Házasság vagy együttélés?
2014. május 12. írta: Lane

Házasság vagy együttélés?

hazassagi_szerzodes

Napjainkban gyakran áll meg egy párkapcsolat a házasság küszöbe előtt. Sokan meg is fogalmazzák, hogy egy papír nem adhat többletet egy kapcsolatnak, egy szerelemnek. Akkor meg minek összeházasodni?

A házasság és az együttélés közt több különbség is van, mint egy papír, egy házassági kivonat, amit évtizedek múlva, megannyi költözés után a párok meg sem találnak. Amikor a nagy napon ünneplőbe öltözik a test és a lélek, akkor egy egészen különös kötelék is kialakul. Valami közös történik, valami, ami a két fél kölcsönös érdekein, érzésein alapul. Egybehangzóan, tanúk jelenlétében mondanak igent a választásukra, a döntésükre. Az esküvői fotóalbum, a pap vagy az anyakönyvvezető előtt tett eskü, fogadalom mind felemelt mutatóujj lehet a pár életében.

Adódik a kérdés, hogy ha egy kapcsolat morális értéke a házasság szertartásában erősödik csak, akkor milyen alapokon áll. Miért kell a hűséghez összeházasodni?

Ahhoz természetesen nem kell összeházasodni, hogy valaki a társát válassza a legnagyobb kísértés idején, viszont a saját felelősségvállalást erősíti, hogy egykor valamiért a párom mellett, a közös élmények, nehézségek, a közös célok mellett döntöttem. Az ember esendő, könnyen követ téves gondolatokat, talán a házasságkötés után tudatosabban van benne egy párkapcsolatban.

A napokban olvastam egy cikket arról, hogy azok a nők, akik boldogtalan párkapcsolatban vagy épp egyedül élnek, nem tekintik visszahúzó erőnek, ha egy férfi "csak" együtt él a barátnőjével. Ha egy férfinak felesége van, akkor az sokkal inkább számít tabunak a csábító, egyéjszakás kalandra vágyó nő szemében.

Ha  a párkapcsolat visszafordíthatatlanul megromlik, és a különválás mellett dönt a pár, akkor az a házasságban és az együttélésben is éppoly fájdalmas. A vagyonon osztozkodást, a gyermek elhelyezését mindkét esetben a bíróság segít(het)i.

Mi lehet az oka, hogy a szerelmes pár végül nem dönt a házasság mellett? A leggyakrabban ezeket az érveket hallom:

  • Ha szakítunk, így egyszerűbb elköltözni, lezárni a kapcsolatot
  • Az esküvő és a válás drága
  • Nem a mások előtt tett fogadalmunk erősíti a kapcsolatot
  • A házasság végleges párválasztás
  • A házas emberek boldogtalanabbak az elvárások miatt
Te mit gondolsz? A házasság valóban csak egy darab papír vagy van valami többletértéke egy kapcsolatban?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr726944815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása