Egy hatékony segítség, ha úgy érzed, megfojt a téged körülvevő világ
2015. március 12. írta: Lane

Egy hatékony segítség, ha úgy érzed, megfojt a téged körülvevő világ

jokedvgyakorlat.jpgAz ember a negatív élményeit, a félelmeit képes sokkal nagyobbnak és fenyegetőbbnek látni, mint amennyire valóban azok. Képesek vagyunk félelemben élni a mindennapjainkat ahelyett, hogy élvezettel, örömmel élnénk azt.  Persze, hogy nem minden tökéletes, és ez így volt a világ kezdete óta, és így is lesz a világ végezetéig, de az, hogy a külső körülményeinkhez hogyan viszonyulunk és milyen reakciót adunk a bennünket ért impulzusokra, az bizony rajtunk múlik.

 Berögzült programok

Sokszor olyan programokat használunk a mindennapi feladataink megoldására, melyeket úgy kaptuk a szüleinktől, a tanárainktól, a párunktól. Nem a miénk. Nem mi alakítottuk ki, nem győződtünk meg azok helyességéről, arról, hogy valóban passzol-e hozzánk.  Csak használjuk. Ha azt láttuk, hogy a szüleink is nélkülöztek, vagy elváltak, esetleg betegségektől szenvednek, akkor kevésbé tudjuk hinni, hogy valaha nekünk is lehet jobb. A világból csak nagyon kicsi részletet érzékelünk, azon belül is nagyobb hangsúlyt fektetünk a negatív történésekre.

Segítség a bajban

Amikor úgy érzed, hogy az életed megfeneklett, és minden összeomlott körülötted, akkor van egy azonnali segítség, ami jó arra, hogy ki tudd zökkenteni magad a nyomott hangulatból és lásd magad pozitív szemüvegen keresztül. Állj meg, kapcsold ki a telefonodat, a tévédet, a laptopodat és minden olyan eszközt tegyél félre, amit csak azért használsz, hogy elterelje a figyelmedet a valóságról.

Vegyél egy mély lélegzetet, fújd ki a levegőt! Ismételd meg párszor! Ahogy kifújod, lásd magad előtt, hogy elengedsz minden olyan berögződést, gondolatot, ami gúzsba köt téged! Nem vagy többé a félelmeid rabja. Engedd meg, hogy magaddal törődj most! A gyakorlat közben ne gondolj a munkádra, a háztartásra, a veled szembeni vélt vagy valós elvárásokra, a jövőre, a félelmeidre! Csak a légzésedre figyelj! Maradj a jelenben, ne engedd, hogy a gondolataid a múltba vagy a jövőbe vándoroljanak! Ha így történik, gyengéden fordítsd vissza a gondolataidat a jelenbe! Érezd a tested minden rezdülését, engedd lazára a válladat!

Szabad kizökkenned a hétköznapi forgatagból, szabad önmagadra figyelni! Szabad szeretni magad. Akkor is megérdemled a szeretetet, ha hibáztál, ha téves döntéseket hoztál, ha kétségbeesett vagy. Nem csak más tudja hitelesen kimutatni feléd a szeretetét, hanem te is képes vagy önmagadat szeretni.

Most képzeld el, hogy kisgyermek vagy! Lásd magad előtt, ahogy gyermekként állsz egy szoba közepén, félsz és tanácstalanul toporogsz! Lépj oda, és öleld meg kisgyermeki énedet! Adj biztonságot nyújtó ölelést a számára és egy idő után mosolyogva engedd az útjára! Adj magadnak elég időt, hogy megérezd a szeretet erejét.

Következő lépésként lásd magad olyannak, amilyen szeretnél lenni! Mosolygósnak, sikeresnek, adakozónak, kedvesnek…  Ahogy te szeretnéd, hogy történjen a jövőben. Figyeld meg, hogy milyen jó érzés társul hozzá! Mosolyogj! Élvezd!

Mondd ki, hogy nyitott vagy az új ismeretekre, készen állsz arra, hogy hittel, bízva egy új fejezet kezdődjön az életedben.

Ne csak az elmében!

A fenti gyakorlat után tegyél a fizikai síkon is magadért! Írd össze, hogy milyen pozitív eredményekre emlékszel az életedből, gyermekkorodtól kezdve! Kinevezés, kitüntetés, egy jól bevált projekt, gyors problémamegoldás, egy jó állás, sikeres fogyókúra, segítségnyújtás valakinek, bármi, amire büszke voltál, büszke vagy.

Ezek után nyiss egy új lapot azoknak a dolgoknak és élményeknek, amiket a jövőben szeretnél elérni.  Már „csak” azt kell megnevezned, hogy milyen fejlődéssel, változással, új tevékenység behívásával tudod elérni a céljaidat. Írd le azokat is!

Nem baj, ha szkeptikus vagy, ha úgy érzed, hogy kevés vagy mindahhoz, amit kitűztél magadnak, csak úgy nehezebben fog menni a megvalósítás. Hidd el, hogy sokkal több vagy, több mindenre vagy képes, mint amit most gondolsz magadról. Ha a múltbéli téves döntéseid miatt szenvedsz, akkor nézz rájuk úgy, mint egy kötelező megtapasztalásra. Ezek által vagy az, aki, és így ezzel együtt is készen állsz a fejlődésre, az elfogadásra, a megbocsátásra.

A boldogságunk, az elégedettségünk rajtunk múlik.

A döntés a tiéd: ellene teszel vagy érte?

 

Párkapcsolat-javító, önbizalom-növelő módszerekért, kommunikációs tippekért kattints tovább a blogra!

Laskai Nelli
házassági tanácsadó, motivációs tréner
a Boldognak lenni és a Két férfi között című könyvek szerzője

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr567262235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása