (4) motiváció (83) motivációs szöveg (2) motivációs tréner (2) motiváló könyv (2) önbizalom (119) önbizalom erősítés (3) önismeret (47) önismereti tanfolyam nőknek (2) önmegvalósítás (2) önsegítő könyvek (2) optimizmus (2) összhangban lenni könyv (116) párkapcsolat (4) párkapcsolati könyv (2) párkapcsolati mediátor (2) párkapcsolat javítása (168) pozitív gondolkodás (4) romantikus regény rendelés (2) skype tanácsadás (3) szerelem (5) szerelmi csalódás (2) szerelmi háromszög (2) szexjavító tippek (3) szex a házasságban (2) szex gyerekek után (2) szomorúság ellen (2) szülő gyerek jó viszony (2) tanácsok (5) tippek (5) újrakezdés (2) válás előtt (3) válás jelei (2) Címkefelhő