Az önbizalomerősítő kommunikáció és testbeszéd
2024. július 08. írta: Lane

Az önbizalomerősítő kommunikáció és testbeszéd

onbizalomerositogyakorlatokkommunikaciotestbeszed.jpg

Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a döntéseidre, a megjelenésedre, arra, hogy milyen minőségű életet élsz. Ha ezt a cikket megtaláltad, valószínű, hogy érdekel a téma, így az alábbiakban a kommunikáció és a testbeszéd alkalmazásáról hoztam Neked információt, hogy minél önazonosabban, határozottabban tudd képviselni magadat az életben.

Ha most úgy érzed, nincs elég önbizalmad, mert épp túl vagy egy szakításon, vagy rossz kapcsolatban élsz és nem látsz kiutat, esetleg nem értesz szót a családoddal, munkatársaiddal és ez a frusztráció rombolja a magabiztosságodat, az értékedet a saját szemedben, akkor jó, ha tudod, hogy ebből van kiút. A gondolkodásodba képes vagy új nézőpontokat behozni, a viselkedésedbe új szokásokat beemelni, amelyek támogatni fognak téged abban, hogy jobban érezd magad a bőrödben.

Az önbizalom növelése összetett folyamat, amelyben a kommunikációnak és a testbeszédnek is szerepe van. Mindkét elem képes befolyásolni nemcsak mások rólunk alkotott képét, hanem saját magunkról kialakított véleményünket is. Ha ezek nincsenek összhangban, ha nem vagyunk képesek határozottan állni és kommunikálni, hanem csak hebegünk-habogunk, vagy épp meg sem szólalunk egy adott helyzetben, akkor az hosszú távon erős önbecsülés csökkenést is fog okozni. Amiről pedig tudjuk, hogy befolyásolja az életminőségünket.

ÖNBIZALOMERŐSÍTŐ KOMMUNIKÁCIÓ

 

A kommunikáció az egyik legfontosabb eszközünk a társas érintkezésben. Az, ahogyan kifejezzük magunkat, nagyban befolyásolja, hogyan értékelnek minket mások. Mennyire veszik komolyan azt, amit mondunk, vagy milyen súlya van a kérésünknek, jelzéseinknek. Az önbizalom szempontjából fontos, hogy képesek legyünk világosan és határozottan kommunikálni azt, amit érzünk és gondolunk. Ehhez nem csak szavaink megválogatása lényeges, hanem a beszéd tempója, hangereje és a szóhasználat is.

Amikor magabiztosan kommunikálsz, az emberek könnyebben ráhangolódnak arra, amit mondasz, és nagyobb valószínűséggel fogadják el véleményedet is. Ha bizonytalan vagy, akkor bizonytalannak is tűnsz, ez viszont elindíthat a másik félben egy olyan gondolatmenetet, hogy talán mégsem olyan fontos neked a téma, amiről beszélsz, így ennek megfelelően fog reagálni rá.

AZ ÖNBIZALOMERŐSÍTŐ TESTBESZÉD

 

A testbeszéd sokszor többet mond rólunk, mint a kimondott szavak. Egyenes testtartás, határozott kézfogás, szemkontaktus – ezek mind a magabiztosság jelei. Ha figyelsz a testbeszédedre, nemcsak mások szemében tűnsz magabiztosabbnak, de saját önértékelésed is javul. Ha általában görnyedt a testtartásod, mert a bizonytalanságod inkább eltüntetni szeretne mások szeme elől és nem felhívni magadra a figyelmüket, akkor nehezebb a dolgod.

Gyakorlat:

Valahányszor átlépsz egy ajtón, emlékeztesd magad, hogy legyen egyenes a testtartásod. Próbáld közelíteni a lapockáidat egymáshoz. Minden egyes alkalommal, ha így teszel, autamatikus mozzanattá válik majd. Ha nehezen megy kihúzni magad, tölts el naponta több időt a fal mellé állva. Engedd, hogy a fal síkja segítsen kialakítani az egyenes testtartást, szoktasd hozzá a testedet az új pozícióhoz. Egyszerű, de hatékony gyakorlat az is, ha naponta néhány percig tükör előtt állsz, és magabiztos testtartásokat gyakorolsz. Mosolyogj, tartsd egyenesen a hátad, és nézz a saját szemedbe. Ezzel megerősíted a pozitív önképedet és felkészíted magad a hasonló helyzetekre a való életben.

AZ ÖSSZHANG

 

Ahhoz, hogy valóban növeld az önbizalmadat, a kommunikációdnak és a testbeszédednek összhangban kellene lennie. Ha magabiztosan beszélsz, de a testbeszéded bizonytalan, ellentmondásos jeleket küldesz és a partner arra fog reagálni. A lassú beszédtempó megfontoltságot tükröz, a mosolygó hangszín kedvességet, nyitottságot. Ha felveszed a szemkontaktust, súlyt adsz a mondandódnak. Ne félj szüneteket se beiktatni, a csend jótékony hatású, segít nyomatékosítani azt, amiről beszélsz.

Összességében a kommunikáció és a testbeszéd tudatos fejlesztése erősíti az önbizalmadat. Gyakorold mindkettőt rendszeresen, és figyeld meg, hogyan változik meg az önmagadról alkotott képed és a környezeted reakciói. Az új szokásoknak idő kell, míg automatikus reakcióvá válnak.

Ne felejtsük el, hogy ahogy bent, úgy kint, tehát a magabiztos megjelenésedet kiválóan támogatja, ha nagyobb önismeretre teszel szert, és nem csak úgy teszel, mintha magabiztos lennél, hanem fejben és lélekben is erősebbé válsz. Ami benned van, azt fogod sugározni a környezeted felé.

Ha szeretnéd, hogy együtt dolgozzunk a magabiztosságodon, az önbizalmad elérésén, akkor itt tudsz a tanácsadás menetéről olvasni. Szeretettel várlak!

 

Laskai Nelli

NLP tréner, házassági tanácsadó

 

Borítókép: pexels.com

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr5418442571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása