Mi a jele, ha már csak a válás a megoldás?
2023. augusztus 06. írta: Lane

Mi a jele, ha már csak a válás a megoldás?

valnivagymaradni.jpg

A tartós kapcsolatokban, főleg, ha már gyerekek is vannak, nagy tépelődés, mérlegelés előzi meg a válást. Előfordul, hogy akár éveken keresztül érlelődik a válás gondolata, annak függvényében, hogy milyen mértékben tapasztalják a felek a saját érzelmi, testi szükségletük hiányát. Ha csendesen, halk lépésekkel távolodnak el a felek egymástól, és nem hatalmas veszekedések jellemzik a mindennapokat, akkor a válásig vezető út lassú is lehet. Tapasztalatom szerint, ha már tokosodik az ellenállás, az egymás felé fordulás helyett a rugalmatlan, merev viselkedés, mert nem enged az egyik vagy mindkét fél a makacsságából, akkor nem indul meg a közeledés.

Mikor menthető meg a kapcsolat?

Gyakran kapom meg a kérdést a tanácsadás első alkalmán, hogy megmenthető-e még a kapcsolat. Sok területet érint a kapcsolat megjavítása, és biztos elköteleződés az alapja a javulásnak. Ha kifele kacsintgat valamelyik fél, és igazán nem akar benne maradni már a kapcsolatban, nem akar változni vagy változtatni, nincs energiája a párkapcsolati munkára, akkor csökken az esély a két fél közösen lefektetett új elképzeléseik megvalósítására, hiszen kivisz minden igényt a kapcsolatból, amelynek következtében a párjának esélye sincs betölteni az űrt, amit a testi vagy lelki hiány képez.

Az érzelmi vagy testi hiány betöltetése a másik féllel, csak a cél egyik része. A másik oldalon azzal is kell dolgozni, hogy mi is ki tudjuk elégíteni a másik fél szükségleteit.

Akarjuk boldogabbá tenni a társunkat és tudjuk befogadni, értékelni az ő gesztusait is.

A válás jelei

1, Kommunikációs zavarok: Ha a párok közötti kommunikáció romlik, és nem tudnak hatékonyan megbeszélni problémákat és érzelmeket, akkor ez azt jelentheti, hogy a kapcsolatban komolyabb gubancok lehetnek. Biztonságos tér kell a két fél között ahhoz, hogy őszintén feltárhassák az igényeiket, elmondhassák az érzéseiket mindenféle retorzió, sértődés, visszavágás nélkül. Ha ez nincs meg, és nem is akarják kiépíteni a felek, akkor ismételten rejtve maradnak a szükségletek, így ebből fakadóan azok továbbra sem lesznek kielégítve.

Ide tartozik az is, amikor valami miatt nem gördülékeny a beszélgetés két fél között, nem meri valaki felvállalni önmagát, a gondolatait, az érzéseit, mert attól fél, hogy nem azt a fogadtatást kapja, amit elvárna a partnerétől.

2. Elmérgesedő konfliktusok: Nincs konfliktusmentes kapcsolat. Az, hogy mindketten ismerik és kiállnak a saját igényeik megvalósításáért, a határaik betartatásáért, nem jelenti azt, hogy elmérgesedő, egymás személyét támadó, veszekedős, toxikus légkörről beszélünk. Az normális, hogy két ember néha érdekellentétbe kerül, a hangsúly azon van, hogy a konfliktusoknak, a nézőpontok különbözőségének lesz-e szeretetteljes feloldása.

3. Hiányzó intimitás: Az érzelmi és fizikai intimitás hiánya hosszú távon negatív hatással lehet a kapcsolatra. Az ölelés, a bizalom, a megértő beszélgetések, a lelki érzelmek megnyitása a másik fél előtt kulcsfontosságú a kapcsolatban. Ha ez nem tud egy kipárnázott, körülölelő helyzetben megtörténni, akkor az egyik fél le fog zárni a másik felé, következésképpen lassú távolodás indul be. Az intimitásban fontos szerep jut a bizalomnak. Bíznom kell abban, hogy a társam nem gúnyol ki az érzéseimért, kéréseimért, nem ítélkezik felettem, nem söpri le az érzéseimet, nem adja tovább másnak a titkaimat, figyelembe veszi, hogy mi a jó nekem.

4. Különböző életcélok: Ha a párok különböző irányba tartanak az életben és nem tudnak közös célokat meghatározni, az súrlódásokhoz és különváláshoz vezethet. Nem biztos, hogy „hibás” bárki is egy ilyen helyzetben, sokszor csak arról van szó, hogy nem ugyanazt várják a mindennapoktól, mint a másik, így nem is fognak közösen, jókedvvel, motiváltan jelen lenni.

5. Hűtlenség: Az árulás és a hűtlenség bizalmatlanságot okozhat a kapcsolatban, és megnehezítheti a további együttlétet, hiszen a megbocsátás után is érezhetjük azt, hogy valami eltört bennünk, hogy kétségek gyötörnek, vajon mi vagyunk-e a legjobb választás a partnerünk számára, vagy úgy, ahogy régebben volt, most is néha kikívánkozik a kapcsolatból. A hűtlenség kezelésében a legjobb egy szakember segítségét kérni, mert ez bár gyakori eset, de azért a maga nemében egy speciális párkapcsolati probléma. A legtöbb esetben csak szőnyeg alá söpri a pár a megbocsátás nevében, de idővel a haragot és a csalódottságot mindig ki szokta fújni a szél.

Mikor lehet megmenteni egy kapcsolatot?

A kapcsolat megmentésére van esély, ha a következők állnak fenn:

1. Ha a párok képesek őszintén megosztani az érzéseiket és gondolataikat, és nyitottak a konstruktív kommunikációra, mindkét irányban.

2. Komolyan veszik a változást. Ha mindkét fél elkötelezi magát a változásra és hajlandók dolgozni a kapcsolaton, akkor még lehet esély a megmentésre.

3. Tanácsadói segítség. A házassági tanácsadás segíthet a pároknak megérteni a kapcsolati dinamikákat és megtanulni hatékonyan kezelni a konfliktusokat.

4. Rugalmasság és kompromisszumkészség. A pár hajlandó alkalmazkodni és kompromisszumokat kötni azért, hogy megerősítsék a kapcsolatot.

5. Családi és baráti támogatás. A titkolózás helyett felvállalva az adott helyzetet, képesek segítséget kérni, akár a gyermekfelügyeletre, hogy a párkapcsolatmentő projektre jusson elég idő és energia. A pozitív támogatás és erőforrások segíthetnek a kapcsolat megmentésében és a nehézségek leküzdésében.

Válni vagy maradni

Fontos megérteni, hogy nincs egyetlen megoldás minden kapcsolatra, és minden helyzet egyedi. A válás döntése soha nem könnyű, és nagy érzelmi, anyagi, szociális veszteséggel járhat. Ha egy kapcsolatban úgy érzed, hogy a problémák megoldhatatlanok, és nincs kilátás a javulásra, ha mindent megpróbáltatok a közeledés érdekében, de semmi nem hatott rátok úgy, hogy egymás felé akarjatok fordulni, akkor lehet, hogy a válás lesz az út a kiegyensúlyozottabb mindennapjaitokhoz.

Ugyanakkor, ha mindketten elkötelezettek vagytok a kapcsolat megmentése iránt, és hajlandóak vagytok dolgozni azért, hogy megerősítsétek a köteléket, akkor a kapcsolatot nagy eséllyel lehet menteni.

Fontos, hogy mindig figyeljünk az érzéseinkre és igényeinkre, és ne féljünk segítséget kérni szakembertől és támogató környezettől, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb utat. A válás vagy a kapcsolat megmentése döntésének meghozatala óriási lépés az életünkben, ezért érdemes megfontoltan és felelősségteljesen végiggondolni minden lehetőséget és következményt.

Ha úgy érzed, hogy egy szakember segítsége könnyebbséget hoz a döntéselőkészítésben, a problémátok azonosításában és a mérlegelésben, itt tudsz a tanácsadásról olvasni.

Laskai Nelli
házassági tanácsadó, NLP tréner

Borítókép: pexels.com

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr6818187359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása