3 fontos gondolat, hogy jobb kedved legyen
2020. február 24. írta: Lane

3 fontos gondolat, hogy jobb kedved legyen

Hogyan tudnék újra vidám lenni, és örülni az életnek? Kérdezik sokan. Arról hallok a legtöbbet, hogy nagy a bizonytalanság a mindennapokban, sok a kérdés, a dilemma az életvezetést illetően. Vannak, akik párkapcsolati problémától szenvednek, míg másokat a betegség-egészség küzdelme vagy az anyagiak előteremtése nyomaszt.

pexels-photo-2156416.jpeg

Az első, amit megtanultam egy nehezebb élethelyzetemben, hogy minden átmeneti, így a nyomott hangulat is. A jó és a rossz, azaz a pozitív és a negatív tapasztalások mindig követik egymást, még ha nem is ugyanazon a területen is találkozunk vele. Például, ha összeveszünk a párunkkal, és nem jön azonnal a megbékélés, akkor azért még az életünk más területén találhatunk olyan élményt, aminek örülhetünk, ha képesek vagyunk ajándékként felfogni azt.

Amikor rosszkedvűek vagyunk, akkor érdemes megfigyelni, hogy mi az a gondolat, ami ezt az érzést kiváltja. Milyen belső monológot futtatunk le újra és újra? Min gondolkodunk? Ugyanis az, hogy valami megtörténik, még nem feltétlenül fogja tartósan lenyomni a hangulatunkat, de a gondolatmenet, amit odacsatolunk az képes lesz hosszú távon lenyomni bennünket. Nem a tények eltagadására kell gondolni, mint felemelkedési pontra, hanem inkább azt elfogadni, hogy most ez a helyzet, érezzük, amit érzünk, és keressük azt a nézőpontot, amelyik előremutató gondolatokkal tud ellátni bennünket. Ha megváltoztatjuk azt, ahogy nézünk a helyzetünkre, vagy társunkra, változni fog az is, amit meglátunk a helyzetben.

A harmadik dolog, amit tanultam a nehéz időszakból, hogy ez az élet velejárója. Nem az igazságot keresem a szituációban, hanem látva az ok-okozati összefüggést, látva benne a saját felelősségem részét, akkor el tudom fogadni, hogy az életben olyan törvények mozognak, melyek rám is hatnak. Látom magam körül, hogy ugyanúgy küzd lelkileg az, akinek sok pénze van, mint az, akinek kevés. Ugyanúgy tud szenvedni egy vékony ember, mint egy túlsúlyos. Ugyanúgy kattognak az élet dolgain azok, akik párkapcsolatban élnek, mint a szinglik. Lehet, hogy az élet eltérő területein, mégis megoldásra váró feladatok állnak előttük, amelyekre meg kell találniuk a saját megoldásaikat.

Azt látom, valahogy a könnyedség elérése lehet a leggyorsabb húzóerő a nehéz helyzetekben. Azt elérni, hogy látva, megélve a nehézségeket, félelmeket, át tudjunk fordulni egy teremtő, előidéző nézőpontra, és arra fókuszálni, hogy mit szeretnénk megélni, és azt hogyan tudjuk elérni. Milyen, akár új, emberi kapcsolatok kellenek az életünkbe, milyen új információt lenne jó beszerezni, és azt honnan fogjuk megkapni? Egyáltalán, önmagunk hibáztatása nélkül, de látva felelősségünket azon gondolkodni, hogy milyen sok jó is van az életünkben itt és most a nehézségünk mellett. Ez a gondolatvonat talán fel tud hangolni bennünket annyira, hogy képesek legyünk a napunkat kellemesen, könnyeden eltölteni.

 Laskai Nelli
házassági tanácsadó

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr2115489028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása