5 tipp, hogy visszatalálj önmagadhoz
2015. szeptember 17. írta: Lane

5 tipp, hogy visszatalálj önmagadhoz

boldogelet_kis.jpgGyakran előfordul, hogy a mindennapi rutin során, a problémáink megoldását keresve, vagy azokra választ várva eltávolodunk önmagunktól.  Neheztelünk másokra, magunkra, önsajnálatba esünk, elveszítjük a régi tüzet, a lendületet, ami valaha bennünk volt, aminek hatására mi alakítottuk az életünket.  Terveink, álmaink voltak, minden idegszálunkkal azon voltunk, hogy megvalósítsuk. Kerestük a lehetőségeket, és meg is találtuk azokat. Amíg a megoldásunk beért, addig viszont nem csak vicces időszakokat éltünk meg, és ezek a nehezebb, gyakran igen fájdalmas felismerések, helyzetek eltántorítottak attól, hogy tovább, bátrabban próbálkozzunk. Álmodni, tervezni, felvállalni, megvalósítani.

Ha úgy érzem, hogy az életem cseppet sem azt nyújtja számomra, amivel elégedett lennék, amiben jól érzem magam, akkor elég nagy a valószínűsége, hogy messzire vagyok attól, amit belső harmóniának nevezek. Eltávolodtam attól a boldogságot adó pillanattól, amikor a gondolatom, a szavaim, és a tetteim egyben vannak.

Úgy tapasztalom, hogy a Nem tudom, hogy mi a célom! vagy a Nem tudom, hogy mi tenne boldoggá! kijelentések mögött gyakran  bátortalanság áll. Nem merem kinyilatkoztatni a vágyaimat, nem merem megtenni a szükséges lépéseket, hogy azt éljem át, amire vágyok.  Ha a vágyaimat sem tudom megnevezni, akkor lehetséges, hogy a nem teljesüléstől való félelmemben rejtegetem őket.

Persze, így is lehet élnem, de mi van, ha az egészen nagy dolgok csak egészen kicsi változtatásokon múlnak?

Mi van, ha elég lenne az eddigi programjaimat, az eddigi nézeteimet a fejlődésem felé mutatókra cserélni?

Ha az önkorlátozás helyett abban erősíteném magam, hogy mi mindenre vagyok képes?

Megmondom, mi lenne: akkor szabadabban és boldogabban élnék.

Ha te is úgy érzed, hogy egyre kevésbé vagy önmagad, ha már csak nyomokban található meg benned a lelkesedés, az elégedettség és az önbizalom, akkor jó szívvel ajánlom neked azokat a gyakorlatokat, amik segítségével elindulhatsz visszafelé, az önmagadhoz vezető úton.

Ha tényleg szeretnél ezen az olykor fájdalmas, de szabadságot ígérő úton részt venni, kezdd így:

1, Döntsd el, hogy nem várod mástól a boldogságod! Határozd el, hogy tenni fogsz azért, hogy boldog perceket élj meg! Ha ehhez magad felvállalása kell, tedd meg! Ha ehhez én-időt kell szervezned, szervezd meg! Tapasztald meg azt a relaxáló forró fürdőt, amire régóta vársz! Vedd meg azt a könyvet, amire áhítozol! Menj futni esténként vagy járj társaságba! Ne várj arra, hogy valaki odalökje eléd, vagy megszervezze neked. Csak te vagy képes a boldogságod útjába állni. Lépj el onnan!

2, Írd le, hogy mik azok az általánosító, vagy korlátozó, negatív mondatok, amiket gyakran hallottál, vagy amik erősen beültek.

 Pl.: A házasságok bonyolultak, és a feleség sosem boldog.  A pénzért keményen kell dolgozni. A szépségért meg kell szenvedni. Nem tehetsz meg bármit, amit csak akarsz! Mindig te vedd el az utolsó sütit a tálról!

Ha összeírtad, tépd el a lapot, dobd ki és írj egy másikat, amin megerősítő, pozitív állítások vannak.

Pl.: Szeretem magamat. Folyamatosan fejlődöm. Szabad nekem harmonikus párkapcsolatban élni. Lehetőségem van gazdagságban élni. Szabad nekem olyan elfoglaltságot találnom, amiben jól érzem magam. Én is megtehetem, hogy abból élek, amit szeretek csinálni.

3, Keress magadnak egy mentort, aki tud neked segíteni az útmutatásban, aki önmaga már átesett azokon, ami neked most kihívás, és megtalálta bennük a fejlődés lehetőségét és élt is vele. Lehet egy ismerősöd, vagy használhatsz e célra életrajzi könyveket is. Tanulságosak szoktak lenni. Képesek erőt adni, példát mutatni.

4, Mindennap tegyél valamit másképp, mint eddig (cseréld azokat a szokásaidat, amik nem vezettek az jól-létedhez)! Akár a párkapcsolatodban is bevezethetsz új szokásokat. Az jó, hogy gondolati síkon megfogalmazod, hogy mik azok a dolgaid, beidegződéseid, amik nem hozták el számodra a várt eredményt, de lépj a tettek mezejére is!

5, Légy elfogadó és türelmes! Panasz helyett emlékeztesd magad arra, hogy bár most nem túl kedvező számodra a helyzeted, de mivel másképp állsz a dolgokhoz, mint eddig, a pozitív változás útban van feléd. És ezt hidd is el!

 

Kívánom, hogy olyan életet élj, amilyet álmodsz magadnak!

További motiváló, párkapcsolat-javító írásért kattints a blogra!

 Laskai Nelli
házassági tanácsadó, a Kezdj el élni! Életöröm program,
a Boldognak lenni című életmódkönyv és a Két férfi között című naplóregény szerzője

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr557795218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása