5 kérdés, amit tegyél fel magadnak, ha a válást fontolgatod
2023. június 19. írta: Lane

5 kérdés, amit tegyél fel magadnak, ha a válást fontolgatod

kerdesek_valas_elott.jpg

Elválni azt jelenti, hogy a házastársak hivatalosan megszüntetik a házassági köteléket és jogi eljáráson keresztül szétválnak egymástól. Ez általában magában foglalja a válási papírok benyújtását a helyi bíróságon, valamint a válási eljárás végigvitelét a jogszabályoknak megfelelően. Számos jogi, pénzügyi és érzelmi hatással jár. A válás során a házastársak megosztják a vagyonukat, rendezik a gyermekelhelyezést és a gyermektartást, valamint más jogi és pénzügyi kérdéseket. A válás végső célja az, hogy a felek különálló életet élhessenek, és jogilag is elválasszák magukat egymástól.

MIT OKOZ A VÁLÁS?

 

Elválni egy házasságból gyakran még a válást kezdeményező félnek is lelki törést okoz, fájdalmas és kihívást jelentő időszak ez mindkét fél számára. Az érzelmi és lelki támogatás, valamint a szakmai segítség fontos lehet a válás feldolgozásában és az új kezdet megteremtésében.

5 KÉRDÉS, AMIT TEGYÉL FEL MAGADNAK VÁLÁS ELŐTT

 

Ezek a kérdések segítenek megvizsgálni a válás előtti állapotunkat, megfigyeléseinket. Természetesen, tanácsadás keretén belül sokkal személyesebb, a működési sémáidat figyelembe vett kérdésekkel és válaszokkal dolgozunk. Ezek a kérdések abban segítenek, hogy szélesedjen a látómező, mielőtt meghozod a döntésedet. Fontos, hogy őszintén válaszolj rájuk, és lehetőség szerint a válaszokban a szükségleteid jelenjenek meg, és ne a másik fél hibáinak a felsorolása. Például: azt érezném, azt szeretném érezni, arra vágyom, megtehetném, hogy … stb.

1. Mi az igazi ok, ami miatt a válást fontolgatom, és valóban megoldást jelentene-e ez a helyzetemre? Mi okozza a párkapcsolati kiábrándultságot valójában, mit várok a kilépéstől?

2. Mi az, amit hiányolok a jelenlegi párkapcsolatomból, és ezeket a hiányokat lehetséges-e még megoldani közösen, ha mindketten változunk?

3. Milyen hatással lenne a válás a családomra, a gyerekeinkre és az életünkre általában? Mennyire vagyok felkészülve a válásra és annak lehetséges következményeire?

4. Kommunikálunk-e még a társammal? Van-e még esély arra, hogy odafigyelve, a célravezető kommunikációt megtanulva javítsunk a helyzeten? Ha nem, mi az oka?

5. Voltak-e kísérletek a problémák megoldására? Milyen erőfeszítéseket tettünk eddig a párkapcsolat megmentése érdekében, és mennyire vagyunk hajlandóak további erőfeszítéseket tenni?

Egy válás nagy hatással lehet az életünkre, ezért fontos, hogy alaposan átgondoljuk és ha szükséges, kérjünk segítséget egy szakembertől, hogy segítsen nekünk eligazodni ebben a nehéz döntésben, mielőtt végleg lezárjuk a kapcsolatunkat. Ha mélyrehatóbb, pontosabb kérdésekkel szeretnéd megfontolni a döntést, hogy elválj, vagy maradj a házasságodban, és látni, hogy van-e esély a ti problémáitok megoldására, akkor itt tudsz olvasni a tanácsadás menetéről. Szeretettel várlak téged is, hogy ne dobd el a párkapcsolatba eddig beletett energiádat, eredményeidet, álmaidat, ha nem muszáj.

 

Laskai Nelli
házassági tanácsadó, NLP tréner

 

borítókép:pixabay.com

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr3618149490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása