5 szokás, ami javít a párkapcsolaton
2019. szeptember 13. írta: Lane

5 szokás, ami javít a párkapcsolaton

A tartós kapcsolatokban el szokott jönni a pillanat, amikor egyik, vagy mindkét fél megfogalmazza, hogy bár a kötődésük megvan, mégis valami miatt eltávolodtak egymástól, és már nem olyan pezsgő a közös lét, mint eddig, sőt, az addig begyűjtött sérelmek csak rontanak a helyzeten.

pair-3798371_960_720.jpg

A sérelmek feloldása után/mellett, tehet a pár azért, hogy egymás felé forduljanak, és meg is mozduljanak a közös, jó hangulatú jövő kiépítéséért.

Több mindent is lehet ezért tenni, én most olyan 5 szokást választottam ki, ami javít a másik fél megítélésén, és ezzel segít a feleknek újra érdeklődni egymás iránt, újra meglátni egymásban a csodálatosságot.

1, Értő figyelem. Vannak párok, akik már annyira nem érzik szeretve magukat, hogy nem is kommunikálnak egymással, hiszen csak azt tudják adni, csak úgy tudnak megnyilvánulni, amilyen előjelű a belső monológ, a gondolatvilág. Ha valaki kesergő, hibáztató gondolatokkal él, akkor az a kommunikációjában is megjelenik. Az emberek szeretik, ha meghallgatják őket, és a mondanivaló mögötti érzelemre, gondolatra megértő, kedves választ kapnak.

2, Érdeklődés. Amikor a hűtlenség kapcsán dolgozom párokkal, akkor a legtöbb hűtlen arra panaszkodik, hogy a kapcsolatukban nem érezte, hogy a társa érdeklődött volna iránta, megszokottá vált, hogy bármikor ott van mellette. Az új kapcsolat pedig azzal indult, hogy a szeretőjelölt érdeklődni kezdett a figyelemre kiéhezett ember iránt. Kérdéseket tett fel, mélyen belenézett a szemébe.

3, Közös célok meghatározása, és szem előtt tartása. Egészen apróktól a nagy dolgokig. Egy olyan terv tud felvillanyozóan hatni, amelyről nem a teher jut eszébe a két félnek. Például, nem minden párnál válik afrodiziákummá, ha a közös nagytakarítás a cél, de azért egy olyan cél elérése már boosterként hathat, amiből mindketten profitálnak: egy utazás, egy új bútordarab, kilók leadása, közös főzés, jótékonyság.

4, Keresni a másikban a jót. Amikor sérelmeket szereznek egymástól a felek, amikor nem készül el soha az a bizonyos kerítés, vagy nem kerül fel évek óta a tükör a falra, esetleg kibeszélt valakit a társa a háta mögött…stb., akkor ilyen sértettség mellett nem mindig egyszerű meglátni a társban a jót. Azonban fontos, hogy a teljes csomagot nézzük, és ne csak a negatívumokat lássuk. Minden emberben van valami, ami becsülhető, amire fel lehet nézni.

5, Játszani együtt. Ez az idők folyamán több pár életéből is kikopik. Eltűnnek a közös nevetések, a játékosság. A mindennapokba érdemes beemelni azokat a tevékenységeket, melyek mindkét fél számára megadják a könnyedséget, akár az önfeledt kacagás élményét, amelyben kiszakadhat a pár az apa/anya szerepből és egy kicsit újra a régi önmaga lehet.

Bármelyik pontot is nézzük az 5-ből, egy megakadt kapcsolatban nem fog magától beépülni, tenni kell azért, hogy ennek teret biztosítsanak. A „Miért én?” kérdés szokott leghamarabb felmerülni, és valóban igazságtalannak tűnhet, hogy a kettejük közösségéből általában az egyik fél teper jobban a jobb kapcsolatért, azonban nem szabad elfelejteni, hogy a saját boldogságunkért nagy részben mi vagyunk a felelősek. Ha kitöri a lábamat a cipő, akkor elsősorban az én feladatom, hogy módosítsak a lábbeli viselési szokásaimon.

Örömteli napot kívánok!

Laskai Nelli
házassági tanácsadó, életöröm tréner

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr7615069824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása