5 félelem, ami az önbizalomhiány mögött állhat
2023. július 17. írta: Lane

5 félelem, ami az önbizalomhiány mögött állhat

onbizalomerosito_gyakorlatok.jpg

Az önbizalomhiánytól való beszűkülés mögött gyakran félelmek húzódnak meg. A félelem gyökere lehet felismert vagy még fel nem ismert, de befolyásolják az ember érzéseit, gondolatait és viselkedését. Ne felejtsük el, hogy a félelem sokszor egy mesterségesen megrajzolt térképet tár elénk, holott a valóság nem annyira ijesztő, sem elkeserítő, mint ahogyan hisszük.

Néhány félelem, amely az önbizalomhiány mögött állhat:

Önbizalomgátló félelmek

 

  1. Kudarctól való félelem. Sok ember fél a kudarctól, és lehet, hogy épp az önbizalomhiány miatt úgy érzi, hogy nem rendelkezik megfelelő képességekkel vagy erőforrásokkal a sikeres teljesítéshez. Ha te is félsz ettől, érdemes átgondolni, hogy mi is a kudarc definíciója számodra, ténylegesen mekkora a tétje, ha nem jársz sikerrel. Ahogy egyszer olvastam, a kudarc nem más, mint nem a várt eredményt kapni, és egy tanulófolyamat ahhoz, hogy még jobb lehess az adott területen.
  2. Elutasítástól való félelem. Az elutasítás félelme miatt is beszűkülhet az élettér, így, ha ez jellemző rád, érdemes megnézni, hogy mennyire erős benned a másoknak való megfelelés vágya, és milyen rossz emlékekből táplálkozik az elutasítástól való félelem. Továbbá az is érdekes lehet, hogy mi történik akkor, ha valaki elutasítja az ötletedet, amivel hozzá fordulsz, miben változtatna az életeden ténylegesen.

  3. Félelem az ismeretlentől. Természetes, hogy az ember kicsit tart az ismeretlentől, bizonytalanság fogja el, ha valami új területre kell lépni. Nem tudja, mi vár rá, nem tudja, hogyan fogadják el őt az új helyzetben, milyennek fogja önmagát tapasztalni az új feladatban. Érdemes óvatosan, mindig kicsit jobban kinyújtóznod a komfortzónádból, hogy megismerd, hogyan reagálsz az új helyzetekre, mi az, ami nehezen megy benne, miben kell erősíteni magad.

  4. Félelem a megítéléstől. Az emberek gyakran félnek attól, hogy mások mit gondolnak róluk, vajon jó színben fog-e feltűnni előttük. Önbizalomhiánnyal rendelkezve túlzottan foglalkozni kezdünk mások véleményével, és rettegünk attól, ha nem értenek egyet a gondolatainkkal, a viselkedésünkkel. Túlzottan sokat foglalkozhatunk azzal, hogy másoknak tetszünk-e, vagy be tudunk-e illeszkedni mások elvárásába, miközben minden egyén életútja más, az élettapasztalatunk, a sérüléseink eltérőek, mint ahogyan a tehetségünk, adottságaink is mások. Gyakran azok félnek leginkább attól, hogy megítélik őket, akik ők maguk is gyakran ítélkeznek mások felett.

  5. Félelem a saját leértékeléstől. Előfordul, hogy valaki azért fél megnyilvánulni, önazonos lenni, mert ha valami nem a terv szerint alakul majd, akkor saját magát fogja leértékelni. Egyszerűen nem illik bele az önmagáról alkotott képbe az, ha valamit nem ér el. A fókuszban nem az áll, hogy az eredmény most nem a várt sikert hozta, és ilyen előfordul az életben, hanem önmagát megítélve a saját értékességét vonja kétségbe. Ezt elkerülendő inkább nem is vág bele semmi bizonytalan sikerrel kecsegtető helyzetbe, azonban ez is beszűkülést eredményezhet.

Önbizalom erősítése a gyakorlatban

 

Az önbizalom erősítéséről sokat olvashatunk, ami egy irányt adhat, egy feloldozást ültethet el bennünk, azonban leginkább a helyzetek bevállalása az, ami megerősítheti az önbizalmunkat. Az öntámogató mondataink, az eddigi eredményeink elismerése, annak elfogadása, hogy nem mindig járhatunk jól, de ez nem az értékességünk hiányára utal.

Az önbizalomerősítés érdekében ajánlott kis lépésekkel mindig egy kicsit próbára tenni magunkat az új területeken, pozitívan gondolni önmagunkról és megállni megdicsérni magunkat minden kis lépésért, amit a komfortzónán kívül tettünk.

Ha téged is visszatartanak a félelmeid, akkor érdemes lehet szakember segítségét kérni a félelmek kezelésében és az önbizalom növelésében.

Laskai Nelli
NLP tréner, házassági tanácsadó

borítókép:pexels.com

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr1218168687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása