10 tipp, hogy ne átvészeljük, hanem élvezzük a karácsonyt
2014. december 01. írta: Lane

10 tipp, hogy ne átvészeljük, hanem élvezzük a karácsonyt

 

kandallo1.jpgAz első adventi gyertya meggyújtásával előkerülnek az otthonokban is a karácsonyra készülődést, az adventi időszak eljövetelét jelző díszek. Az ünnepek közeledtével sokan rossz hangulatba kerülnek, leginkább az ünnep anyagi terhelésére gondolva. De ennek nem kell így lennie.  Számos olyan dolog van, amivel megelőzhetjük, kiválthatjuk azt a rossz hangulatot, amit az ajándékok utáni rohangálás, a menü tervezésével járó kapkodás okoz. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy a karácsony nem attól szép és meghitt, hogy drága ajándékokat vásárolunk egymásnak, vagy megpróbálunk olyan vendéglátónak látszani, amilyenek igazából nem is vagyunk.

A karácsony egy szeretetteljes ünnep. Szerencsére van még időnk és lehetőségünk, hogy olyan napokká varázsoljuk, melyekre életünk végéig szívesen emlékezünk. És nem csak mi, hanem a családunk, barátaink is.

10 tipp, hogy ne átvészeljük, hanem élvezzük a karácsonyi ünnepeket:

1, Ajándékok. Egyik este, amikor van egy nyugodt órád, kuckózz be a kedvenc foteledbe! Vegyél magadhoz egy bögre forró teát, vagy forralt bort és egy jegyzetfüzetet. Írd össze, hogy kiket szeretnél megajándékozni, és azt is, hogy saját készítésű vagy vásárolt ajándékkal szeretnéd-e meglepni őket! (Egy későbbi cikkben ötleteket adunk majd, hogy kit milyen kézzel készült ajándékkal lephetsz meg.)

2, Menü. Írd össze, hogy kiket szeretnél meghívni az ünnepek alatt, hány alkalommal lesz szükség, hogy süssél-főzzél valamit. A menü megtervezéséhez nagyszerű gasztro oldalak vannak  segítségedre, de a keresőbe beírt „karácsonyi menü ötletek” is szép eredményt hoznak. Ha megtaláltad, hogy mit fogsz főzni, készítsd el a listát is, hogy mit kell hozzá beszerezned.

3, Menetrend. Ütemezz mindent a naptáradban! Ha készítesz egy kis menetrendet, hogy melyik nap, mit intézz el, akkor jó eséllyel elkerülöd az ünnepek előtti rohangálást, a gondolák közötti céltalan kóválygást.

4, Képeslap. Írj karácsonyi üdvözlőlapokat! Már csak azért is, mert jó eséllyel válaszolni is fognak, és mások jókívánságait olvasni nagyon jó érzés! Ma már szinte mindenki elektronikus úton kíván kellemes ünnepeket, de te teheted ezt a hagyományos, „régi idők” módszerével, és feladhatod a képeslapodat a postán, vagy bedobhatod a barátod postaládájába te magad is. Külön öröm (számodra és számára is), ha saját készítésű lapot adsz neki. Rajzolj rá, vagy nyomtass ki egy meghatározó élményetekről készült képet, esetleg írj egy saját verset a lapra.

5, Adventi vásár. Látogass ki az adventi vásárba! Biztosan összetalálkozol ismerősökkel, akikkel jó lesz egy pohár forró tea vagy forralt bor társaságában feleleveníteni a régi, vicces emlékeiteket! A jóleső nosztalgia feltölti az embert. Ha nem akarsz költeni az árusoknál, akkor vihetsz innivalót otthonról is egy kis üvegben magaddal.

6, Zene. Hallgass karácsonyi hangulatot varázsoló zenéket és engedd, hogy átjárja a tested-lelked a családi találkozás örömeinek szóló jóleső melegség!

7, Díszek. Nézd át a tavalyi fenyődíszeket, hogy kell-e cserélni valamit! Ha garázsban tartod, akkor különösen ajánlott. Nem egy ismerősöm járt már úgy, hogy a díszítés előtt pár órával vették észre, hogy egy egércsalád szétrágta a díszeket, de az sem egyedi eset, hogy 23-án az egész család a fenyőtalpat keresi. Jó ezeket még időben megtalálni, megtisztítani. Időt, energiát és veszekedést spórolunk vele.

8, Takarítás. Tervezd meg a nagytakarítás napját! Kérhetsz hozzá baráti segítséget is, hiszen nincs is jobb annál, mikor nagy nevetések és sürgő-forgó barátok könnyítik meg a nagytakarítást. Ha végeztetek, még egy jó filmet is megnézhettek. Kiváló baráti program.

9, Jótékonyság. Adakozz, jótékonykodj! Sokak számára az ünnep nagyon szegényes és nagyon szomorú. Igen, vannak nálad rosszabb helyzetben élő emberek, családok. Ha nincs adakozásra pénzed, akkor járulj hozzá a gyűjtőakciókhoz olyan jó állapotú ruhákkal, takarókkal, játékokkal, könyvekkel, amik neked már nem kellenek, de másnak még nagy hasznára lehet. Ha szívesen ajándékoznál a hódmezővásárhelyi Hajléktalanszálló lakóinak, ITT olvashatod a felhívást.

10, Én-idő. Karácsonyig minden nap szánj időt magadra, amikor hálát adsz az életedért, amikor megköszönöd mindazon dolgokat, amivel az élet már megajándékozott téged.

Mosolygós készülődést kívánok!

 

 

foto:pinterest

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr16948831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása