5 dolog, amit buksz, ha nincs önbecsülésed
2024. augusztus 27. írta: Lane

5 dolog, amit buksz, ha nincs önbecsülésed

onbizalomnovelogyakorlatok.jpg

Noha lehet, hogy azt gondolod, hogy önmagad tisztelete és megbecsülése egyenlő az öntelt, visszataszító működéssel, azért az látjuk, hogy az öntisztelet és önszeretet az életünk alapvető pillérei. Ha nem tiszteljük magunkat, az számos területen káros hatással lehet ránk. Eltérít a céljainktól, elzár az életünk kiteljesedésétől.

5 pont, ami bizonyítja, hogy miért fontos tisztelni, becsülni magunkat:

  • Egészséges önértékelés: Ha tisztelettel, pozitívan gondolunk magunkra, az hozzájárul az egészséges önértékeléshez. Például, ha valaki folyamatosan kritizálja magát, az idővel aláássa az önbizalmát, és nehezebben éri el a céljait. Az önkritikus mondataidat úgy képzeld el, mintha valaki folyamatosan duruzsolná őket a füledbe. Hogy hatna az rád? Lelombozna? Le, bizony. Szóval, ne tedd ezt magaddal.

 

  • Határok meghúzása: Az önmagunk iránti tisztelet lehetővé teszi, hogy egészséges határokat húzzunk meg másokkal szemben. Ha nem tesszük, könnyen kihasználhatnak minket. Példa erre, amikor valaki nem mer nemet mondani a főnökének, és túl sok munkát vállal, ami végül kiégéshez vezet. Ha nem tudod védeni az énhatáraidat, akkor azon túl, hogy mások igényének próbálsz megfelelni, frusztrálttá válhatsz azért, mert nem veszed figyelembe a saját szükségleteidet. Nem az a legnagyobb probléma, hogy mások ártanak a határátlépéssel, hanem hogy Te vagy az, aki saját magát nem veszi figyelembe.

 

  • Pozitív társas kapcsolatok kialakítása: Ha tiszteljük magunkat, nagyobb esélllyel fogunk egészséges kapcsolatokat építeni és fenntartani. Azok, akik nem becsülik magukat, gyakran mérgező kapcsolatokba keverednek, ahol alulértékelik őket és szenvednek a leértékeléstől. Például egy párkapcsolatban, ha valaki nem tartja magát értékesnek, könnyen megelégszik egy olyan partnerrel, aki nem bánik vele tisztelettel. Mivel az alapbeállítás az, hogy nem érdemlek ennél jobbat, így beleragad abba a kapcsolatba, ahol nem bánnak jól vele.

     

    • Stressz csökkentése: Az önmagunkkal szembeni tisztelet segít abban, hogy ne vállaljunk túl sokat, és megvédjük magunkat a túlzott stressztől. Például, ha valaki nem tud kiállni magáért, leértékeli, kritizálja önmagát és másoknak akar mindenáron megfelelni, akkor hamar idegessé, fásulttá válik, beszűkül. A sok kis stresszt okozó jelenet pedig nyomottá, lehangolttá tesz minket.

     

    • Önfejlesztés és célok elérése: Ha tiszteljük magunkat, hiszünk abban, hogy képesek vagyunk fejlődni és célokat elérni. Ha nem, gyakran alulértékeljük képességeinket, és nem teszünk lépéseket a céljaink felé. Például egy karrierépítés során, ha valaki nem hisz magában, nem mer új kihívások elé állni, ezáltal beszűkíti a saját mozgásterét, és azt a következtetést vonja le, hogy alkalmatlan bizonyos feladatokra. Azonban ez egyáltalán nem biztos, hogy a valós képességeit, lehetőségeit mutatja meg számára.


    Ha úgy érzed, hogy nem értékeled magad, nem tudsz határokat húzni, vagy gyakran alulértékeled a képességeidet, érdemes szakember segítségét kérned. Egyéni tanácsadás keretében segítek felismerni az önmagaddal kapcsolatos negatív mintákat, és együtt dolgozunk azon, hogy megerősítsd az önbizalmadat és önszeretetedet. Ne hagyd, hogy az alacsony önértékelés akadályozzon a boldogságodban és a céljaid elérésében. Olvass a tanácsadásról itt, és tegyél egy lépést egy kiegyensúlyozottabb, boldogabb élet felé.

     

    Laskai Nelli

    NLP tréner, házassági tanácsadó
    az Újra igen! könyv szerzője

    A bejegyzés trackback címe:

    https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr8718476573

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    süti beállítások módosítása