5 veszély, ami a kisgyermekes párok kapcsolatát fenyegeti
2023. június 19. írta: Lane

5 veszély, ami a kisgyermekes párok kapcsolatát fenyegeti

szexmentes_hazassag_megoldas.jpg

A kisgyermekes párok mindennapjait számos olyan kihívás érheti, amelyek veszélyeztethetik a párkapcsolatot. A szülőség szerepköre háttérbe szoríthatja a férfi és a nő kapcsolatát, hiszen a közös figyelem most az utódgondozásra irányul. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy minden kisgyermekes családban párkapcsolati problémák ütik fel a fejüket, azonban érdemes résen lenni, és tudatosan elkerülni az eltávolodást okozó viselkedést. Nem egyszer hallottam már a tanácsadáson anyáktól és apáktól, hogy bárcsak hamarabb tudtuk volna, hogy mire kell figyelnünk…

KISGYERMEKES SZÜLŐK PÁRKAPCSOLATI PROBLÉMÁI

 

Néhány gyakori veszély, amellyel kisgyermekes párok szembesülhetnek:

  • 1. Időhiány és fáradtság. A gyermeknevelés rengeteg időt, figyelmet és energiát igényel. A szülők gyakran túlhajszoltak és fáradtak lesznek, és nincs sem idejük, sem energiájuk a kettesben töltött minőségi időtöltésre. Érdemes igénybe venni a családi, baráti segítséget, hogy minden héten legyen idő, amit kettesben töltötök, és nem csak a kettesben töltött idő számít, de az az én-idő is, amivel egyénileg is fel tudtok töltődni.
  • 2. Kommunikációs nehézségek. A kisgyermekes évek során a párok gyakran kevesebb időt és lehetőséget kapnak a mélyebb kommunikációra. A 24 órás gondoskodás, a feladatok és a stressz miatt a párkapcsolat fontos kommunikációs pillérei gyengülhetnek, és felszínesebb, funkcionális beszélgetésekre korlátozódhatnak. Mennyit evett a gyerek? Mikor, hova kell vinni különórára? Ki a soros a fürdetésnél… stb. Előfordul, hogy a babával otthon lévő szülő érdeklődési köre beszűkül a szülői feladatkörre, és féltékeny lesz a dolgozó szülő színesebb mindennapjaira, mégha az csak a munkahelyi környezetet jelenti is, így nehezebben hallgatja a munkatörténeteket, ami felbonthatja a kapcsolati egyensúlyt.
  • 3. Elvárások és szerepek. A gyermeknevelési felelősséggel járó elvárások és szerepek néha megoszthatják a párokat. Az eltérő nézetek és elvárások a gyermeknevelésről, a munkamegosztásról vagy a pénzügyekről konfliktusokhoz vezethetnek, és megterhelhetik a párkapcsolatot. Érdemes a család saját működési szabályzatát elkészíteni, és bár biztosan kompromisszumokat kell kötni, de a későbbi sértődések és konfliktusok elkerülése érdekében hasznos lesz majd.
  • 4. Intimitás hiánya. A kisgyermekes évek során az intim pillanatok és a romantikus kapcsolat ápolása gyakran háttérbe szorul. Az állandó gyermekközpontúság és a szexuális élet megváltozása a pár intimitását és így a kötődést is befolyásolhatja. Nem csak a testi érintés, hanem a lelki közelség is rendkívül fontos az intimitás megtartásához. Elmélyülni egymás tekintetében, érdeklődni a másik felet foglalkoztató témáról bármennyire kis dolognak tűnik, annál sokkal fontosabb a kiegyensúlyozott párkapcsolat megtartása érdekében.
  • 5. Társaságkerülés. A kisgyermekes szülők gyakran kevésbé tudnak időt szánni barátokra, társasági eseményekre vagy közösségi tevékenységekre. Ez a szociális izoláció és a társas támogatás hiánya negatív hatást gyakorolhat a párkapcsolatra és a felek mentális egészségére. Gyakran hallom, hogy a feleség és a férj egymás legjobb barátja és minden tevékenységet együtt végeznek, azonban ez idővel visszaüt, hiszen annyira feloldódnak egymásban, hogy elveszítik önmagukat a kapcsolatban. Az optimális arányra tudatosan kell figyelni.

 

MI A MEGOLDÁS?

 

Fontos azonban megjegyezni, hogy bár ezek a veszélyek jelen lehetnek a kisgyermekes párok életében, az erős és egészséges párkapcsolat kialakítása és fenntartása lehetséges. A nyitott kommunikáció, az együttműködés, a rugalmasság és az időszakos pihenés és támogatás kulcsfontosságúak a kihívások kezelésében. Ha a problémák tartósak vagy jelentős stresszt okoznak, érdemes lehet párkapcsolati tanácsadást keresni a segítségért és támogatásért, amíg késő nem lesz. Ha szeretnéd, hogy együtt dolgozzunk a kapcsolatotok és boldogságérzeted érdekében, itt tudsz olvasni a tanácsadás menetéről.

Laskai Nelli
házassági tanácsadó, NLP tréner

birítókép: pixabay.com

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr4018149498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása