Így változik meg az életed, ha foglalkozol az önismerettel
2023. július 11. írta: Lane

Így változik meg az életed, ha foglalkozol az önismerettel

onismeretgyakorlatok.jpg

Önmagunk megismerése egy olyan út, amelyre lépve felfedezzük a saját belső világunkat. Olyan felismeréseink lesznek, melyek tetszeni fognak, de olyan is lesz, ami miatt kényelmetlenül érezhetjük magunkat, azonban mégis érdemes foglalkozni a témával, mert amikor valaki elkötelezi magát az önismeret folyamatának, az életében számos átalakulás történik. A személyes fejlődés útján járva olyan változásokat élhetünk meg, amelyek hihetetlenül gazdagítják és átalakítják az életünket.

Az önismeret előnyei

Mélyebb megértést nyerünk önmagunkról, a múltunkról, és a jelenünkről. Ahogy az önmegfigyelés egyre mélyebbé válik, érzékenyebbé válunk a saját érzelmeinkre, gondolatainkra és cselekedeteinkre. Felismerjük a mintáinkat, a viselkedési formáinkat, így azok már nem rejtőznek az automata üzemmód mögött.

Látva, hogy miként működünk, egy idő után önmagunk elfogadása is könnyebbé válik, mert nem csak a felszínen látjuk, hogy mi zajlik körülöttünk, hanem értelmezést találunk a helyzeteinkben, és könyörületesebbé válunk önmagunkkal szemben.

Az önismeret és a felelősségvállalás

Ha ismerem, hogy mi mozgat, mire hogyan reagálunk, akkor kialakulhat a személyes felelősségvállalás az életünk felett. Ráébredünk, hogy nem másokra vagy a külső körülményekre kell hagyatkoznunk a boldogságunkhoz, hanem belső erőnkre és választásainkra. Ezáltal az irányítás visszakerül a kezünkbe, és képesek vagyunk tudatosan alakítani az életünket és elérni a céljainkat.

Egy idő után képesek leszünk kilépni a komfortzónából és a beszűkült élettér nyílni kezd, könnyebben veszünk részt az új kihívásokban, mint előtte. Fejlődünk, változunk, de immár tudatosan vagyunk jelen a helyzeteinkben.

A traumák feldolgozása

Az önismeret gyógyító hatást is kifejthet az életünkben. Amikor mélyebb megértést kapnak a múltbeli sérüléseink, lehetőséget kapunk arra, hogy megbocsássunk és továbblépjünk. Valamilyen formában.

A kommunikáció területén is változás indul be, hatékonyabban és békésebben tudunk megnyilvánulni másokkal szemben. Ha felismerjük az igényeinket, és megtanuljuk célravezetően kommunikálni azt, akkor átalakulhatnak az emberi kapcsolataink is.

Az önismeret folyamata soha nem ér véget, mert mi is folyamatosan változunk és fejlődünk. Az út során megtapasztalhatjuk a személyes fejlődés és a belső békesség áldott hatását. Érdemes tehát foglalkozni az önismerettel, mert az életünk gazdagabbá, értékesebbé és mélyebbé válik általa.

Ha szeretnél Te is az önismeret útjára lépni, itt olvashatsz a tanácsadásról. Szeretettel várlak Téged is.

Laskai Nelli
NLP tréner, házassági tanácsadó

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr8618164386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása