Mi lehet az oka, hogy érzelmileg elérhetetlen partnerhez vonzódsz?
2023. november 01. írta: Lane

Mi lehet az oka, hogy érzelmileg elérhetetlen partnerhez vonzódsz?

erzelmileg_elerhetetlen_partner_valasztasa.jpg

Az érzelmileg elérhetetlen párkapcsolati partner választása összetett és gyakran mélyben megbújó okokra vezethető vissza. Olyan ismerős viselkedési elemekkel találkozhat ilyenkor az egyén, melyek ráerősítenek a választására, és fenntartják azt a – sokszor fájdalmas – kapcsolódást akkor is, ha a saját szükségletei nem érvényesülnek.

NÉHÁNY OK, AMI AZ ÉRZELMILEG ELÉRHETETLEN PARTNER KIVÁLASZTÁSÁT MEGALAPOZZA:

 

Gyermekkori tapasztalatok:

Gabi úgy emlékszik a gyermekkorára, hogy nem beszéltek érzésekről, nem élhette meg szabadon az érzéseit, mert abból mindig csak „baj” lett. Évekig képes volt beleragadni olyan kapcsolatokba, melyekben elnyomta a hiányérzéseit, nem jelezhette, nem fedhette fel a szükségleteit, mert attól félt, hogy a partnere túl soknak találja majd a kéréseit és el fogja hagyni.

Alacsony önértékelés:

Az alacsony önbecsülésű emberek gyakran úgy érzik, hogy nem érdemlik meg a szeretetet vagy az érzelmi kötődést. Úgy tűnik, mintha nem a valódi szükségletük alapján választanának párt. Kati történetében visszatérő gondolat volt, hogy elég az is, ha valaki a saját szükségletét tölti be Katival, a lényeg, hogy legalább „kell valakinek”. A nem egyenlő mértékű érdeklődés, törődés azonban csak még jobban rombolta Kati önbizalmát, és folyamatosan gyengült az önbecsülése is.

Kihívás:

Az érzelmileg elérhetetlen partnerrel való kapcsolódási törekvés kihívást jelent. Az ilyen kapcsolatokban az egyik fél folyamatosan próbálja elérni vagy megváltoztatni a másikat, ami izgalmas lehet, de hosszú távon kimerítő. Petra fő gondolata szerint a hódítás, a szüntelen törekvés, a csalódások hozzátartoznak az emberi kapcsolatokhoz. Gyermekkorában is mindig küzdelmek árán figyeltek rá a szülei. A hiányállapot utáni apró kapcsolódási élmények kellő örömérzettel töltötték el ahhoz, hogy újra és újra próbálkozzon.

Az érzelmek elkerülése:

Néhány ember szándékosan kerüli az érzelmi kötődést, mert korábbi sebek vagy csalódások miatt félnek az érzelmektől. Az érzelmileg elérhetetlen vagy foglalt partnerrel való kapcsolat lehetőséget nyújthat az érzelmek elkerülésére. Judit évek óta szeretői kapcsolatokban keresi a szeretetet, a gondoskodást, de tudja, hogy csak egy bizonyos határig mehet a közelség. Ez egyszerre fájó és megnyugtató is számára.

Az érzelmileg elérhetetlen partnerrel való kapcsolat káros és fájdalmas lehet. Fontos felismerni és megérteni a saját motivációnkat és azokat a mintákat, amelyek a partnerválasztásban szerepet játszanak. Az automatikus programok feltérképezése és az önértékelés fejlesztése segíthet abban, hogy egészségesebb, kölcsönösen kielégítő kapcsolatokat alakítsunk ki, amelyben nem kell lemondani az alapszükségleteinkről.

Sok esetben a szakmai segítség hasznos a mélyebben gyökerező okok feltárásában és a változás elindításában. Amennyiben szeretnéd, hogy közösen dolgozzunk a számodra is kielégítő párkapcsolatod kialakításához vezető változások elérésén, a tanácsadásról itt tudsz olvasni.

 

Laskai Nelli

házassági tanácsadó, NLP tréner

 

borítókép: pexels.com

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr7618248095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása