Kiút a "se veled-se nélküled" kapcsolatból
2024. május 13. írta: Lane

Kiút a "se veled-se nélküled" kapcsolatból

seveledsenelkuledkapcsolat.jpg

Előfordul, hogy valaki nem látja tisztán, hogy benne maradjon-e a kapcsolatában, vagy inkább kilépjen belőle. Némely gondolat a kapcsolat elhagyása felé sodorja, míg a többi inkább a maradást erősítik benne. Ez egy komoly érzelmi hullámvasutat jelent.

MI ÁLLHAT EGY ILYEN KAPCSOLÓDÁS HÁTTERÉBEN?

 

Például, ha valaki nem biztos az érzéseiben, esetleg nem tudja pontosan, hogy milyen jövőképre vágyik, milyen érzésekkel elégedhet meg a boldogsága érdekében egy tartós kapcsolatban. Ez a bizonytalanság táplálkozhat a gyermekkorban kialakult kötődési minta, valamint a korábbi kapcsolatok rossz emlékeiből is.

Ha valakinek alacsony az önbizalma, önértékelése, akkor erősebb lehet a magánytól való félelme. A kötődést és a lelki stabilitást ugyan nem igazán érzi, de úgy véli, még mindig jobb így, mint egyedül lenni.

A család vagy az adott személy önmaga által megrajzolt elvárásai is fenntarthatják ezt az állapotot, hiszen, ha a válás nem elfogadott a családban, vagy a gyermekként hiányzó családi egységet próbálja meg valaki ily módon „újrateremteni”, akkor sem fog tudni könnyen kilépni.

A kommunikációs problémák is hozzájárulnak az ilyen kapcsolathoz, hiszen ha hiányos az igénymegfogalmazás, a sérelmek és a konfliktusok kezelése, akkor ebből arra is lehet következtetni, hogy a két ember nem kompatibilitis egymáshoz. A kommunikáció tanulható dolog, így ha ez a probléma a kapcsolatban, ez viszonylag könnyen orvosolható, ha mindkét félben ott a tanulási igény.

ILYEN SE VELED-SE NÉLKÜLED ÁLLAPOTBAN SZÁMOS KÉRDÉS FELMERÜLHET, AMI SEGÍTHETI A DÖNTÉST:

 

  • Mit érzek valójában, mikor a partneremmel vagyok? (elköteleződés, megszokás, félelem, hiányérzetek)
  • Mi hiányzik a kapcsolatból? (alapvető szükségletek feltárása, leltározása)
  • Mennyire tudjuk hosszú távon megadni azt egymásnak, amire vágyunk? (közös jövőkép, értékek, célok harmóniája)
  • Mennyire vagyunk mindketten kompromisszumkészek a kapcsolatban?
  • Milyen félelem tart vissza a kapcsolatból? Mennyire reális?
  • Milyen könnyebbséget adna, ha kilépnék a kapcsolatból?
  • Mennyire számíthatok a partneremre, ha bajban vagyok, vagy ha küzdök valamivel?
  • Milyen lehet az életem a partnerem jelenléte nélkül?
  • Mi múlik rajtam, amitől jobb lehet ez a kapcsolat és mi a társamon? Van-e szándékunk a változásra?

FELSZÁMOLNI A DILEMMÁT

 

Aki ilyen kapcsolatban él, számtalanszor lefuttatta már magában a lehetséges kimeneteleket, ám a beszűkült gondolatspirál lehetséges, hogy valami lényeges szempontot kihagy a mérlegelésből. Ilyenkor jól jön egy külső szem, egy szakember segítsége az érzések, igények és a párkapcsolati működés feltérképezéséhez.

A túlagyalás, a dilemmázás alaposan kivesz az energiaszintből és beszűkíti a gondolkodást. . 

Bármi legyen a döntés, nem feledkezhetünk meg arról, hogy mindannyian megérdemeljük, hogy olyan párkapcsolatban éljünk, amelyben figyelembe van véve az érzelmi igényünk, és a társ jelenléte hozzájárul a lelki stabilitásunkhoz. Bár a párkapcsolati helyzettel való szembenézés olykor fájdalmas, de mégis jó, ha tiszta képünk van arról, hogy valóban mire is vágyunk, mit szeretnénk megélni, és a jelen helyzetünk hogyan alakítja ezt.

Ha szeretnél egy tanácsadásra bejelentkezni, itt tudsz olvasni a menetéről.

 

Laskai Nelli

házassági tanácsadó, NLP tréner

 

borítókép: pexels.com

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr7318403363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása