Így szabadulj meg a rossz szokásaidtól!
2015. november 19. írta: Lane

Így szabadulj meg a rossz szokásaidtól!

Az életünk során számtalanszor veszünk fel szokásokat, majd megszabadulunk tőlük, lecseréljük őket. De mi van azokkal, amik hozzánk nőnek és annyira bebetonozódnak, hogy bár tudjuk, hogy el kellene hagynunk őket, mégsem tudunk tenni ellenük?

Mik azok a szokások, amiktől nehezen szabadulunk?

Mindazok, melyek szemléletváltáshoz kötődnek.  Minden alkalommal, amikor a saját érdekünkben másképp kellene gondolnunk magunkra, az életre, az életünkre, akkor eluralkodhat rajtunk valami gyermeki dachoz hasonló viselkedés, és azért sem vagyunk hajlandóak belátóak lenni, és a belátással átalakítani a viselkedésünket.

Gyakran hisszük, hogy könnyen le tudunk szokni bármiről, ha majd látjuk az értelmét, ha igazán akarjuk majd a változást. Ez persze vagy összejön, vagy sem, de a változás alapja valóban az akarat. A belső motiváció, hogy lássuk, milyen előnnyel járna, ha sikerülne lecserélni a mérgező szokásainkat.

A dohányzás az egyik ilyen szokás, melyről minden dohányos állítja, hogy le tud szokni, ha akar. És ez így is van! De hogy ki, mikor szánja rá magát, az nagyban függ a helyzet szorításától. Ha valaki megbetegedik és az orvosa azt mondja, hogy a gyógyulási esélye növekszik a dohányzás elhagyásával, akkor ez a mondat bizony sok embert késztet változásra. De miért kell megvárni, míg annyira szorít a cipő?

A dohányosok a dohányzás öröméért, a dohányzás által elindított folyamatok megéléséért, a berögzült mozdulatok használatáért dohányoznak.  Hogy mégis mi lehet, ami felülírja a vágyaikat? Bármi, ami előnyt ígér a múltban történtekkel, a szokás művelésével szemben. Ilyen lehet az, ha valaki számunkra fontos személy fog jobban közeledni felénk, ha jobb lesz az egészségünk, és ennek köszönhetően javul az életminőségünk, vagy ha éppen anyagilag engedhetünk meg magunknak több mindent majd a spórolt pénzből.  A múltkor láttam egy kimutatást, hogy ha egy füstölő házaspár megtakarítaná a havi dohányadagra szánt pénzt, akkor abból a pénzből nyáron remekül szórakozhatnának egy tengerparton, vagy kifestethetnék a lakást, vagy új bútort vehetnének az árából. Az összeg jelentős.

De nem csak a dohányzást, az alkoholfogyasztást  vagy a számítógép-függőséget lehet idesorolni, mert éppúgy képesek vagyunk ragaszkodni a sérelmeinkhez, a panaszkodásunkhoz, a rosszul működő párkapcsolatunkhoz, az ideges életünkhöz, a kihízott ruháinkhoz, a munkahelyhez, amit nem is szeretünk.

Azt mondják, hogy egy régi szokás elhagyásához és egy új beépítéséhez 21 napra van szükség. Nem is tűnik olyan soknak, nem?

Mi kell ahhoz, hogy elengedjük azokat a szokásainkat, melyek nem visznek előre, a boldog, erőteljes, örömteli élet felé?

1, Azonosítsd be a gátló szokásokat! Írd le egy papírra, hogy mik azok a negatív gondolatok, mérgező szokások, amik hátráltatnak téged! Írd le mellé, hogy mit nyernél, ha elhagynád őket!

2, Nevezd meg, hogy mik azok a gondolatok, amikre le szeretnéd cserélned őket! Például:

  • nem keresek elég pénzt - > jó vagyok a szakterületemen,
  • nem vagyok elég jó nő - > szépek a szemeim, kedves vagyok és szeretek törődni másokkal,
  • nem vagyok elég kitartó - > mindig tudom motiválni magam, ha elakadok,
  • a dohányzás megnyugtat - >  jól kezelem a stresszt meditációval,
  • örülhetek, hogy van párom -> megérdemlek egy olyan társat, aki törődik velem

3, Pörgesd le magadban, hogy milyen lenne egy napod, ha az új gondolataid mentén zajlana! Miben lenne más? Hogyan üdvözölnéd a társad reggel? Hogyan beszélnél a gyerekeiddel? Mivel töltenéd a szabad idődet?  Mit jutna eszedbe, ha belenéznél a tükörbe? Mire költenéd a pénzed?

4, Tegyél ki a faladra, az ágyad mellé, ragassz a tükrödre motiváló sorokat, vagy fotókat, amik a vágyaidat szimbolizálják, hogy emlékeztessenek téged a céljaidra!

5, Emlékeztesd magad olyan történetekre, melyekben sikeresen megoldottál valamit!

6, Minden reggel vizualizáld az új életedet! Az új, sikeres párkapcsolatodat, a gazdagabb életedet, a tengerparti nyaralást, a kiegyensúlyozott mindennapokat!

7, Jutalmazd magad minden nap, amikor sikerült az új szokásodat tartani!

 

További motiváló, párkapcsolat-javító írásért kattints a blogra!

 Laskai Nelli
házassági tanácsadó, a Kezdj el élni! Életöröm program,
a Boldognak lenni című életmódkönyv és a Két férfi között című naplóregény szerzője

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr148090966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása