7 lelkierő támogató tipp
2022. augusztus 03. írta: Lane

7 lelkierő támogató tipp

mentalis_ero_lelkiero_gyakorlat.jpg

Szétesőnek tűnik a világunk. Érzelmi hullámvasutakra szállunk fel, lefelé csúszunk a negatív érzések spirálján, gyakran értéktelennek, szeretetlennek érezzük magunkat és kilátástalannak a helyzetünket. Megterhelő állapot.

A felszínes kapcsolódások, a megjátszott szerepek mostanában széttörni látszódnak, kihűlnek azok a kapcsolatok, melyeket a megszokás vagy a megjátszás tartott össze, vagy az egyik fél túlfejlődte a másikat.

Lelkierő hiánya

 

Mély önismeret nélkül ma nem maradnak fenn a társas kapcsolatok. És talán ennek a változásnak ideje is volt. Túl sok volt a máz, az élettelen kapcsolat élettel telivé maszkírozása valódi elégedettség és kölcsönösség nélkül – így is elég romboló hatással bírt. Mára egészen elhagytuk a “józan ész” bölcsességének használatát, helyette a mindent (is) tudás kerekedett felül, olykor valódi képesség és tapasztalat nélküli véleményezések köntösében.

Nehezített pályán a világ

 

Ahogy látom a klienseken, az ismerőseimen, a maszk most lehullani látszik, a világ lerázza magáról a karcoló szokásokat és most nem lehet hosszú ideig hazudni, elfojtani, kozmetikázni, kihasználni. A felszínesség már nem tartja össze az embereket, a nehéz légkör elviselhetetlenné válik.

Egyre többen jelzik felém is, hogy nem bírják a párkapcsolatuk nyomasztó hangulatát, a főnök igazságtalanságát, a kölcsönös tisztelet, és a megbecsülés nélküli kapcsolatokat. Szeretve, elfogadva és elismerve akarnak lenni. Látszódni a teljes lényükkel.

Úgy tűnik, most már nincs helye a bliccelésnek, a homokba dugott fejeknek, hiszen a gondolkodásmód megváltoztatása elengedhetetlen. Egyre gyorsabban forgó spirált érzékelhetünk, és a mi feladatunk, hogy ebben a mai világban, rendszerben mentálisan stabilak, erősek maradjunk. Nem könnyű feladat, de jobb, mint veszni hagyni magunkat ebben a káoszban.

Lélekerősítő gyakorlatok

 

A lelkierő nem csak azt jelenti, hogy kibírjuk azt, ami jön, hanem hogy felkészülünk, mindent megteszünk, ami rajtunk múlik ahhoz, hogy jól süljenek el a dolgaink.

  1. Fordítsunk időt az önfejlesztésre. Minél jobban értjük magunkat, a reakcióinkat, a sérülékeny pontjainkat, annál jobban fogjuk tudni értelmezni a másik embert, a társunkat, a családtagjainkat. Több konfliktustól is megóvjuk magunkat. (Szakember segítségét kérni nem gyengeség, hanem hatalmas erő.) Számos jó e-book, könyv létezik már, de választhatjuk az online tanfolyamokat is.
  2. Tanuljunk meg kommunikálni. A „megmondani a sértő őszintét” nem ugyanaz, mint őszintén kommunikálni az igényünket. Ide is vonatkozik, hogy ha nem félünk szakemberhez fordulni tanulás céljából, akkor számos e-book, könyv tud segíteni.
  3. Fogadjuk el, hogy nem járhatunk mindig jól. Az élet bármely területén járhatunk úgy, ahogy nem szeretnénk, történhetnek másképp a dolgok, mint amit mi szeretnénk. Ezzel vagy kiegyezzünk, vagy igazságtalanságtól szenvedve vergődünk.
  4. Tartsunk távolságot azoktól a helyzetektől, emberektől, ahol rendszeresen kibillenünk az egyensúlyunkból, és amiből több napba telik talpra állni. Ha családi, baráti kapcsolatról van szó, érdemes beszélni a nehéz érzéseinkről, és a másik féllel együtt próbáljuk meg megváltoztatni a kapcsolódás élményét.
  5. Igyekezzünk minél többször a jelenben tartani magunkat. Az ember a nap nagy részét nem tölti fejben a jelenben. A múlton rágódik, vagy szorong a jövőtől. Sok esetben még szex közben is az jár a fejben, hogy vajon be lettek-e fizetve a számlák, vagy mit is kellene tenni a jövőben.
  6. Relaxáljunk. A stresszkezelés fontos, és van, amikor fejben nem tudjuk „elengedni” a dolgokat, ezért segítő technikát alkalmazunk. Ilyen a meditáció, a mindfulness gyakorlatok, vagy a mozgás.
  7. Törődj magaddal. De tényleg. Ha nem adod meg a testednek a mozgást és a pihenést, jelezni fog. Ha nem adod meg a lelkednek az egyensúlyt és a békét, a tested fog jelezni. Ha áldozatnak tekinted magad és nem egy teremtő lénynek, akkor is jelezni fog a tested. A gyomrod, a fejed, a vérnyomásod…

(Ha szeretnéd, hogy Neked is segítsek a gyorsabb stabilizálódás érdekében, kattints IDE.)

Ne várd meg, hogy megbetegedj, vagy kiégj, esetleg tönkre menjenek a kapcsolataid, hanem még ma kezdd el edzeni a lelkierődet és előidézni azokat az okozatokat, melyekre vágysz.

Kép: Pixabay.com

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr2817899375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása