A boldog párkapcsolat 8 eleme
2023. június 11. írta: Lane

A boldog párkapcsolat 8 eleme

boldogtalanparkapcsolat_1.jpg

A boldog párkapcsolat sok tényezőtől függ, és nincs egyetlen titok, amely minden esetben működik, mint ahogyan azt sem tudjuk meghatározni, hogy mi a „normális” kapcsolat, amihez mindenkinek igazodnia kell. Azonban az szem előtt tartandó, hogy az lesz jól működtetett, boldog párkapcsolat, amelyben mindkét fél – párkapcsolatban alapvető fontosságú – szükségletei kielégítődnek.  

Az alábbiakban azonban néhány olyan alapelvet sorolok fel, amelyek hozzájárulhatnak a boldog párkapcsolathoz.

A BOLDOG PÁRKAPCSOLAT TITKA

 

1. A hatékony és nyitott kommunikáció kulcsfontosságú egy párkapcsolatban. Fontos, hogy őszintén és tisztelettel beszéljünk egymással, kifejezve az érzéseket, igényeket és aggodalmakat. Ne csak az legyen a téma, hogy mi nem jó, hanem az is kapjon reflektorfényt, ami jó. Sajnos sokszor a jó élményeket természetesnek vesszük, pedig nem azok. Megérdemeljük azt, és a társunk is, hogy pozitív reakciókat, dicséretet is kapjunk.

2. A bizalom kiépítése és fenntartása alapvető fontosságú. Ha szavunkat adjuk a társunknak, azt tartsuk be, vagy tárjuk fel a gátló tényezőket, hogy még a nehéz helyzetekben is szövetségként tudjunk működni.

3. Minden ember egyedi, küzd a saját sémáival, berögződéseivel, megy a saját szükséglete iránt, ahogy megszokta az évek során. Az elfogadás és a türelem elengedhetetlen a boldog kapcsolatban. A társunk alapvető jegyeit nehéz vállalkozás megváltoztatni, sőt, felmerül a kérdés, hogy jogos-e, szabad-e arra törekedni, hogy a társunkat a számunkra kényelmes személyiséggé formáljuk. Olyan embert nem találunk magunk mellé, aki 100 százalékban megfelelő, így ezt elvárni eleve kudarcra van ítélve.

4. A párkapcsolatok törődést és energiát igényelnek. Fontos megtalálni azokat a közös minőségi időtöltéseket, melyekben mindketten fel tudunk oldódni, a közös élmény összekovácsoló erejű, és a későbbiek folyamán jó beszélgetési alapot nyújt a nosztalgikus élmények felidézése.

5. A konfliktusok kezelése tanulható dolog. A sértődés, vagy a helyzetből való kifordulás nem oldja meg a konfliktusokat, tehát érdemes energiát fektetni abba, hogy megtanuljuk kezelni a nézőpontok különbözőségét, adott esetben azon a ponton zárni a konfliktust, hogy megegyezünk abban és elfogadjuk, hogy az adott kérdésben nem egyezik a nézőpontunk.

6. Az érzelmi és fizikai intimitás is alapvető a boldog párkapcsolathoz. Nem csak a testi közelség, hanem a lelki közelség megélése is fontos.

7. Önazonosnak maradni. Ha feloldódunk teljesen a kapcsolatban, az eleinte kényelmes és biztonságot adónak tűnhet, de hosszú távon nem tartható az, hogy elnyomjuk lényünk – egy számunkra fontos részét.

8. Utolsó a listán, de nem kevésbé fontos, mint a többi pontban felsorolt elem. A közös célok motiválják a feleket, a projektek végrehajtása közben megláthatjuk a párunk segítő, támogató, együttműködő oldalát is.

 

PÁRTANÁCSADÁSSAL A BOLDOG KAPCSOLATÉRT

 

Fontos megjegyezni, hogy minden párkapcsolat egyedi, és más tényezők is befolyásolhatják a boldogságot. A fent említett alapelvek azonban segíthetnek abban, hogy erős és kiegyensúlyozott kapcsolatot alakítsatok ki. Ha valamelyik terület nem működik nálatok, akkor itt tudtok bejelentkezni tanácsadásra, hogy megértsétek egymás nézőpontjait, a kiegyensúlyozott, boldog kapcsolatot gátló tényezőket, és ami a legfontosabb, hogy a megértés során kirajzolódik a megoldás is.

Laskai Nelli
házassági tanácsadó, NLP tréner

borítókép: pexels.com

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr6618144404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása