Hogyan teremts békét magadban és magad körül?
2014. december 10. írta: Lane

Hogyan teremts békét magadban és magad körül?


929ac19cda8e460a9a95367b85b59e0c.jpgAz ünnepek közeledtével minden megbolydul egy kicsit. A családi büdzsé optimális tervezése, az ajándékok utáni rohangálás, a sütés-főzés, a takarítás, és a munkahelyi feladatok sokasága terhet ró(hat) ránk. 

Sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy mit kell tenni ahhoz, hogy békében éljünk, hogy ne váljunk türelmetlenné, ne veszekedjen a család a feszített tempó hatására sem. Természetesen mindezt kényszermosoly és a kötelező jópofizás elkerülésével.

Nyilván nem az ünnep maga az, ami kirobbantja sorra a vitákat, hanem belül, bennünk van egy olyan időzített bomba, amit a mások elvárásainak történő megfelelési kényszer élesít be. Szeretnénk, hogy mindenki örüljön az ajándékunknak, legyen jó hangulat, elég pompa az ünnep körül. A tökéletességre vágyunk. És nem csak karácsonykor.

A régi - kevésbé jól működő - mintáinkat követve, egy új szemlélet befogadását mellőzve nehezen tudunk békét teremteni magunkban, magunk körül. 

Mit tehetünk, hogy békében éljünk önmagunkkal és a világgal?

  1. Akarjuk a pozitív változást az életünkben, a szemléletünkben. Döntsünk.
  2. Vállaljunk felelősséget a tetteinkért, az élethelyzetünkért. Ha kritika ér, keressük benne azt, hogy ez miként járul hozzá a fejlődésünkhöz.
  3. Kezdjük el szeretni önmagunkat a téves döntéseinkkel, a hiányosságainkkal együtt.
  4. Lássuk meg és ismerjük el az értékeinket.
  5. Vállaljuk fel magunkat, a gondolatainkat.
  6. Fejezzük ki pontosan a kéréseinket, kívánságainkat.
  7. Adjuk meg a tiszteletet másoknak.
  8. Kezdjük el megoldani a családi, baráti konfliktusainkat.
  9. Tudjunk bocsánatot kérni, és megbocsátani magunknak és másoknak is.
  10. Merjük élvezni az életet.

Hiszem, hogy létezésünk fontos momentuma, hogy jól legyünk a jelenben, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy szeressük magunkat, hiszen csak akkor leszünk képesek másokat is szeretni. El kell tudnunk fogadni, hogy nem szerethet bennünket mindenki, és azt is, hogy nem tudunk másokat megváltoztatni. Nem várhatjuk mástól sem a mi boldogságunkat, békességünket. Tehát, ha valami változást szeretnénk az életünkben, az csak rajtunk múlik. Azon, hogy milyennek látjuk magunkat, másokat és a bennünket körülvevő világot. 

Részletesebb segítség az önbizalom, a célkitűzés vagy a párkapcsolat terén a Boldognak lenni című könyvben található. Kattints a linkre és olvass bele!

foto:Pinterest

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr1006971777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása