Válás egy wc ülőke miatt?
2022. december 12. írta: Lane

Válás egy wc ülőke miatt?

afelesegemvalniakar.jpg

Több férj jelentkezett már be úgy hozzám tanácsadásra, hogy a felesége derült égből villámcsapásként bejelentette, hogy válni akar, és ők ezt nem értik, nem tudják, hogy mi történik. Ugyan panaszkodtak már régóta olyan apróságok miatt, mint a felhajtott wc deszka és a nyitva hagyott szekrényajtó, de ezek olyan bagatell dolgoknak tűntek, hogy nem volt értelme energiát fektetni a változásba. Főleg, hogy valójában a feleségük sem hibátlan, csak ők nem hánytorgattak fel mindenféle apróságot nekik.

A felszínen zajló semmiségnek tűnő harcok – az ülőke, a szekrényajtó – sokkal mélyebbre mutatnak, mint amit látunk.

A séma és a hamis én

 

Fontos, hogy ismerjük a saját és a társunk sémáit, mert sokat segít a helyzetek félreértelmezésének elkerülésében. Ha azt hiszem, hogy mindent én tudok a legjobban és nem engedem, hogy mások segítsenek, akkor a társam hátrébb fog lépni a tennivalóktól, én pedig ki fogok fáradni, és egy idő után neheztelek a társamra, hogy nem könnyíti meg az életemet. Azt gondolom majd, hogy lusta és nem érdeklem. Pedig nem biztos, hogy így van.

A párkapcsolati egyensúlyt sok mindent eltolhatja, és a partner-partneri viszony helyett a szülő-gyerek vagy a tettes-áldozat felállás rajzolódik ki, ami gondot fog okozni a kapcsolatban.

Amíg csak egy adott – megtanult és nem önazonos – szereposztásban engednek a rögzült mintáink működni, addig valószínű, hogy az adott szereposztáshoz illeszkedő társat fogjuk választani. Ha a mintáink változnak – és a másik fél is változtat -, akkor a kapcsolat jobbá válik, azonban, ha a másik fél leragad a megszokott mintánál, akkor a kapcsolat kényelmetlenné válik, és előbb-utóbb megszakad.

Sémáink megtörése

 

Amikor a párkapcsolatunkba megérkezünk, visszük a hátizsákunkban a több generációtól megörökölt mintákat, az előző kapcsolatokból levont – akár téves – következtetéseinket és persze minden hiányérzetünket. Azzal a reménnyel, hogy majd a társunk maradéktalanul be fogja azt a hiányt tölteni, és végre egyensúlyba kerülünk. Látni, hallani, szeretni fog. Pont úgy, ahogy mi szeretnénk.

Csakhogy a társunknak is van hátizsákja, és vannak fel nem töltött hiánydobozai. Ő tőlünk várja az egyensúly kialakítását, mi meg tőle és még azzal is számolnunk kell, hogy sok esetben a gyermekkori légkörben megismert mintát keressük zsigerből a párkapcsolatban.

Vagyis inkább abban érezzük „otthonosan” magunkat, még ha nem is tesz jót nekünk. Például, ha általában a párunk igényei teljesülnek, az nem kizárólag az ő hibája. Ahhoz mi is asszisztálunk, főleg, ha automatikusan „alámegyünk” a másiknak, hogy szerethetőnek tartsuk magunkat.

Azt gondolom, hogy csak akkor vagyok szerethető, ha kiszolgálok, ha nem hozakodok elő a vágyaimmal, hanem boldoggá teszem a páromat – a láthatatlanságommal.

Gyógyulni a rosszul működésből

 

Sok időbe telhet, míg magunktól rájövünk a rosszul működésünk részleteire és változunk azért, hogy egészségesebb emberi kapcsolataink legyenek. Ezért érdemes szakember segítségével feltérképezni magunkat, mert időt és energiát spórolunk vele, és kisebb az esély, hogy a párkapcsolatunk visszafordíthatatlan károkat szenved.

A párkapcsolat nem attól működik jól, hogy tökéletesen passzolunk mindenben, hanem azért, mert

  • nyitottak vagyunk a fejlődésre, a változásra,
  • halljuk és látjuk a társunkat,
  • hajlandóak vagyunk levenni a szemellenzőt és megismerni a saját viselkedésünk mozgatórugóját,
  • nem sértődönk meg, ha valami nem megfelelően alakul,
  • nem csak reagálunk, hanem kitalálunk, megvalósítunk a közös lelki jóllétünk érdekében.

Jó, ha számolunk azzal is, hogy a párunk nem fog feltétel nélkül szeretni, hiába várjuk a gyermeki énünkkel ezt. Másféle szeretetet fog adni, de ha magunkkal nem jövünk rendbe, ha nem fejlesztünk magunkban egy egészséges működési rendszert, akkor tönkremegy a párkapcsolat.

Amilyen szerepet osztunk magunknak, ahhoz passzoló társat fogunk elfogadni.

Gyógyulni szeretnénk a kapcsolatunkban, megpihenni, feltöltve és szeretve lenni. Ez egy idilli intim légkör, amit képes megmérgezni az eltérő vagy elégtelen kommunikációs stílus, a meg nem értettség, az ön és társismeret hiánya.

A tudás hiánya miatt pedig kár veszni hagyni egy kapcsolatot, vagy felrúgni egy család életét.

Laskai Nelli
házassági tanácsadó, mindfulness life coach

borítókép

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr6218000548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása