3 szokás, ami tönkreteheti a párkapcsolatot
2022. május 24. írta: Lane

3 szokás, ami tönkreteheti a párkapcsolatot

tonkrementhazassag.jpeg

Mi a jó párkapcsolat titka?

Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át, amelyben két embert egymásnak teremtett a sors, és annyira passzolnak is egymáshoz, hogy sosem merül fel a különválás gondolata sem. Azonban ez nem ilyen egyszerűen definiálható, mint ahogyan az sem, hogy ha két ember eltérő személyiségű, akkor biztosan válás lesz a dologból.

A két fél szokásain nagy mértékben múlik a kapcsolat sorsa. Az automatikusan bekapcsoló programjaik, a sémáik, a kötődési minták, a kommunikációs technikák, az empatikus készség, a céltudatosság, a kötelesség és felelősségtudat mind szerepet játszik abban, hogy két ember együtt tud-e élni boldog párként, később pedig boldog családként.

 A kulcs az egymásra hangolódás

Elég sok összetevős a dolog, így a legjobb hírrel kezdem, a szokások nagy része megváltoztatható, azaz egy kapcsolaton nagyon sokat lehet javítani, ha a felek szeretnének gyümölcsöző, támogató, érzelmi biztonságot adó párkapcsolatban élni. Tenni kell érte, de megéri, és megugorható a dolog.

 

 3 szokás, ami tönkreteheti a párkapcsolatot:

 

 1, Egocentrikus hozzáállás. Elég tág fogalom, de az élethelyzetekre adott válaszaink nagyban befolyásolják a kapcsolatainkat. Fontos, hogy ne csak a saját pecsenyémet sütögessem a kapcsolatban, ne csak az én komfortérzetem legyen fontos, hanem a másiké is. Mindaz, amit magamnak megengedek az életben (szórakozás, házimunka vállalása, gyerekgondozás, anyagi döntések stb területén), az megilleti a másik felet is.

 2, Elégtelen, vagy hibás kommunikáció. Ide sorolható az egymás mellett elbeszélés, a saját vagy a másik fél igényei felfedésének hiánya, a párbeszéden keresztül történő megosztás, érdeklődés és visszajelzés hiánya. Az elismerő, támogató szavak helyett a szavakkal bántalmazás.

 3, Empatikus hozzáállás hiánya. Ha nem érezzük át a másik helyzetét, ha nem kapcsolódunk hozzá lelkileg, eltűnik a lelki intimitás, akkor a társunk előbb-utóbb magányosnak fogja érezni magát. A növekvő elhagyatottság érzése pedig a hűtlenség vagy a válás előszobájába visz.

A kapcsolatok működését érdemes megérteni, ha boldog kapcsolatban akarunk élni. Hiszen a támogató, kiegyensúlyozott, feltöltő párkapcsolat nem (csak) azon múlik, hogy a kapcsolat elején a felek passzolnak-e egymáshoz, hanem hogy a fenntartási szakaszban képesek-e alkalmazkodni az újabb helyzetekhez, jól reagálni a másik igényére, és egyáltalán meg tudják-e fogalmazni pontosan, hogy mit szeretnének.

Adok-kapok, de pozitívan 

 

Érdemes azon is elgondolkodni, hogy vajon milyen izgalmas és örömteli helyzeteket hozhat a pozitív adok-kapok szemlélet a mindennapokban. Ha nem sodródunk a napi rutin által, hanem szándékosan keressük a helyzeteket, ahol adhatunk a társunknak. Ha ez kölcsönös, a kapcsolatban mindenki boldog.

A fent említett szokások változtathatóak, és ha szeretnénk megtartani a párkapcsolatunkat, a házasságunkat, egyben tartani a családunkat, akkor vágjunk bele abba a munkába, ami megtöri a sémákat, és alakítsunk ki egy olyan működési rendszert, ami számunkra és a párunk számára is megadja mindazt, amitől jól érezzük magunkat a kapcsolatunkban.

 

Laskai Nelli, 

házassági tanácsadó

 

Borítókép: Pexels.com

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr3317838963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása