A megcsalt fél 5 leggyakoribb kérdése
2018. november 18. írta: Lane

A megcsalt fél 5 leggyakoribb kérdése

A mi kultúránk hűtlenség esetén leosztja a lapokat jó emberre és rossz emberre. A megcsalt fél az áldozat, a hűtlen fél pedig a bűnös, akinek bűnhődnie kell.  A hűtlenség feldolgozása érdekében megkereső ügyfeleimmel beszélni szoktunk arról, hogy mit jelent a hűtlenség. Milyen folyamat előzi meg a döntést, és mi az, amit a hűtlen fél a viszonyban talált meg. Fontos a felismerés a továbblépéshez.

pexels-photo-301298_1.jpeg

Dolgozom olyan párokkal, akik a hűtlenség által szerzett pofonokból próbálnak felállni. Bizony, nem csak a megcsalt fél szenved egy ilyen helyzetben, hanem a hűtlen is. Az viszont különbség, hogy számára ott vannak a szép emlékek, melyekből erőt meríthet, míg a megcsalt fél csak a szeretetben sivár időszakra tud visszaemlékezni.  Talán úgy tűnik, hogy nem azonos teherrel állnak az újraépítés rajtkockájánál.

A párok sorsait megismerve azt tapasztalom, hogy a hűtlenség nem fekete vagy fehér dolog. Persze, a döntést a hűtlen fél hozza meg, ennek felelőssége az övé. A kialakult helyzetben azonban mindketten asszisztáltak a sivársághoz, az elégedetlenséghez, a mulasztáshoz, a csendben elforduláshoz.

Gyakran hideg zuhanyként éri a megcsalt felet az, hogy a társa máshoz ment boldogságért, azonban az eset mögött megbújó érzések feltárásakor jellemzően kiderül, hogy már régóta jelzést adott a hiányáról, de az nem talált fogadó félre. Talán azért, mert nem jól kommunikálta, talán azért, mert nem kapott kellő figyelmet az, amit közölt, vagy mert annyi sérelem érte már a fogadó felet, hogy a kárpótlásra várakozásban nem érdekelte az, ami a másik félben zajlik.

Az üléseken a megcsalt felek általában ezeket a kérdéseket teszik fel:

  • Ha ilyen rosszul érezted magad a kapcsolatunkban, miért nem léptél ki belőle?
  • Ha annyival jobb az a másik ember, miért nem vele akarsz élni?
  • Gondoltál arra, hogy ezzel mit okozol nekem?
  • Miért nem tudsz úgy tekinteni rám, mint arra a másikra?
  • Miért nem szóltál nekem hamarabb, hogy ekkora a baj?

 

Minden kérdésre van válasz, bár nem mindig sikerül azt közvetíteni vele, amire a kérdező vágyik, ugyanis nem minden kérdésre van megnyugtató válasz. Sőt, fontos elkülöníteni, hogy a kérdező valóban el bírná-e a választ, vagy csak feszíti az információhiány, és ezért akarja feltenni a kérdését.

A megcsalás meglépése egyszerű folyamat. Az ember annyira kínlódik abban, hogy nem érzi jól magát a bőrében, az életében, hogy ezt a lépést látja a legjobb megoldásnak. Persze, akkor és ott nem fog tudni tisztán gondolkodni, hiszen az vezérli, hogy minél hamarabb gyógyírt találjon a sebeire.  A bűntudat, a lelkiismeretfurdalás általában később kapcsol be. Akkor, amikor rájön, hogy amit tett, mégsem oldotta meg azt a problémát, ami miatt megtette.  

 

Ha valaki nem boldogul egyedül a feltárásban, és a megoldás megtalálásában, majd kivitelezésében, kérjen bátran külső segítséget. Manapság – a boldogabb élet hajszolásakor - ez annyira gyakori elakadás, hogy nem szégyenkezni kell miatta, hanem megtalálni azt az irányt, amivel a házasságot tudja emelni mindazzal az érzéssel, amit a hűtlenség folyamán megszerzett.

Ha szeretnéd, hogy neked is segítsek túl jutni ezen a krízisen (akár megcsalt, akár hűtlen fél vagy), itt írd be magad a naptáramba. Szívesen fogadlak, hogy ne titkok vagy kétségek között kelljen élned, hanem megismerd az erőforrásaidat, és használni tudd őket a boldogságod megélése érdekében.

 

Örömteli napot kívánok!

 Laskai Nelli
házassági tanácsadó, életöröm tréner

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr9214378988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.