Miből tudjuk, hogy eljött a válás ideje?
2023. május 28. írta: Lane

Miből tudjuk, hogy eljött a válás ideje?

valasidejejelei.jpg

A párkapcsolatokban az egyik legnehezebb döntés a válásra gondolni. A válás komoly érzelmi és anyagi következményekkel járhat, és nagy hatással van mindkét fél életére. Ezért fontos alaposan átgondolni és megfontolni, mikor érdemes elválni egy párkapcsolatban. Ez a cikk segít bemutatni néhány szempontot és jelet, amelyek alapján érdemes lehet elgondolkodni azon, hogy mit lehetne tenni azért, hogy a válás helyett egy jobb kapcsolat alakuljon ki a felek között, illetve ha nem akarja mindkét fél megjavítani, akkor hogyan lehet a lehető legzökkenőmentesebben külön folytatni az utat tovább.

KOMMUNIKÁCIÓS HIÁNYOSSÁGOK:

 

Az egyik legfontosabb jel arra, hogy el kell gondolkodni a párkapcsolat működtetésén, az a tartós és megoldatlan kommunikációs probléma a párkapcsolatban. Ha a párkapcsolatot folyamatosan konfliktusok és viták jellemzik, és a pár képtelen megoldást találni, akkor ez komoly jele lehet annak, hogy az alapvető, támogató kommunikáció megszakadt. Ha minden erőfeszítés ellenére sem tudják értelmesen és konstruktívan megbeszélni a problémákat, akkor a próbaválás vagy a pártanácsadás lehet a módja annak, hogy mindkét fél boldog és egészséges életet élhessen.

ISMÉTLŐDŐ HŰTLENSÉG:

 

A hűtlenség jelenléte a kapcsolatban súlyosan megrendítheti a bizalmat és az együttélés alapjait. Ha egyik vagy mindkét fél sem képes tartani a hűséget, akkor fontolóra kell venni, hogy miért vanank benne a kapcsolatban és mi a további céljuk az együttéléssel. A bizalom megsértése és a hűtlenség hosszú távon káros hatással lehet a párkapcsolatra és az egyén pszichológiai jólétére. Úgy látom, hogy sem a nyitott kapcsolatok, sem a szeretői viszonyok nem tudnak hosszú távon elégedettséget és a vágyott életminőséget megadni a feleknek.

AZ ÉRZELMEK ÉS AZ INTIMITÁS HIÁNYA:

 

Az érzelmi kapcsolat hiánya és az intimitás elvesztése komoly problémákat jelezhet a párkapcsolatban. Ha nincs mély érzelmi kötődés vagy az intimitás hiánya tartósan jelen van, akkor az lehetőséget adhat arra, hogy felmerüljön a válás kérdése. Az érzelmek és az intimitás fontos elemei a kielégítő és egészséges párkapcsolatnak, és ha ezek a tényezők hiányoznak, akkor nehéz fenntartani az összetartozás érzését.

VERBÁLIS VAGY FIZIKAI BÁNTALMAZÁS:

 

A bántalmazás, legyen az fizikai vagy verbális, soha nem elfogadható egy párkapcsolatban. Ha bármelyik fél bántalmazza a másikat, akkor abban a formában nincs helye a további együttélésnek. A biztonság és a jólét az elsődleges szempont, és ilyen esetben meglehet, hogy csak a válás az egyetlen megoldás annak érdekében, hogy megszabaduljanak az erőszakos helyzettől és megtalálják külön a harmóniát az életben.

AZ EGYÉN FEJLŐDÉSÉNEK ÉS BOLDOGSÁGÁNAK GÁTJA:

 

Végül, ha a párkapcsolat tartósan akadályozza az egyén fejlődését és boldogságát, akkor érdemes elgondolkodni a kapcsolat szakember bevonásával való javításán vagy a váláson. A párkapcsolatnak támogató és építő erőnek kell lennie, ami segít az egyén személyes céljainak elérésében is. A jól működtetett kapcsolat csapatgondolkodásra épül, a problémák és a megoldások is közösek. Ha ez nem valósul meg, és a kapcsolat csak hátráltatja vagy korlátozza az egyént, akkor el szokott jönni a válás lehetőségének megfontolása.

VÁLÁS VAGY PÁRTANÁCSADÁS?

 

A válás soha nem könnyű döntés, és számos tényezőt kell figyelembe venni. A fent említett szempontok segíthetnek abban, hogy megfontoltan átgondoljuk, mikor érdemes elválni egy párkapcsolatban. Mindig fontos a kommunikáció, a megértés és a tisztelet, és a válás csak az utolsó lehetőség, ha más megoldások nem hoztak eredményt. A párkapcsolati tanácsadók segíthetnek ebben a nehéz folyamatban, és megfelelő irányba terelhetik a döntést, hogy mindkét fél boldog és egészséges életet élhessen.

Ha – akár egy utolsó esélyt adva a kapcsolatnak – szeretnéd, ha szakember segítene Neked vagy Nektek a probléma feloldásában, a feszültség enyhítésében, akkor Itt tudsz a tanácsadásról olvasni, mielőtt meghoznád a döntésedet.

 

Laskai Nelli
házassági tanácsadó, NLP tréner

borítókép: pexels.com

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr4018134028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása