Mit tegyen, aki megcsalta a párját?
2019. március 19. írta: Lane

Mit tegyen, aki megcsalta a párját?

A házasságokban, tartós kapcsolatokban elég gyakori jelenség, hogy úgy dönt valamelyik fél, hogy az addig képződött hiányt betölti, és egy külső kapcsolatban keres gyógyírt arra, amit a kapcsolatában nem élt meg. Szándékosan nem azt mondom, hogy nem kapott meg, mert azt tapasztalom, hogy sokszor ott van az, amit keres az adott személy, csak nem pont olyan csomagolásban, ahogyan azt ő felismeri.

pexels-photo-1251177_1.jpeg

Mit lehet tenni, ha valaki szeretői viszonyt alakított ki?

1, Először is jó, ha meg tud maradni azon a szinten, hogy nem a harmadik személy tökéletessége az, ami azt a pillanatot tökéletessé teszi, hanem ő a főszereplője annak, amit érez, ő maga lesz nyitott és befogadó arra a látványra, amilyennek önmagát látja, éli meg abban a helyzetben. Persze, ez gyakran nehezen megy, ameddig az érzés elragadja, és nem veszi vissza a tudatos irányítást a gondolatai felett.

2, Előbb-utóbb döntést fog hozni, hogy

  • folytatja tovább a kettős életet
  • kilép a kapcsolatából
  • kilép a szeretői viszonyból.

Ez nem szerencsés, ha külső nyomásra történik, ezekhez belső elhatározásra lesz szükség. Arra, hogy megtalálja, miért szeretné azt, amit választ. Mit nyer vele, milyen embernek fogja látni magát, hogyan fog élni, mit fog másképp tenni.

3, Ha megvan az elhatározása (most azon a vonalon megyek tovább, hogy a házasságban marad), akkor azt jó, ha tettek követik. Nem elég azt mondani, hogy jó lenne egy jó házasság, hanem úgy kell akkor hozzáállni, hogy mit tehetek azért, hogy jó házasságban éljek. Eleinte biztosan fájni fog az elengedés okozta űr megjelenése, de ott a házastárs, akivel kialakíthat egy olyan életet, amelyben megélheti azt, amit keres. Hazugságok, titkok nélkül. Tenni kell érte, új szokásokat behívni, elengedni sérelmeket…

Nagy kérdés, hogy elmondja-e a társának a történteket…

4, Az ügyfeleim többsége azt vallja, hogy jobb, ha nem mondja el a társának, mert ez nem az ő terhe. Vannak, akik elmondták, és sokkal nehezebben kapcsolódtak újra, míg mások ezzel a tiszta vizet látták a pohárban.

5, Érdemes megkeresni a hiány okát. Milyen múltbéli sérelemre, tapasztalatra épül, és pontosan mi is hiányzik. Van, amit be tudnak hozni egy új szemlélettel a párkapcsolat tagjai, és van, amit a párkapcsolat természeténél fogva ritkán sikerül újra megélni. A teljes újdonság, az ismeretlen bizsergető érzése nem biztos, hogy jelen lesznek ezek után sem a kapcsolatban, de mindig tud valaki olyan szemüvegen át nézni a társára, hogy megéli az elveszíthetőség érzését, és ez elég tud lenni ahhoz, hogy hálával tudjon a társa felé fordulni. Arról nem is beszélve, hogy nem biztos, hogy ismeri valaki a társát akár tíz év után. Érdemes újraindítani az ismerkedési szakaszt, és érdeklődéssel fordulni a másik felé.

Helyre lehet hozni a kapcsolatokat, ha mindkét fél akarja. A szándék, az elköteleződés, a tisztelet megléte erős alapokat adnak egy újravirágzó kapcsolat megteremtéséhez. Az ügyfeleim történetei alapján azt látom, hogy amennyiben hűtlenség történik, érdemes minél előbb rendezni önmagukban azt, hogyan szeretné a továbbiakat, mert egészen képes felőrölni az embert a dilemma, a kettősség. A barátok tanácsa azért nem a legjobb segítség ebben az esetben, mert nem biztos, hogy tiszta tükröt tartanak az ember elé, olyat, ami a változást képes elindítani, hanem a szeretettől vezérelve inkább eltakarják a fájó képet.

 

 Ha valaki nem akar elválni, és újrakezdeni a párkapcsolat kiépítését és fenntartását egy új személlyel, hanem a meglévő kapcsolatban kíván eltölteni még jó néhány évet, akkor érdemes most tennie valamit a változásért, hiszen a hátralévő életében most a legfiatalabb. Egy új nézőpontból, új szemlélettel, új célokkal, önmagát és a társát újra megismerve tudatosabban nekivágni a házasság újabb, örömtelibb fejezetének.

 Ha szeretnéd, hogy Neked is segítsek túl jutni ezen a krízisen (akár megcsalt, akár hűtlen fél vagy, vagy csak rendezni szeretnéd az érzéseidet, életedet), itt írd be magad a naptáramba. Szívesen fogadlak, hogy ne titkok vagy kétségek között kelljen élned, hanem megismerd az erőforrásaidat, és használni tudd őket a boldogságod megélése érdekében.

 

Örömteli napot kívánok!

 Laskai Nelli
házassági tanácsadó, életöröm tréner

 

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr9514700240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása