A hűtlenség három gyakori oka
2022. szeptember 16. írta: Lane

A hűtlenség három gyakori oka

megcsalasokai.jpg

A statisztikák szerint - bár kétséges, hogy minden megkérdezett a valóságot fogja beírni -, de a kapcsolatok nagy részében megjelenik a hűtlenség. Vannak, akik szerint a monogámia nem tartható, akár az evolúciós, fajfenntartási kódolt ösztönre hivatkozva, de számolnak azzal is, hogy az ember egyszerre vágyik a megszokott, biztonságos kapcsolódásra és a pezsgető rejtélyre is, valamint minél több ideje és ponton kapcsolódunk valakihez, annál nagyobb az esélye a sérülésnek, ami szintén távolságot idéz elő.

A megcsalás egy döntés kérdése

 

Abban azonban nagy az egyetértés, hogy a hűség vagy a hűtlenség meglépése egy döntés kérdése. Az emberek nem belesodródnak a hűtlenségbe, hanem belesodródnak egy helyzetbe, amiben az új kapcsolódás mellett döntenek.

A megcsalás megelőzése

 

A prevenció a párkapcsolat területén is fontos tényező. Egymás tisztelete, a szeretet azon mód történő kimutatása, amiből a partner valóban szeretve érzi magát, elengedhetetlen. Ha szeretem azt, akivel partnerszövetségben élek, akkor nem fogom átlépni a határait, odafigyelek az igényeire, és a mindennapi döntéseimben megjelenik a szándék, hogy ő több lehessen, jobb lehessen mellettem. Sajnos a tartós kapcsolatban élők között kevesen teszik fel maguknak a kérdést, hogy miben változhatnának azért, hogy boldogabb legyen mellettük a partner.

Miért lesz hűtlen valaki?

 

A kliens történetek is bizonyítják, hogy a hűtlenséget mindig megelőzi egy hiányállapot, ráadásul ez egy elhúzódó időszak, amelyben vagy adott jelzést a hiányt megélő ember, vagy nem, vagy megértette a partnere a problémát vagy nem, de mindenképpen egyfajta szeretetéhség jelent meg. Nem szereti önmagát (azt, ahogyan él) vagy a társát, ami kihat a mindennapjaikra.

A megcsalás gyakori okai:

 

A listát lehetne árnyaltabban is megszerkeszteni, de erre a három dologra szoktak leggyakrabban utalni a megcsalás okaiként:

1, Nem éreztem nőnek/férfinak magam a párom mellett.

2, Nem figyelt rám eléggé.

3, Annyi sérelem gyűlt már össze bennem, hogy a keletkező távolságban felfigyeltem valaki másra.

Azt is gyakran hallom, hogy nem ugranak a hűtlen felek az első kísértés során, hanem a szeretőtől érkező ostromlásnak engednek egy idő után. Általában az esetet követően bűntudattal küszködnek, megkérdőjelezik a saját működésüket, illetve a partner hibáztatása helyett/mellett megjelenik az egyéni felelősségvállalásuk is a döntést illetően.

Hogyan lehet hűségesnek maradni?

 

Egyszerű, de nehéz ügy, ha probléma van a kapcsolatban.. A szeretetéhségtől és a sérülésektől szenvedő ember szomjazik a figyelemre, arra, hogy fontosnak érezhesse magát, hogy biztonságos környezetben önmaga lehessen. Az ok-okozati összefüggéseket figyelve érthető, hogy az affér pillanatában miért döntött úgy, ahogy, azonban nem engedhetjük el azt, hogy mégis csak az ő döntése volt a párkapcsolatból kitekintés.

A megcsalás feldolgozása

 

A megcsalás feldolgozása mindkét féltől időt, energiát és türelmet kíván. A kapcsolat folytatása nem lehetetlen, de az addig működő életvezetést új alapokra kell helyezni, és az egymáshoz csiszolódás, az egymásra figyelés gyógyíthat és elhozhatja a bizalmat, a jó élményeket.

Van még egy terület, amivel foglalkozni kell a megcsalást követően – mindkét félnek – ez pedig az önismeret.

Az elméletek mellett ott a gyakorlati tapasztalat is a megcsalásból való felépülés tekintetében. A párok számára nagy kihívás úgy továbbhaladni a törés után, hogy a múltból tanuljanak, a fájdalmuk erősebbé tegye őket, fejlődjenek az egyéni és a párkapcsolati működésüket tekintve, de nem lehetetlen új nézőponttal benne lenni egy régi kapcsolatban.

 

 Laskai Nelli
házassági tanácsadó

 

borítókép:pexels.com

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr6117932903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása