Az önbizalomhiány 3 jele
2023. június 01. írta: Lane

Az önbizalomhiány 3 jele

onbizalomhiany_jelei.jpg

Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen helyzetekben a saját működésedet, akkor láthatóvá válik számodra is, hogy melyik a fejlesztendő területed, mire kell jobban odafigyelned, mely gondolatmenetedet, szokásaidat szükséges megváltoztatnod ahhoz, hogy magabiztosabb, nagyobb önbizalommal és önbecsüléssel rendelkező egyén legyél.

A kellő önbizalommal rendelkező emberek jobban teljesítenek a munkájukban, az emberi kapcsolataik tisztábbak és összességében sikeresebb életvezetéssel viszik a mindennapjaikat. Sikeresebben kezelik a stresszt, célravezetőbben kommunikálnak és nem szabotálják önmagukat a félelmeik által. Ezért ez az állapot elérése elég vonzó céllá tud válni mindenki számára, aki csekély önbizalommal rendelkezik.

ÖNBIZALOMHIÁNYBAN SZENVEDEK?

 

Noha gyakran úgy értékeljük, hogy csak bizonyos helyzetekben hagy cserben bennünket az önbizalmunk, azért érdemes akkor is energiát és munkát fektetni az önismeretünk, önbizalmunk fejlesztésébe, mert az önazonos és a jól működtetett mindennapokban jobban érezzük magunkat a bőrünkben, kiszámíthatóbbá válik az életünk, és kevesebbet szorongunk.

 

AZ ÖNBIZALOMHIÁNY JELEI:

 

  • Alacsony önbecsülés: Az alacsony önbizalommal rendelkező személyek gyakran alacsonyabb önbecsülést mutatnak, hiszen kételkednek a saját képességeikben és értékeikben, és bár szeretnének megfelelni másoknak, de leginkább kudarcként élik meg a feladataikkal való megküzdésüket. Úgy érzik, hogy nem érnek el a sikereket, és alábecsülik önmagukat.

  • Komfortzónában maradni: Az alacsony önbizalommal rendelkező személyek félnek a kritikától és a negatív értékeléstől, ezért hajlamosak visszahúzódni a komfortzónájukba, és nehezen mernek új dolgokat kipróbálni vagy új emberekkel kapcsolatot teremteni. Emiatt távol maradnak a fejlődési lehetőségektől, az új impulzusoktól, a társas kapcsolatoktól. Sőt, úgy összességében elkerülik a sikeres élmények megélését is, ami pedig támogatná őket abban, hogy erősödhessen az önbizalmuk.
  • Döntéshozatali nehézségek: Az önbizalomhiány gyakran összefügg azzal, hogy az egyén nehézségeket tapasztal az önálló döntéshozatalban. Az alacsony önbizalommal rendelkező személyek gyakran aggódnak, hogy rossz döntéseket hoznak, és hogy képtelenek megbirkózni a következményekkel. A felelősség elhárítása érdekében másoktól kérnek tanácsot, másokra hagyják a döntések meghozatalát, a végső szó kimondását. Gyakran érzik azt, hogy bár tudják, mit kellene tenni, de képtelenek belemozdulni abba a tevékenységbe, képtelenek meghozni egy döntést, noha szenvednek az adott élethelyzetben és a legjobb lenne számukra, ha kimozdulnának a megrekedésből.

Milyennek tűnik az, aki önbizalomhiányban szenved? Láthatóan szeretne minél kisebb lenni a társaságban. Összehúzódik, nem húzza ki magát, nehezen tartja a szemkontaktust, inkább a padlót nézi, a beszédtempója gyors, szeretne túl lenni a beszélgetésen. Fél felvállalni a gondolatait, érzéseit és inkább távol marad a többiektől.

MIÉRT HASZNOS AZ ÖNFEJLESZTÉS?

 

Az önbizalom növelése jelentős előnyökkel jár mind a személyes, mind a szakmai fejlődés szempontjából. Lehetővé teszi, hogy magabiztosan cselekedjünk, nagyobb kihívásokat vállaljunk, és sikeresen kezeljük a nehézségeket, továbbá segít jobb teljesítményt elérni, hatékonyan kezelni a stresszt, javítani a kommunikációt és a kapcsolatteremtést, amelyek következtében növelni tudjuk a kitartásunkat és erősíteni a motivációnkat is.

Látva az önbizalomhiány romboló hatását, érdemes időt és energiát fektetni az önbizalom növelésébe, hogy kiaknázzuk a kiváló előnyöket és teljesebb életet éljünk.

Ha Te is szeretnéd a tanácsadás során begyakorolni az önbizalomnövelést szolgáló technikákat, ITT tudod felvenni velem a kapcsolatot.

Szeretettel várlak!

Laskai Nelli
NLP tréner, házassági tanácsadó

 

borítókép: pexels.com

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr4318136924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása