Hogyan épülj fel válás után?
2023. július 02. írta: Lane

Hogyan épülj fel válás után?

ujrakezdes_valas_utan.jpg

 

Egy válás, vagy szakítás eléggé megviseli az embert, még akkor is, ha már látható volt a kapcsolat vége. Ilyenkor sok gondolat kavaroghat a fejben. Egyrészt ott vannak a “mi lett volna, ha” tipusúak, másrészt ott a befektetett energia, a szép emlékek okozta fájdalmas gondolatok is. Újra kell tervezni a mindennapokat, a jövőképet, és újradefiniálni azt, hogy kik vagyunk.

Több kliensemtől is hallottam, hogy minden zavaró gondolat és érzelmi viharok mellett még az is gyötörte őket, hogy vajon mit szól a tágabb család, a baráti kör, a munkatársak. Szerintem annyi mindent kell kitalálni, feldolgozni, átkeretezni, hogy nem érdemes fókuszba tenni azt, hogy vajon mások mit gondolnak arról, ha egy kapcsolat megszakad. Egy szakember sokat tud segíteni a válás során átélt kihívások feldolgozásában, a változás és az újrakezdés folyamatában.

FELDOLGOZNI A VÁLÁST

 

Mi tud segíteni a továbblépésben válás után?

1. Az érzelmi támogatás és feldolgozás. A válás egy nehéz érzelmi időszak. Egy szakember segíthet eloszlatni a zavarodottságot, haragot, szomorúságot és más érzéseket, és segít tisztázni a gondolataidat. Megértő, nem ítélkezik, és segít lépésről lépésre megérteni az aktuális helyzetet és feldolgozni a válás okozta fájdalmat. Egy jó baráti beszélgetés is hasznos, segíti a történtek feldolgozását, ha van olyan biztonságos tér, ahol őszintén tudsz beszélni a gondolataidról, és olyan válaszreakciókat kapsz, melyek a továbblépésedet támogatják.

2. Újratervezés. A válás egy új kezdetet is jelent. Érdemes feltérképezni, hogy mi a valódi érték és cél az életedben, és hogyan érheted el azokat az új élethelyzetedben. Segít, ha olyan támaszod vagy segítőd van, aki személyreszabottan tud – a sémáid, automatikus programjaid, erőforrásiad alapján  – segít neked építkezni.

3.Konfliktuskezelés, kommunikáció. A válás közben/után sokszor felmerülnek konfliktusok a volt partnerrel, leginkább, ha szülőként kell tovább együttműködni. Egy szakember segíthet fejleszteni a hatékony kommunikációs készségeket, hogy jobban kezeld ezeket a helyzeteket és elkerüld a további feszültséget. Érdemes megtanulni az én-közlésből indított kommunikációt, megtanulni felismerni a verbális játszmázást, és azt, hogy miként lehet kikerülni és kezelni a szóbeli manipulációt.

4. Önbizalom és önbecsülés helyreállítása. A válás után sok embernek csökkenhet az önbizalma és önbecsülése, érthető módon. A válás során történő vitatkozások, a sárdobálás, és az esetlegesen alkalmatlanság, kudarc érzése is eredményezheti ezt. Egy szakember segíthet abban, hogy megtaláld az erőforrásaidat és pozitív szemléletet alakíts ki saját magaddal kapcsolatban, így segítve az önbizalom és önbecsülés növelését.

5. A szülőség válás után. Ha gyermeked van, akkor a válás után felmerülhetnek kihívások a szülői szerep ellátásában és a gyermekekkel való kommunikációban is. Egy nehéz érzelni helyzetben nehéz jól kommunikálni, helytállni a szülőség feladataiban. Érdemes a mindennapok ellátásához segítséget kérni a kezdeti időszakban. A barátok, családtagok segíteni tudnak a mindennapi teendők ellátásában, a szakember pedig segíthet abban, hogy jobban megértsd a gyermeked érzéseit és szükségleteit, és segít kialakítani egy hatékony szülői megközelítést és együttműködést a válás után.

FELÉPÜLÉS A VÁLÁSBÓL

 

6. Stresszkezelés és feltöltődés. A válás (és az azt megelőző jó néhány hónap…) olyan időszak, amikor sok stressz és nyomás éri az embert. Lehet, hogy nehezen alszol, nehezen koncentrálsz, ideges vagy, hamar robbansz, nincs türelmed. Próbálj meg minél több mozgást beiktatni a napjaidba, jógázni, tornázni. Mindezek mellett a meditáció, a mindfulness stresszkezelő gyakorlatok is nagy támogatást adnak nehéz helyzetben. Egy szakember segíthet a személyreszabott, hatékony stresszkezelési technikák kialakításában, hogy könnyebben kezeld a mindennapi kihívásokat.

A támogató közösség, a segítő családtagok, a biztonságos lelki térben támogatást nyújtó szakember sokat tud segíteni abban, hogy a lehető legdöccenőmentesebben történjen az átrendeződés, az újratervezés a szakítás kemény időszaka után. Ha szeretnél szaksegítséget kapni, hogy minél hamarabb visszanyerd a lelki egyensúlyodat, kattints ide, és várlak téged is a tanácsadáson.

Laskai Nelli
házassági tanácsadó, NLP tréner

borítókép: pexels.com

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr4318158142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása