5 szokás, amivel akadályozzuk a saját boldogságunk
2023. szeptember 23. írta: Lane

5 szokás, amivel akadályozzuk a saját boldogságunk

eletkedvnovelese.jpg

Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzést számunkra, úgymint megkapunk egy tárgyat, amire régóta vágytunk, eljutunk egy szép helyre, ránk talál a szerelem, a főnök előléptet, kapunk egy dicséret valakitől és szárnyalni kezdünk.

Azonban ezeknek a külső körülménytől függő boldogságérzetnek az a nehézsége, hogy ha valaki más nem részesít bennünket kellemes élményben, akkor az összes többi időnkben elcsüggedve, kiszolgáltatottan várjuk, hogy történjen végre valami, amitől újra boldogok lehetünk. Miközben ez történik, megfogalmazódik bennünk, hogy a saját boldogságunk felett nincs kontrollunk, és a kontrollvesztettség újabb rossz érzést okoz bennünk. Azonban, ha felhagyunk a passzív várakozással és még megtanuljuk azt is, hogy mi az, amit mi tehetünk önmagunkért, akkor tartósabban, és kevésbé kiszolgáltatottan éljük a mindennapjainkat.

Az alábbi 5 szokás gátolja, hogy boldogok legyünk, így célszerű tartózkodni tőle:

1, Önmagunkat másokhoz hasonlítani. Az emeli a boldogságérzetet, ha egy régebbi verziónkhoz hasonlítjuk magunkat, ha a fejlődésünket látva meg tudjuk veregetni a saját vállunkat. Energiát tettünk valamibe, ami bennünket szolgál.

2, Irreális elvárásokat támasztunk magunkkal szemben. Persze, nem mindig könnyű meglátni az elvárásunkban a túlzásunkat, azonban van pár pont, ami segít eligazodni. Először is, legyünk tisztában önmagunkkal, a személyiségünk jelen érettségével, mi az, amit képesek vagyunk megtenni, csak épp lusták vagyunk megmozdulni, vagy mi az, amire egyelőre nem állunk készen megugrani. Sok mindenen lehet dolgozni, hogy fejlődjünk, de gyakran ez kis lépésekkel történik meg.

3, Magányba zárkózás. Talán mindenki ismeri azt az érzést, amikor nincs kedvünk összeszedni magunkat és emberi kapcsolatainkba energiát tenni, azonban a legtöbb lelki sérülést gyógyítja a megfelelő, biztonságos, empatikus szociális közeg. Ha boldog életet szeretnénk, annak kihagyhatatlan eleme a megfelelő emberekhez történő kapcsolódás és a kapcsolat ápolása.

4, Negatív gondolkodás. Nem arról van szó, hogy ne legyünk tisztában azzal, ami rossz érzést okoz nekünk, vagy dugjuk homokba a fejünket a körülöttünk lévő eseményekkel kapcsolatban. Arról van szó, hogy ha a helyzetünkkel kapcsolatban használhatunk pozitív nézőpontot is, akkor tegyük meg. Keressük a kialakult helyzetben az értelmet, azaz, mi az, amit tanulunk belőle, amitől többek leszünk e tapasztalat által.

5, Túlhajszoltság. Napjainkban olykor jobban hajtjuk a pénzt, mint az valóban szükséges. Kevesebbet pihenünk, mint amire szükségünk van. Görgetjük a közösségi média oldalait, hátha valami kikapcsolna, vagy feltöltene bennünket azonnal a kanapén ülve. Sok embert büszkeséggel tölt el, hogy egyszerre több mindenre tud figyelni, egyszerre több projektet tud vinni, azonban rendszerint ez terheltséget hoz, rosszabb esetben kiégéshez vezet.

Ha még nem is tudod, hogy mit tehetsz a saját boldogságod megteremtése érdekében, legalább azokat próbáld meg kizárni a mindennapjaidból, amik biztosan rontanak a helyzeteden. Ha szeretnéd megtanulni a személyiségedhez, élethelyzetedhez passzoló gyakorlatokat, stresszkezelési gyakorlatokat, itt olvashatsz a tanácsadásról. 

Laskai Nelli
NLP tréner, házassági tanácsadó

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr9218220653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása