Hogyan erősíthető meg a bizalom hűtlenség után?
2024. szeptember 18. írta: Lane

Hogyan erősíthető meg a bizalom hűtlenség után?

megcsalasfeldolgozasa_1.jpg

A hűtlenség a kapcsolatban hosszú időre megtörheti a bizalmat a két fél között. A bizalmat újra meg lehet erősíteni, de talán sosem lesz már minden ugyanolyan, mint régen, azonban van lehetőség egy új szabályokra épített, tudatosabb kapcsolatban haladni tovább a közös úton.

Bizalomvesztés

 

Amikor kiderül a hűtlenség, akkor a megcsalt félben nem csak a partner viselkedésében való bizalom kopik, hanem a saját érzelmi biztonsága is romokban hever. Ilyen lelki állapotban nehéz a megbocsátásra gondolni, pedig, ha a pár úgy dönt, hogy együtt folytatja tovább, akkor a megbocsátás is fontos lépés lesz a bizalmi híd helyreállítása érdekében.

Döntéshelyzet

 

Amikor kiderül a hűtlenség, a megcsalt és a hűtlen fél is döntéshelyzetbe kerül. A megcsalt fél arról dönt, hogy bizalmat szavaz-e a partnerének, és a megbocsátás irányába indul, a hűtlen fél pedig lezárja a külső kapcsolatot, és feltérképezi, hogy mi vezetett a megcsalás meglépéséhez, mi hiányzik a kapcsolatából, vagy a saját életében milyen hiányokat észlel, amelyek betöltésére választotta ezt. Dönt arról, hogy változtat az eddigi működésén, hogy ne történjen meg újra a megcsalás.

Kommunikáció

 

Az őszinte kommunikáció segít a helyzet feldolgozásában. Bár sok esetben a hűtlen fél nem szeretne szembesülni a tettével, szégyenérzetet, bűntudatot kelthet benne, ám a tettének vállalása komoly jelzés a partnere számára. Nem bagatellizál, nem szőnyeg alá söpör, hanem érti, átérzi azt, hogy ez a lépés mit okozott a partnerében, a kapcsolatában és lépéseket tesz annak érdekében, hogy feldolgozhassák a kapcsolatban szerzett sérelmeket és megindulhasson a bizalom erősítése. A megcsalt fél egy idő után felhagy a szeretői viszonyra irányuló kérdésekkel, a hibáztatással és megvizsgálja, hogy milyen szerepe volt a kapcsolat megromlásában, az eltávolodásban. A hűtlenség a hűtlen fél felelőssége, azonban a kapcsolat megromlásához mindketten hozzájárultak.

Sérelmek feldolgozása

 

A sérelmek feloldásába időt és energiát kell fektetni, mindkét fél részéről. A megcsalt fél könnyebben gyógyul, könnyebben kezd el bízni újra a társában, ha érzései empátiára, megértésre találnak. Kérdései lesznek, biztosítékot szeretne találni ahhoz, hogy visszanyerje az érzelmi biztonságot, hogy hinni tudjon az addig megtörhetetlennek tűnő kapcsolat megragasztására.

Átláthatóság

 

A bizalom apró, ám fontos lépésekkel állhat helyre. Nagy szerepe lesz a transzparenciának, és az ellenőrzések is gyakoriak lehetnek, amelyek sokszor kontrollmániának tűnnek, azonban fontos, hogy az őszinteség tetten érhető legyen. Ne legyenek kétértelmű helyzetek, eltűnések, titkok és hazugságok, mert még ha nem is áll már fenn a szeretői viszony, de az átláthatóság hiánya újabb bizonytalanságba fogja sodorni a kapcsolatot. Türelemre és megértésre lesz szükség a hűtlen fél részéről, hogy a társának bizonyítékokra lehet szüksége ahhoz, hogy a partner azt teszi, amit kommunikál, így a rendszeres igazmondás, valós tények segítenek abban, hogy újra bízni tudjon a partnerben. A megbzhatóságot mutatja, ha a hűtlen fél nem zárkózik el attól, hogy megossza a napjának, gondolatainak részleteit a társával.

Ön és társismeret

 

Ha világossá válik, hogy miért történt a hűtlenség, mire volt szüksége a hűtlen félnek, amit nem tudott megtalálni a párkapcsolatán belül maradva, akkor azzal érdemes foglalkozni. Vannak, akiknél a bizalom helyreállítását nagy mértékben javítja, ha közösen szakemberhez fordulnak, ha a megcsalt fél látja az erőfeszítést, azt, hogy a partner mindent megtesz azért, hogy a sérelmek oldódhassanak és tesz azért is, hogy jobban megismerje a saját viselkedését, ezzel csökkentve az esélyt, hogy a megcsalás újra megtörténjen a jövőben.

Kapcsolati szabályok

 

Érdemes újra átbeszélni a kapcsolat működőképességének szabályait, ki miből érzi szeretve magát, milyen határok tudják védeni a most méginkább törékeny kapcsolatot. Mi fér bele a kapcsolat kereteibe és mi az, ami már gyanakvásra, bizalomvesztésre fog okot adni. Ezek a tiszta és érthető szabályok mindkét fél érzelmi biztonságát erősítheti.

Megcsalás feldolgozása

 

A saját és a társ sémáinak felismerése, az őszinte kommunikáció, az empatikus reakciók, az igény megfelelő kifejezése, a hűtlenség hátterében zajló hiányok betöltése segíteni tud abban, hogy a kapcsolat egy érettebb, javítottabb verzióval folytatódhasson, amelyben nem kell félni az újabb határsértéstől, és együtt mehessenek tovább az addig megfogalmazott közös jövőkép felé. Egy megerősített, tudatosabban működtetett párkapcsolatban.

Ha hasonló helyzetben vagytok, keressetek bizalommal, szívesen segítek megtalálni azt az egyéni vagy párkapcsolati működést, amellyel szilárdabb, biztonságosabb párkapcsolatot tudtok kialakítani. A tanácsadás menetéről itt tudsz olvasni.

 

Laskai Nelli házassági tanácsadó, NLP tréner

 

Borítókép: pexels.com

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr2818494056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása