Miért boldogtalanok a nők?
2015. április 23. írta: Lane

Miért boldogtalanok a nők?

lost_in_thoughts.jpgA nők kimondják, ha boldogtalanok, ha elégedetlenek a párkapcsolatukkal. Könnyebben fordulnak szakemberhez segítségért, ha elakadást tapasztalnak az életükben, mint a férfiak.  

A felmérések szerint már egyre fiatalabb korban üti fel fejét az elégedetlenkedés, a jelen eredményeit értékelő csalódás. Mi lehet az oka?

Miért kívülről várjuk az önbizalmunk erősítését?

Kamaszok - közösségi média, pályaválasztás, felnőtté válás

A kamaszok életét megnehezíti a technikai fejlődés áldás-átok szüleménye, a közösségi média jelenléte, meghatározóvá válik a lájkok száma. Ma már bármikor előhúzható a zsebből a legújabb pletyka, fiatal lányok pózolva versenyeznek a fiúk figyelméért  és aggódva figyelik, hogy a buli után ki posztol ki kevésbé előnyös, kedvezőtlen képeket róluk. A neten az ex-barát új kapcsolata is azonnal érzékelhető, mely gyakran fájdalmakat okoz a volt szerelmesben. 

Az iskolai életben is egyre határozottabban helyt kell állniuk. Felelős pályaválasztást várnak tőlük, már tizennégy évesen tudniuk illik, hogy milyen vonalon, milyen irányultságú szakon tanultakkal alapozzák meg a jövőjüket. Szakmát tanuljanak, hogy mihamarabb munkába állhassanak, vagy olyan színvonalas intézményben képezzék magukat, ahonnan egyenes út vezessen az egyetemre, főiskolára?

Az iskolai kihívások mellett a családban is keresik a kialakulóban lévő személyiségüknek megfelelő helyüket, az arany középutat a felnőtt önállóság és a gondtalan gyermekélet között. Sok esetben hasonlítják magukat másokhoz, és amennyiben nem passzol az általuk látott (sokszor téves) kép a jelen életükhöz, az elégedetlenséghez, önmaguk leértékeléséhez vezet.

Húszon túl - karrier, család, gondviselés

Sok nő boldogtalan, mert gyakran inkább beleragadnak a boldogtalan párkapcsolatukba, maradnak egy rossz állásban, mert félnek megvalósítani önmagukat, az álmaik szerint élni. Az életük újrakeretezését fenyegető veszélynek élik meg. Mindezek mellett erős hatással bír a ráerőszakolt program, hogy a nőnek a tűzhely mellett a helye, vagy az, hogy egy jó asszony köténye sok mindent eltakar. 40 éves kor után fennáll az esélye, hogy a gyermeknevelés, a családi élet dirigálása mellett a beteg szülőket is szükséges támogatnia, segítenie. Ha mindezt úgy teszi, hogy közben minden nap a szerencsétlenséget, a kiszolgáltatottságot éli meg, akkor hamarosan kifárad, kiég, és még a betegség is felütheti a fejét. 

 

Elbukástól való félelemben élni

Nehéz a nőknek (és férfiaknak is), ha minden rájuk osztott vagy szabadon választott szerepben mások elvárásainak szeretnének megfelelni. A boldogtalanságra pedig van egy jó ellenszer: a boldog lét, azaz az apró örömök, a jelen megélése. Az ember maga dönt arról, hogy milyen értékek menték éli le az életét, hogy mennyire felelősségvállaló, milyen mértékben engedi befolyásolni mások által a döntéseit. Az örömteli élet eléréséhez minimálisra kell csökkenteni az önsajnálatot, a külső körülmények okolását és elfogadni, hogy ha valami nem a terveink szerint alakul, az nem kudarc, hanem következmény. Mint ahogyan a siker is.  

Együtt könnyebb

A nők képesek összetartó csoportban működve segíteni egymást. Az elszigetelődés, a virtuális Facebook-barátságok helyett vagy mellett, energiát kellene fektetni a valós életben található közösségi élet működtetésébe.Véleményem szerint, ha szeretettel fordulunk önmagunk és mások felé, ha odafigyelünk egymás támogatására, a tapasztalatok önzetlen átadására, és egymás motiválására fektetjük a hangsúlyt az elvárásoknak történő megfelelés vagy a kritizálás helyett, akkor jelentősen csökkenni fog a boldogtalan nők száma.

 

Laskai Nelli
házassági tanácsadó, tréner
a Boldognak lenni és a Két férfi között című könyvek szerzője

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr697391262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása