Motiválni magad, de hogyan?
2014. június 05. írta: Lane

Motiválni magad, de hogyan?

shutterstock_170099654_k

Amikor azt érezzük, hogy az életünkben valaminek változnia kellene, azaz változtatnunk kellene valamin, akkor sokszor már az elején akadályba ütközünk. Merre induljak el? Hogyan változtassak a berögzült szokásaimon? Hogyan alakítsak ki magamnak egy új életet? Mit is akarok pontosan?

Először is nagyon szuper dolog, hogy felismerted, Neked kell tenni azért, hogy elérd a kívánt célt, és nem pedig kívülről várni, hogy valaki tálcán kínálja azt. Sokszor az a baj, hogy  még a változásra vágyó ember sem tudja, hogy mit is szeretne konkrétan. Homályos elképzelései vannak csak: ennél boldogabb, ennél gazdagabb, ennél egészségesebb, ennél jobb munkakör, ennél boldogabb párkapcsolat...

Motiválni magad

De amíg nem látsz tisztán, addig nem tudod, hogy mi is hiányzik pontosan, mi is az, amin fejlesztened kell, mi az, ami felé haladnod kell. Pedig minél részletgazdagabban látod, hogy mit szeretnél, annál könnyebb lesz tenned érte, hogy meg is valósuljon.

Amíg azt mondod, hogy ennél boldogabb szeretnél lenni, akkor szinte azonnal adódik az elbizonytalanító kérdés: de hogyan? Viszont, ha tudod, hogy téged mi tesz boldoggá, akkor konkrét lépéseket fogsz tudni kitalálni, hogy elérd.

Célkitűzés, tervezés

Adott egy ember, aki súlyproblémával küzd, és úgy gondolja, hogy boldogabb lenne néhány kilóval könnyebben. Ha gyorsan célba akar érni, mit fog tenni?

Először is felméri az erősségeit, a gyengeségeit, a lehetőségeit, majd készít egy tervet. Határidővel és betartható feladatokkal. Apránként kell haladnia ahhoz, hogy ne menjen el a kedve, ne legyen türelmetlen az eredményt illetően. Ha tudja magáról, hogy lusta megmozdulni, de szereti a zenét, akkor olyan zenés mozgásformát keres, ami örömet fog okozni számára. Ha nem a zene a húzóerő, akkor a jó társaság, vagy ha jobban szeret egyedül lenni, akkor a kerékpározás vagy bármi, ahol egyedül tehet azért, hogy veszítsen a súlyából.  A lényeg, hogy azért fogja tenni, mert jól érzi benne magát, és nem utolsó sorban még közelebb is viszi a céljához.

Önmagunk motiválása nagyon egyszerű, ha szeretjük magunkat. Hiszen automatikusan jót akarunk magunknak. Jól akarjuk érezni magunkat.

Önmagunk jutalmazása

Nem szabad elfelejteni a cél felé bandukolva, hogy a kis eredmények is eredmények! Jutalmazd meg magad azokért a dolgokért, amiket megléptél, amiket megtettél ahelyett, hogy halogattál volna.  Határozd el, hogy minden alkalommal, ha legyőzted a lustaságod vagy a félelmed, akkor megjutalmazod magad. Akár egy kávéval, sütivel, egy jó filmmel, egy zenével, olvasással.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr756944827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása