Eltűnt az életkedve? Így hozza vissza!
2016. november 08. írta: Lane

Eltűnt az életkedve? Így hozza vissza!

A napokban olyan emberekkel beszéltem, akik arra panaszkodtak, hogy eltűnt az életkedvük, fáradtak, fáj a fejük, nincs kedvük semmihez, és bár tudják, hogy sok szempontból szerencsés életet élnek, mégsem sikerül ezt megélniük.

Amikor leírták a mindennapjaikat, akkor abban ezek szerepeltek: kötelező korai ébredés, gyenge ruhatár, a gyerekek reggeli noszogatása, dugó a munkába menet, az álmos fejek és enervált emberek látványa, a munkahelyi pletykálás, az egymásra mutogatás, a politikai helyzet, a világ helyzete, a hírek, a baleseti hírek, a csekkek, az áremelkedés, és a kitolódott nyugdíjkorhatár várható nyugdíj nélkül.

Hol marad a jó felsorolása?

Aki fáradt, akinek elment az életkedve, az nem talál örömöt a mindennapok cselekvéseiben. Nem lelkesíti egy jó parkolóhely, egy mosoly, egy békében töltött nap, egy kedves szó, a természet csodái, a gyerekek és a saját egészségi állapota, az őj esély, amit minden reggel megkapunk, ha felébredünk.

Persze, nem azt mondom, hogy csak ezekkel kellene foglalkozni (pedig dehogynem!), merthogy ott vannak a megoldandó feladataink is, ám a lelkes, elégedett élethez ki kellene egyensúlyozni a feladatokat az örömteli események megélésével.

pretty-woman-1509956_1280.jpg

A pozitív hozzáállás és a boldogság

Ha a pozitív dolgokra fókuszálunk, az nem szünteti meg a feladatainkat, de könnyíti a megoldás megtalálását, kivitelezését.

A boldogságot kutató professzorok végeztek egy tesztet, melyben a diákokkal úgy írattak dolgozatokat, hogy kezdéskor minden diák összeszedett tíz dolgot, amit szeret az életében, felidézett olyan élményeket, melyek boldoggá tették őt, és csak ezen emelkedett hangulat megléte után kezdtek neki a dolgozatnak. Nem kell meglepődni azon, hogy sokkal jobban teljesítettek, mint a másik csoport.

Felnőtteknél a pozitív gondolkodás és a jobb eredmény kapcsolatát bizonyítandó összeállítottak egy optimista, és egy pesszimista szemléletű csoportot. A feladatuk az volt, hogy egy papírlapon kellett megtalálniuk az elrejtett ábrákat. A teszt eredményeként megállapították, hogy az optimista csoport sokkal jobban kihasználta a rendelkezésre álló időt, sokkal alaposabban pásztázta át a papírlapot, így ezáltal jobb eredményt produkáltak. Ennek oka, hogy a pozitív hozzáállás több lehetőséget enged észrevenni, meglátni.

Szabad azt mondani, hogy nem mindig tud jókedvű lenni az ember, és ez talán igaz is lehet(ne). Ám egyszerre csak egyfélét tudunk gondolni. Ha dugóban ülök, én határozom meg, hogy bosszankodó megjegyzéseket teszek, vagy elfoglalom valami örömteli dologgal magam. Ha a főnököm leordít, én határozom meg, hogy konfliktusnak élem meg és magamra veszem, vagy megpróbálom meglátni a félelmét, ami miatt agresszív velem.

Vannak dolgok, amik a kontrollunk nélkül történnek meg velünk, és ezek nem mindig kellemesek, de a hozzá kapcsolódó gondolataimat (magamról és a világról) minden alkalommal én határozom meg. Az előjelet mindig én teszem az események értékeléséhez, ezért nagyon fontos, hogy miként reagálunk a történésekre.

Visszatérve arra, hogyan lehet növelni az életkedvet:

  • Álljunk meg időnként a nagy rohanásban, és figyeljük meg mi zajlik bennünk, körülöttünk.
  • Ha elértük egy kisebb célunkat, teljesül egy kisebb vágyunk, akár az, hogy be tudjuk fizetni egy számlánkat, akkor álljunk meg a befizetés után, és érezzük a megkönnyebbülés pillanatát.
  • Ha felbosszantott egy munkatársunk, családtagunk, akkor a hosszan tartó mérgelődés helyett próbáljuk meglátni azt, amit tanulhatunk a helyzetből. Így nem válik kidobott idővé és energiává.
  • Lássuk meg a természet csodáit! Nagyon sok csoda van, amit megpillanthatunk, és amin gondolkodhatunk. A virágok növekedése, és illata, az állatok kedvessége.
  • Éljük meg örömmel a pillanatot! Merüljünk el egy kisgyermek vidámságában, vagy az örök gyermeklelkű felnőttek önmegvalósításában.
  • Kerüljük a panaszkodást! Próbáljunk arról beszélni, amit szeretnénk megtapasztalni, és buzdítsuk erre a panaszkodó embereket magunk körül.
  • Dicsérjük magunkat és másokat!
  • Keressük a lehetőségeket, hogyan tudjuk a nem jól működő területeket jobban működővé tenni. Miben kell változtatnunk hozzá?
  • Ne álljunk bele a pletykákba, ne rágalmazzunk, ne szidalmazzunk senkit. Ez hosszú távon ront az önbecsülésünkön, és semmilyen távon nem visz bennünket előre, nem leszünk többek tőle.
  • Tervezzünk új dolgokat az életünkbe, és tegyünk is a megvalósulásért. A kis lépésekben beiktatott új szokások alaposan fel tudják rázni az életünket.

A süppedés helyett mindig választhatjuk a felemelkedést.

Rajtunk múlik.

 

Párkapcsolat- javító, életkedv - növelő írásokért kattints a blogra.

Köszönöm, hogy velem voltál. Ha úgy érzed, van ismerősöd, akinek hasznos ez a cikk, küldd el neki, vagy oszd meg a közösségi oldalon. Legyen örömteli napod!

Laskai Nelli

házassági tanácsadó, életöröm tréner
A Boldognak Lenni (párkapcsolat-javító, önbizalom-erősítő) Könyvek szerzője

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr8611941951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása