Így lehet visszanyerni az életkedvünket!
2022. január 03. írta: Lane

Így lehet visszanyerni az életkedvünket!

eletkedvisszanyerese.jpg

Ha olvasod ezt a bejegyzést, akkor lehetséges, hogy találsz azonos pontokat a te életed és Kati élete között, legalább is az érzelmi világában fel fog sejleni egy-két saját tapasztalásod.

Kati egy barátnőm, aki mostanában elég gyorsan lehangolt állapotba tud kerülni. Alapvetően mindene megvan, amire szüksége van, de valami mégis elállítódott benne, úgy érzi. Gyakran kedvetlen, még a legjobb barátnője, Gabi sem tudja felvidítani. Mi lehet a baj velem? - tűnődött a kanapéjára rogyva. Kereste azt az időszakot, amikor még jól volt, amikor még könnyebben mentek a dolgai.

Önmegismerő kérdések

Tudja, hogy minden beszélgetésünkkor azt javaslom neki, hogy írja le, amit érez. A félelmeit is, mindazt, ami frusztrálja, és azt is, ami örömet okoz számára. Ha leírja, látja, szembesül a dolgaival, és akkor könnyebben fog tudni stratégiát alkotni a változáshoz.

Szóval, ott ült Kati a kanapén, keresett egy papírt meg egy tollat, és leírta az utolsó alkalmat, amikor még stabilnak érezte magát. Nem volt minden rendben akkor, de mégis lelkesebb volt, mint most - konstatálta. Akkoriban előléptetésre vágyott, azért dolgozott, hogy mihamarabb léphessen egyet a ranglétrán. A fia még ovis volt, rengeteg tennivalója akadt a gyermek és a háztartás körül is, de valahogy mégis emelkedettebb volt a hangulata.

Most már abban a munkahelyi pozícióban van, amire vágyott, a fia elég nagy annyira, hogy visszakapta a szabadidejét is az anyaságtól. Valami azonban nem stimmel, de mi?

Felhívott, hogy gondolkodjunk együtt, mert mihamarabb ki akart mászni ebből az érzelmi gödörből. Végigvettünk néhány kérdést még:

  • Milyennek látod magad? --> a válasz negatív vagy pozitív csengésű?
  • Miben hiszel, ami képes megtámasztani a nehezebb időszakban?
  • Milyen jövőképed van? --> a válasz negatív vagy pozitív csengésű?
  • Milyen sikereidre emlékszel szívesen?
  • Erőt sugároznak a szavaid, ha bemutatod magad 5 mondatban?
  • A belső monológod egy bölcs barátra, vagy egy kritizáló emberre emlékeztet téged?
  • Van-e tűz benned, ami hajt valami felé?

Kati válaszai rávilágítottak arra, hogy mennyire negatívan gondolkodik magáról, a jövőjéről, és hogy a belső monológja inkább elmarasztaló számára, mintsem emelő. Csakhogy a probléma és a megoldás is ezen a fronton mozog, így nem csoda, hogy sötét a kedve.

Életkedv visszanyerése

Ahhoz, hogy reggel úgy keljen fel, hogy már a puszta létezésének a ténye is felvillanyozza, ahhoz át kell formálnia az önmagáról, az életéről és a jövőjéről alkotott képet. Amikor még jól volt, akkor sem volt nagyobb garancia az életében történő dolgok irányába, tehát nem a világ változott meg. Akkoriban szenvedéllyel küzdött a magasabb pozícióért, és ez képes volt annyi kraftot adni a mindennapjához, ami által élettel telinek érezte a napjait. Érdemes volt felkelnie, mert aznap is tehetett valamit azért, hogy elérje a hőn áhított célját.

Életcél megtalálása

Amikor Kati ráeszmélt a jelenlegi működésére, és egy közösen kialakított stratégia mentén tudatosan kezdett változtatni a fenti kérdések válaszain, mindig egy kicsit erősebbnek érezte magát. Nem volt könnyű a megszokott sodródásból továbblépnie, de sikerült neki. Kitűzött egy célt, ami mozgatta, átírta a belső monológját, erősítette a hitét, hogy pozitív jövőképe legyen, és emlékeztette magát minden egyes nap arra, hogy mitől olyan szerencsés az élete.

Képesek vagyunk sokkal szebb múltra emlékezni, mint ami az valójában volt és sokkal feketébben látni a jelenünket, mint amennyire borús. Viszont a jövőképünk nagyban múlik attól, hogy milyen gondolataink vannak itt és most. Ha van célunk, ha van dolgunk, akkor bizakodóvá válunk, várjuk, hogy megvalósítsuk a kitűzött célunkat. Azonban, ha csak sodródunk tudattalanul, nincs semmi, ami tüzet gyújtana bennünk, ami erőt és hitet adna nekünk.

Ha szeretnéd jobban érezni magad a bőrödben, és olyan sikeres változáson keresztül menni, mint amin Kati is ment, akkor javaslom, hogy Te is válaszold meg a fenti kérdéseket, és gyárts egy olyan stratégiát, ami javulást hoz az életedbe.

 

 

borítókép:Pixabay

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr5616802188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása