10 tipp, hogy örülj az életnek az ünnepek alatt is
2014. december 19. írta: Lane

10 tipp, hogy örülj az életnek az ünnepek alatt is

shutterstock_155713430_kis.jpgTe is érzed, hogy az ünnepekhez közeledvén egyre stresszesebbek a napjaid és kimerült vagy? Ennek nem muszáj így lennie. Az ünnepek többletfeladatot rónak ránk, anyagilag és fizikailag is. Felborul az addigi napirend, kevesebb időt hagyunk önmagunkra.

Sok családban a nők, az anyák rendszerint a logisztikai részt viszik: kinek mit kell venni, mikor hova kell menni, mi legyen az ünnepi menü, karácsonyi dekorációt készítenek, és mindemellett gondoskodnak a takarításról, kikérdezik a leckét a gyerektől. Megjegyzem, mint gyakorló anyuka, én mindig nagyon várom a téli szünetet. A gyerekek sokkal nyugodtabbak, türelmesebbek az iskolamentes napokon és ez kihat a család életére.

Hogyan töltődj fel az ünnepekre?

Amit mi megtehetünk a saját és a családunk kiegyensúlyozottsága érdekében, az az, hogy nyugalmat sugárzunk és derűsen állunk a mindennapok feladataihoz. Ezt úgy lehet elérni, hogy ítélkezés nélkül tesszük a dolgunk, és igyekszünk a jelen által nyújtott lehetőségeket megélni (pl.: egy közös játék a csillogó szemű gyerekkel, jó hangulatú beszélgetés a kamasszal, minőségi időtöltés a párunkkal, feltöltő én-idő beiktatása). 

10 gyakorlati tipp, hogy örömmel élj:

1, Naponta legalább kétszer állj meg öt percre a feladataidban! Használd a légzés-meditációt (a 21 napos Életöröm Program része), és érezd, ahogy feltöltődnek a sejtjeid. Röviden, ennek az a lényege, hogy csukott szemmel, ellazulva megfigyeljük a légzésünket. Az orrunktól egészen a tüdőnkig követjük a levegő útját, majd ugyanígy teszünk a kilégzésnél. Ez a technika segít összpontosítani, a jelenben maradni.

2, Iktass be naponta 30 perc én-időt! Lehet mondani, hogy ez szülőként lehetetlen, de nem az, csak meglehet, egy kis szervezést igényel.

3, Rangsorold a tennivalóidat, tudj nemet mondani meghívásokra, szívesség kérésekre, ha ez negatívan befolyásolná az időbeosztásodat, napirendedet! Lehet úgy is visszautasítani valakit, hogy szeretetteljesek maradunk közben. Megbántás nélkül.

4, Otthon oszd szét a házimunkát, vond be a család többi tagját a nagytakarításba! Lehet, hogy eleinte zúgolódnak, főleg, ha nincsenek hozzászokva, de ne add fel!

5, Ne engedd, hogy a gondolataid a múltban vagy a jövőben „barangoljanak” .  Most csak a napi feladataidra koncentrálj! A lényeg, hogy élvezd a létezést. Ne siránkozz a múltbéli döntéseiden, ne félj attól, hogy mit hoz a jövő.

6, Minden nap adj hálát azokért a jó dolgokért, amik veled történtek, az eredményességedért, a családodért, barátaidért.  A hála fokozza a boldogságot és gyógyító hatással bír.

7, Legyen elég, hogy minden elég jól alakul! Ne a tökéletességre törekedj, mert az megmérgezi a gondolataidat!

8, Ne hasonlítsd magad, a családod, a karácsonyi készülődésedet másokhoz! Legyen meg a saját stílusod, a saját kivitelezésed, a családod saját ritmusa.

9, Légy rugalmas! A váratlan történéseket, kihívásokat fogadd kíváncsian, optimistán! Nézd meg, hogy miként profitálhatsz abból, ami veled történik.

10, Mondd el a szeretteidnek, hogy milyen fontosak a számodra! Próbáld ki a tükör-módszert is: állj a tükör elé, nézz bele a szemeidbe és mondd ki hangosan: szeretlek! Menni fog?

A karácsony szép és meghitt ünnep lehet, ha nem a hiányra koncentrálunk és ha félre tudjuk tenni a megfelelési kényszerünket. A legjobb, ha képesek vagyunk önmagunkat adni úgy, hogy közben nem uralunk másokat, hanem felemeljük őket. Ez rajtunk múlik.

 

boldognaklenni_ajandek.jpgSzeretnél egy olyan motiváló könyvet, ami a Te kezedbe is illik? Lepd meg magad vagy egy barátodat, családtagodat a Boldognak lenni című könyvvel! <=== Kattints a linkre és olvass bele!

Amit tartalmaz: önbizalom erősítése, párkapcsolat javítása, álomállás felfedezése, pozitív kommunikáció elsajátítása.

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr816997569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása