10 tipp azoknak, akik félnek élni
2016. július 17. írta: Lane

10 tipp azoknak, akik félnek élni

meditation_by_the_lake.jpgVannak negatív történések a világban, ezt nem tagadhatjuk. A média gyakran meg is mutatja ezt nekünk. Háború, válás, gyilkosság, csalás, agresszivitás, kilakoltatás, betegség, halál… számtalan formában megjelenhet körülöttünk az a valami, ami bennünket elbizonytalanít, elszomorít, félelemmel tölt el. Mégis azt kell, hogy mondjam, hogy nem az újságíró felel azért, hogy mi mit olvasunk el, mit hallgatunk, vagy nézünk meg.

Vannak, akik azt mondják, ha nincsenek naponta aktualizált ismereteink a világban történő dolgokról, akkor nem vagyunk tájékozottak, nincs kellő viszonyítási pontunk ahhoz, hogy tudjuk, kik vagyunk, mit akarunk, mit érdemes megtennünk és mit egyáltalán nem.  Teljes mértékben igaz ez?
Amikor elolvasunk egy félelmet keltő írást, akár csak a főcímet, olyan negatív érzelmek kerítenek hatalmukba, amik belénk vésődnek, és bizonytalanná, gyanakvóvá tesznek bennünket, meghatározzák a következő lépéseinket, elvonják a figyelmet mindarról, ami jó az életünkben. Kell ismernem a rosszat, hogy vágyjak a jóra, ezzel egyetértek. De nem kell sokkolnom magam naponta többször, hogy a jót tudjam értékelni. Nem csak ez a módja.

Egyszerre csak egy félét tudunk gondolni, tehát választhatunk, hogy kellemes vagy kényelmetlen, fájó, gyomorszorító gondolatot adunk magunknak a jelenben.  Ez nem azt jelenti, hogy nem veszünk tudomást a világban zajló borzalmakról, hanem azt jelenti, hogy nem tápláljuk a félelmünket, nem engedjük, hogy olyan történések miatt váljunk mogorvává, agresszívvá vagy életunttá, melyekre közvetlenül nincs hatásunk.

Nem kell gyűlölködnöm ahhoz, hogy másoknak jobb lehessen. Sőt. A kedvesség, a szeretet, az elfogadás, az igazság hajszolásának befejezése az, ami segíteni tud. Hiszen, ha én kedves és elfogadó vagyok a családomban, a környezetemben, akkor ezzel egyben példát is mutatok, megmutatom, hogy lehet az életet nyugalomban is élni.

Neked is vannak félelmeid, melyek gátolnak téged abban, hogy örülni tudj a veled történő dolgoknak? Amik miatt nem tudsz bízni másokban, magadban, és az életedben? Ami megbetegít és lehangol?

Nekem is voltak, s ha nem figyelek oda, most is vannak. Mert látom én is, hogy mi van a világban. De nem akarok félelemben élni.

Azt akarom, hogy legyen egy pozitív élményekkel, megértéssel, intimitással teli párkapcsolatom, legyek jó kapcsolatban a családtagjaimmal, barátaimmal. Kíváncsi és nyitott legyek az új dolgokkal, ismeretekkel szemben, és minden este elégedetten hajtsam álomra a fejemet, hálát érezzek a napi történésekért.  Vágyam az is, hogy hozzájáruljak ahhoz, hogy a világ békében élhető legyen. Jobb ezekre koncentrálni, mint a félelmekre.

Nem kell tagadni, ha félelmet érzünk. Inkább ismerjük fel azt, hogy tudunk-e változtatni a kiváltó okon. Ha nem tudunk, akkor próbáljunk meg olyan látásmóddal élni, ami megnyugvást hoz, ami legalább magunkban és a környezetünkben békét eredményez.  

Életöröm – növelő cselekedetek:

1, Napi hálanapló vezetése

2, Szeretettel gondolni magunkra és másokra

3, Megbocsátani másoknak és önmagunknak

4, Kevesebbszer követni a média negatív híradásait

5, Elhinni, hogy megérdemeljük a biztonságos, szeretetteljes életünket

6, Vágyakozni és tenni a vágyaink megvalósulásáért

7, Ne akarjam legyőzni/meggyőzni a páromat, a barátomat, a családtagomat egy – egy helyzetben, hanem a békére, a szeretet kinyilvánítására törekedjek

8, Segíteni másokon

9, Az életcél megtalálása, annak megélése

10, Kihasználni a mindennapokban a velünk született adottságokat, tehetséget.

 Az rendben van, hogy vannak félelmeink, hiszen sokszor ezek védenek meg attól, hogy bajba kerüljünk. Ugyanakkor az egyensúly megteremtéséhez hozzátartozik az is, hogy ha választhatom az örömöt, a kedvességet és a szeretetet a félelmemből fakadó harag és kétségbeesés helyett, akkor mindig válasszam azt, ami békés, nyugodt hangulatot eredményez.

Laskai Nelli
házassági tanácsadó, életöröm tréner
a Boldognak lenni könyvek szerzője

Ma vagy hátralévő életedben a legfiatalabb! Kezdj el élni!
Segítő könyvek, módszerek, technikák a blogon.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr678895864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása