5 dolog, amit kerülj el, ha boldog akarsz lenni
2017. április 21. írta: Lane

5 dolog, amit kerülj el, ha boldog akarsz lenni

Sokak számára nem létező élmény a boldogság. Szerintük csak elégedett tud lenni az ember, illetve jókedvű, de a boldogság, mint olyan, nem létezik.

beautiful-2150881_960_720.jpg

Felmérések bizonyítják, hogy vannak olyan tevékenységek, amelyek emelik az ember boldogság-szintjét, ide tartozik a segítőkészség, a jótékonyság, a meditáció, a mindfulness tevékenységek, és vannak olyanok, amelyek rombolják azt, mint például a veszekedés, az igazság hajszolása, az önigazolás keresése, a hiánygondolkodásból fakadó megnyilvánulások.

Ha szeretnénk nyugodtan megélni a mindennapjainkat, a lehetőségeinkhez képest kiegyensúlyozottan élni, békében lenni magunkkal és a párunkkal, akkor érdemes az alábbi dolgokat kiiktatni az életünkből, illetve optimista hozzáállással, tudatosan jelen lenni a helyzetekben.

1, Negatív hírek hallgatása, olvasása. Igen, tudom. Én is hallottam, hogy a tájékozottsághoz szükséges képben lenni az aktuális történésekről, de nem hiszem, hogy minden negatív hírt el kell olvasni, ráadásul naponta többször. Ki szúrt le kit, kinek robbant fel a háza, kit fenyegettek meg…stb. A híradóban nagyon sok olyan hírt hallunk, amelyhez semmi közünk sincs, és még kontrollunk sincs felette, de azért ez a negatív érzés belénk ivódik, és alkalom adtán szorongat bennünket.

2, Panaszkodás. A panaszkodás nagyon veszélyes dolog. Ha hiszel a vonzás törvényében, akkor azért, ha nem, akkor meg azért, mert általa folyamatos negatív hangulatban tartod magad.

3, A múltban vagy a jövőben történő tartózkodás. Aki nem boldog a jelenben, és semmi konkrét oka nincs rá a pillanatban, az vagy a múlt sérelmein rágódik, vagy a jövő bizonytalanságán szorong, miközben elrobog mellette az élet, és nem ad esélyt magának, hogy megélje a jó dolgokat, amik körülveszik őt.

4, Hibáztatás. Ne hibáztass senkit azért, ami veled történt. Igazából magadat sem kell. Mindenki mindig az adott pillanatban fellelhető legjobb tudása szerint jár el. Vállalj felelősséget a tetteidért, így jobban megismered az ok-okozat függvényének a jelenlétét az élet minden területén.

5, Önmagad másokhoz történő hasonlítgatása. Ez végképp olyan dolog, ami lehangolhat, ami azt üzeni neked, hogy nem vagy elég jó. Mindenkinek más az életkezdése, az élettapasztalata, a körülménye, más az aktuális élethelyzete, másképp van összerakva, és más a családi mintája. Hogyan is lehetne összehasonlítani a fejlődésünket olyan valaki eredményével például, aki eleve olyan környezetben nőtt fel, amire mi még csak vágyunk?

Az ember automatikusan cselekszik. A gyerekkorunkban látott minta erősen bevésődik, majd tanulunk a tanárainktól, barátainktól. Fontos, hogy néha felülvizsgáljuk, hogy mit miért teszünk, hogyan oldjuk meg a konfliktusainkat, mit teszünk félelmünkben, hogyan viselkedünk krízis helyzetben.

Ha úgy látjuk, hogy nem visz sikerre a megoldó-készletünk, akkor itt az ideje új módszereket, technikákat, gyakorlatokat elsajátítani.

Laskai Nelli
házassági tanácsadó

a Boldognak Lenni életmód könyv szerzője (önbizalom, párkapcsolat, kommunikáció, céltervezés)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr8412442929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása